Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija naujoje karinėje doktrinoje keis nuostatas dėl branduolinio ginklo

Rusija savo atnaujintoje karinėje doktrinoje pakeis „prevencinių“ branduolinių smūgių panaudojimo sąlygas, ketvirtadienį pareiškė aukštas šios šalies saugumo pareigūnas.
Branduolinis sprogimas.
Branduolinis sprogimas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

„Šiuo metu į karinę doktriną įeis nuostatų, kada galima smogti įspėjamuosius, branduolinius smūgius, pataisos. Taigi naujoje karinėje doktrinoje bus taip pat ir tokių pakeitimų“, – ketvirtadienį žurnalistams Novosibirske sakė Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas.

Kol kas neaišku, ar N.Patruševo komentarai reiškia, kad Rusija patvirtins papildomas sąlygas, kurioms susiklosčius bus numatyta galimybė šaliai pirmajai panaudoti branduolinius ginklus.

Dabar galiojanti karinė doktrina buvo priimta 2000 metais. Joje sakoma, kad Rusija pasilieka teisę panaudoti branduolinį ginklą, atsakydama į branduolinį užpuolimą ar didelį karą prieš ją įprastiniais ginklais.

Baigiantis Šaltajam karui Sovietų Sąjunga sakė nenaudosianti branduolinių ginklų, jeigu prieš ją nebus surengtas atominis puolimas.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 metais Rusijos karo strategai labiau kliovėsi savo šalies milžinišku branduoliniu arsenalu, nes armijoje sumažėjo karių, o įprastinės ginkluotės arsenalas labai sumenko.

Pastaraisiais metais pareigūnai kūrė naują Rusijos oficialios karinės doktrinos versiją.

Pasak N.Patruševo, numatoma, kad nauja karinė doktrina bus atvira. „Aš pažymėčiau, jog karinė doktrina bus pas mus atvira, kad visi žinotų, kokias mes rengiame nuostatas dėl saugumo, ir pas mus, ir užsienyje. Kokius mes užsibrėžėme tikslus ir kaip juos įgyvendinsime“, – sakė jis.

Anksčiau N.Patruševas buvo pranešęs, kad nauja Rusijos karinė doktrina gali būti priimta šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Savo ruožtu jo pavaduotojas, armijos generolas Jurijus Balujevskis, yra nurodęs, kad „karinės doktrinos naujos redakcijos projektas atitiks nūdienos iššūkius ir grėsmes, esminius geopolitinės ir karinės politinės padėties pasaulyje pokyčius, tarp jų karinės jėgos didėjimą politikoje dabartiniame etape“.

Prieš tapdamas Saugumo tarybos vadovu N.Patruševas vadovavo įtakingai Rusijos Federalinei saugumo tarnybai (FSB), kurios pirmtakė buvo Sovietų Sąjungos KGB.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius