Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija įveda sugriežtintas saugumo priemones, likus mėnesiui iki Sočio olimpiados pradžios

Padidėjus nuogąstavimams dėl mirtininkų sprogdintojų atakų, likus mėnesiui iki akimirkos, kai prezidentas Vladimiras Putinas paskelbs žiemos olimpiados Sočyje pradžią, Rusija antradienį pradeda didžiausią saugumo operaciją per olimpinių žaidynių istoriją.
Sočis
Sočis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Patruliuojančios armijos šarvuotosios mašinos ir karinių jūrų pajėgų laivai, budintys Juodojoje jūroje, prisidės prie 37 tūkst. saugumo pareigūnų, prižiūrėsiančių vasario 7–23 dienomis vyksiančią sporto šventę, kuri turėtų tapti vienu iš labiausiai įsimintinų momentų per jau 14 metų trunkantį V.Putino vadovavimą.

Šis prestižinis projektas, dažnai vadinamas Putino olimpiada, kainavo jau apie 50 mlrd. JAV dolerių, tačiau žaidynes ketina ignoruoti kai kurie Vakarų šalių lyderiai, nepatenkinti, jų nuomone, Kremliaus palaikoma homoseksualistų diskriminacija ir daugeliu kitų žmogaus teisių pažeidimų.

Nuo sausio 7-osios visuose padaliniuose, atsakinguose už svečių saugumą per žaidynes, skelbiama kovinė parengtis. Kiekvienas objektas bus saugomas; bus įjungta stebėjimo iš kosmoso sistema, – sakė nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas.

Be to, praeitą mėnesį 34 žmonių gyvybių pareikalavę mirtininkų sprogdintojų išpuoliai pietinio Volgogrado miesto geležinkelio stotyje ir viename troleibuse atgaivino baimę, kad islamistai kovotojai, aktyviai veikiantys netoliese esančiame Šiaurės Kaukazo regione, sieks sukelti sumaištį per renginį, kuris bus pasaulio dėmesio centre.

V.Putinas praeitą savaitgalį atsakė didindamas diplomatinį spaudimą, kai sušvelnino vieną griežtą įsaką, draudusį bet kokius politinius protestus Sočyje.

Rusijos atsakas į teroro grėsmę bus atskleistas antradienį, kai Federalinė saugumo tarnyba (FSB) perims vadovavimą saugumo priemonėms, kurios bus netgi griežtesnės negu taikytos per 2008-ųjų vasaros olimpiadą Pekine.

„Nuo sausio 7-osios visuose padaliniuose, atsakinguose už svečių saugumą per žaidynes, skelbiama kovinė parengtis, – sakė nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Pučkovas. – Kiekvienas objektas bus saugomas; bus įjungta stebėjimo iš kosmoso sistema.“

Be to, FSB rinks informaciją apie pokalbius mobiliaisiais telefonais ir susirašinėjimą elektroniniu paštu, o visi svečiai iš užsienio privalės užsiregistruoti internetu.

V.Putinas asmeniškai rūpinosi, kad jo šalis tinkamai pasiruoštų pirmosioms po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Rusijos organizuojamoms olimpinėms žaidynėms, vyksiančioms Juodosios jūros uostamiestyje, kurio gatvėse auga palmės. 2007 metais, kai Gvatemaloje buvo renkama šios olimpiados sostinė, prezidentas pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovams, jog jos šalis surengs pačias geriausias žaidynes.

Po to pažado greitai buvo duotas įsakymas Rusijos pramonės milžinėms modernizuoti nušiurusią komunistinių laikų Sočio architektūrą ir paversti šį kurortą futuristiniu miestu, kuris nepadarytų gėdos net Persijos įlankos emyratams.

Ši misija buvo iš esmės pasiekta, nors buvo protestuojama dėl olimpiados projektų poveikio aplinkai ir pranešimų, kad žaidynių objektus stato migrantai darbininkai, kuriems mokami neteisėtai maži atlyginimai ir kurie apgyvendinti nežmoniškomis sąlygomis.

Tačiau V.Putinas nesugebėjo išvengti akibrokšto, kuriuo tapo daugelio didžiųjų Europos valstybių ir JAV lyderių sprendimas nedalyvauti Sočio olimpiados atidaryme dėl Rusijoje neseniai priimto įstatymo, draudžiančio „homoseksualizmo propagandą“.

Vašingtonas demonstratyviai pasiųs delegaciją, kurioje bus savo homoseksualumo neslepiančių sporto žvaigždžių, tolių kaip olimpinis dailiojo čiuožimo čempionas Brianas Boitano ir teniso legenda Billie Jean Kingas.

Rusijos olimpinio komiteto pirmininkas Aleksandras Žukovas nesureikšmino lyderių sprendimo neatvykti, sakydamas, kad tai „niekaip nepaveiks olimpinių žaidynių“.

Tačiau V.Putinas šeštadienį nusileido TOK reikalavimams, iš dalies atšaukdamas draudimą rengti protestus Sočyje.

„Sveikiname šį pranešimą, – pažymėjo TOK. – Jis atitinka patikinimus, kuriuos prezidentas Putinas suteikė mums... jog bus užtikrinta žodžio laisvė, taip pat surengtos saugios žaidynės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius