Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 01 /14:43

Rusija liepė diplomatams užsienyje persekioti prieš V.Putiną pasisakančias žvaigždes

Po to, kai Kremlius ėmėsi precedento neturinčių represijų prieš jo invazijos į Ukrainą priešininkus šalies viduje, Rusija ėmėsi persekioti į užsienį pabėgusius garsius prezidento Vladimiro Putino kritikus.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AFP“/„Scanpix“

Užsienio reikalų ministerija Maskvoje nurodė savo diplomatams persekioti Rusijos menininkus ir garsenybes, pasisakančius prieš V.Putiną ir remiančius Ukrainą, iš vadinamųjų „draugiškų“ šalių, kurios vengė stoti į karo dalyvių pusę, agentūrai „Bloomberg“ teigė du su tuo susipažinę asmenys.

Šią savaitę Tailande diplomatinių ginčų centre atsidūrė roko grupės „Bi-2“, žinomos dėl savo nepritarimo karui, nariai, kurie buvo sulaikyti už imigracijos taisyklių pažeidimą, kai surengė du koncertus kurortinėje Puketo saloje.

Padirbėjo Izraelio diplomatai: visa „Bi-2“ grupė atskrido į šalį

Maskva siekė, kad septynių narių grupės Rusijos piliečiai būtų deportuoti atgal į šalį, todėl žmogaus teisių grupės susirūpino, kad jiems gresia suėmimas ir baudžiamasis persekiojimas. Penki grupės nariai turėjo Rusijos pasus, tačiau keturi nariai turėjo Izraelio pilietybę, o vienas – Australijos, todėl Tailando valdžios institucijos, įsikišus Užsienio reikalų ministerijai Jeruzalėje, galiausiai nusprendė išsiųsti juos visus į Izraelį.

„Džiaugiuosi, kad dėl protingo ir kruopštaus diplomatinio darbo mums pavyko išlaisvinti Tailande sulaikytus Izraelio piliečius ir jų grupės draugus, turinčius užsienio pilietybę“, – sakoma Izraelio užsienio reikalų ministro Israelio Katzo pareiškime.

Apskaičiuota, kad nuo V.Putino plataus masto invazijos į Ukrainą 2022 m. vasario mėn. iš šalies išvyko apie 1 mln. rusų – tai didžiausias protų nutekėjimas nuo Sovietų Sąjungos žlugimo. Tarp jų yra aukšto rango kultūros veikėjų, kurie išreiškė nepritarimą karui, ir vis daugiau žmonių, kuriuos Rusijos valdžios institucijos įvardijo kaip „užsienio agentus“, todėl jiems gresia baudžiamasis persekiojimas.

„Valdžia dabar labiausiai baiminasi, kad užsienyje gyvenantys žmonės perduoda savo žinią Rusijos auditorijai, – sakė Berlyne gyvenanti politologė Jekaterina Schulmann, kuri netrukus po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, buvo paskelbta „užsienio agente“. – Jie nori juos nutildyti.“

Rusijos įstatymų leidėjai trečiadienį taip pat priėmė teisės aktą, leidžiantį konfiskuoti turtą, priklausantį asmenims, kurie „diskredituoja“ Rusijos kariuomenę kritikuodami karą Ukrainoje.

„Absoliuti dauguma pritaria, kad reikia bausti išdavikus, kurie iš užsienio pila purvą ant mūsų šalies, karių ir karininkų“, – trečiadienį sakė V.Putino sąjungininkas Viačeslavas Volodinas, kuris yra žemųjų parlamento rūmų pirmininkas.

Valdžia taip pat planuoja iki 2025 m. vidurio įpareigoti užsienyje gyvenančius Rusijos piliečius registruotis konsulinėse įstaigose.

A.Lugovojus žada kalėjimo grotas kritikams

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Lugovojus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Lugovojus

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova šeštadienį apkaltino „Bi-2“ terorizmo rėmimu viešai remiant Ukrainą. Provyriausybinis įstatymų leidėjas Andrejus Lugovojus, kurį Jungtinės Karalystės tyrimas pripažino 2006 m. Londone nunuodijus buvusį rusų šnipą Aleksandrą Litvinenką, žengė dar toliau.

„Tegul vaikinai ruošiasi: netrukus jie gros šaukštais ir metalinėmis lėkštėmis, šokdami prieš savo kameros draugus“, – sakė jis „Telegram“ kanale.

M.Galkino neįleido į Balį

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr., stopkadrai/Maksimas Galkinas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr., stopkadrai/Maksimas Galkinas

Šiuo metu Izraelyje gyvenantis komikas Maksimas Galkinas sakė, kad jam buvo uždrausta įvažiuoti į Indonezijos salą Balį, kur jis turėjo šeštadienį surengti planuotą pasirodymą, nors prieš dvi dienas buvo gavęs darbo vizą.

M.Galkinas, kurio pasirodymus Tailande neseniai atšaukė šių vietų savininkai, „Instagram“ tinkle teigė, kad pasus tikrinantys pareigūnai Balyje jam parodė Rusijos vyriausybės laišką, kuriame prašoma, kad Indonezija neleistų jam atvykti į šalį.

„Juokinga, kad Rusijos valstybė tam eikvoja tiek daug žmonių laiką ir pastangas, kurie galėtų tėvynei nuveikti ką nors geresnio nei maniakiškas kitaip manančių menininkų persekiojimas užsienyje“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius