-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija nustatė „3 tūkst. pažeidimų“ per ginčijamus parlamento rinkimus

Per Rusijos parlamento rinkimus, kuriuos laimėjo valdančioji partija ir kurie išprovokavo masinius protestus, buvo padaryta 3 tūkst. pažeidimų, trečiadienį paskelbė prokurorai, tačiau jie neparėmė įtarimų dėl masinio balsų klastojimo.
Protestų akimirka
Protestų akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp padarytų pažeidimų yra rinkimų komitetų interesų konfliktų ir neteisėto balsavimo, sakoma prokurorų ataskaitoje, kurią generalinis prokuroras Jurijus Čiaika perdavė prezidentui Dmitrijui Medvedevui.

Kol kas 95 žmonės dėl padarytų pažeidimų patyrė administracines pasekmes, nurodoma ataskaitoje.

Tačiau joje neminimos jokios baudžiamosios bylos ir jokiu būdu neremiami opozicijos teiginiai, kad balsai buvo masiškai klastojami valdančiosios Vladimiro Putino partijos „Vieningoji Rusija“ naudai.

„Buvo nustatyta maždaug 3 tūkst. rinkimų įstatymo pažeidimų ... Po prokurorų veiksmų 95 žmonės buvo patraukti administracinėn atsakomybėn“, – nurodoma ataskaitoje, kuri skelbiama Kremliaus interneto svetainėje.

Joje sakoma, kad šiauriniuose Leningrado ir Pskovo regionuose, taip pat – Sibiro Nencų autonominėje apygardoje prokurorai sutrukdė bandymams įtraukti į rinkimų komitetus žmones, dirbusius kai kuriems kandidatams, ir asmenis su kriminaline praeitimi.

Sibiro Altajaus regione rinkėjų sąrašuose buvo 986 žmonės, kuriems nederėjo balsuoti, nes jie yra pripažinti teisiškai neveiksniais arba sėdi kalėjimuose.

Pareigūnai septyniuose regionuose, tarp jų – svarbiuose Sibiro Krasnojarsko, Novosibirsko ir Omsko regionuose, užregistravo atvejų, kai rinkimų sąrašai buvo sudaryti neteisingai, sakoma ataskaitoje.

Joje minimi ir visoje Rusijoje užregistruoti neteisėtos agitacijos atvejai – rinkimų dieną ar jų išvakarėse, taip pat – neteisėto rinkimų kampanijos finansavimo atvejų.

V.Putino partija per gruodžio 4-osios rinkimus gavo beveik 50 proc. balsų – gerokai mažiau nei 64 proc. per 2007 metų rinkimus, tačiau išsaugojo daugumą parlamente ir turi 238 iš 450 vietų Valstybės Dūmoje.

Opozicija internete paskelbė daug vaizdo medžiagos, kuri tikriausiai rodo, kad kai kurie asmenys užpildė ne po vieną balsavimo biuletenį. Opozicija tvirtina, kad teisinguose rinkimuose „Vieningosios Rusijos“ rezultatai būtų buvę daug blogesni.

Valdžia kategoriškai atmeta opozicijos raginimus rengti rinkimus iš naujo ir pakeisti dabartinį parlamentą, kuris savo pirmajai sesijai susirinko praėjusių metų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius