Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija nėra izoliuota tiek, kiek norėtų Vakarai: kas remia Maskvą ir kodėl

Žvelgiant iš Europos ar Vašingtono gali susidaryti įspūdis, kad visas pasaulis sukilo prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo karą Ukrainoje. Tačiau toks vakarietiškas suvokimas iškreipia tikrovę – kelios šalys ir toliau atvirai remia Kremlių, daug Azijos ir Afrikos valstybių nori laikytis neutraliai, o kai kurie Vakarų sąjungininkai, nors ir pasmerkė agresiją, atsisako taikyti sankcijas.
Protestas prieš V.Putino politiką
Protestas prieš V.Putino politiką / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyliai ar atvirai reiškiamos paramos Putino režimui priežastys yra įvairios – pradedant priklausomybe nuo Maskvos ir baigiant nuoskaudomis Vakarams bei paprastu abejingumu, kad „tai nėra mūsų karas“.

„Kitaip nei Europą, kurią krizė paveikė labiau dėl geografinio ir kultūrinio artumo su Rusija, daugelis toliau nuo fronto esančių šalių jaučiasi mažiau paveiktos jos ekonominių ir geopolitinių grėsmių. Kai kurios jų atvirai remia Kremlių, nes yra priklausomos nuo Maskvos.

Baltarusija vėl tapo Rusijos satelite. Basharo al Assado Sirija už savo politinį išlikimą dėkinga Rusijos karinei intervencijai. Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro Maskva remia ekonomiškai ir politiškai“, – savo analizėje rašo Prancūzijos laikraščio „Le Figaro“ autorė Isabelle Lasserre.

Už Europos ir Amerikos ribų Rusijos karą Ukrainoje esą lydi savanoriška tyla.

Taip yra daugumoje Kaukazo ir Vidurio Azijos šalių, kurios vis dar glaudžiai susijusios su Maskva ekonomikos, karinėje ir diplomatinėje srityse, taip pat didžiojoje daugumoje Azijos šalių, išskyrus tris tradicines Vakarų sąjungininkes – Japoniją, Taivaną ir Pietų Korėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius