Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija pasiūlė JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl padėties Sirijoje

Rusija ketvirtadienį nustebino Vakarų galybes, pateikusi Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai rezoliuciją dėl krizės Sirijoje, tarptautinei bendruomenei vis labiau piktinantis dėl Damasko režimo vykdomo kruvino susidorojimo su protestuotojais.
Juodi dūmai veržiasi iš susprogdinto naftotiekio.
Juodi dūmai veržiasi iš susprogdinto naftotiekio. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios rezoliucijos projekte smerkiamas Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybės ir opozicijos grupuočių smurtas, tačiau nesiūloma jokių sankcijų.

Europos šalys ir Jungtinės Valstijos pasveikino Rusijos iniciatyvą, tačiau teigė, jog pasiūlytas tekstas nepakankamai griežtas Damasko vyriausybei.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė, jog Vakarų šalys stengsis tartis su Rusija, kad būtų priimta pirmoji JT Saugumo Tarybos rezoliucija, smerkianti represijas Sirijoje, per kurias, JT duomenimis, žuvo jau daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Rusija, kuri yra svarbi Sirijos sąjungininkė, stengėsi užkirsti kelią Saugumo Tarybos įsikišimui į šią krizę. Kartu su Kinija ji spalį vetavo Europos šalių pasiūlytą rezoliuciją, kurioje buvo smerkiami B.al Assado veiksmai.

Tačiau Maskva inicijavo 15 narių turinčios Saugumo Tarybos neeilines derybas dėl Sirijos ir pasiūlė naują rezoliuciją, kuriame griežtai smerkiamas smurtas, vykdomas „visų šalių, įskaitant Sirijos valdžios neproporcingą jėgos naudojimą“, sakoma dokumente, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP.

Rezoliucijoje taip pat išsakomas susirūpinimas dėl „neteisėto ginklų tiekimo ginkluotoms grupuotėms Sirijoje“, nors Vakarų šalių diplomatai sakė neturintys tvirtų įrodymų, jog į Siriją patenka ginklų kontrabanda.

Vakarų šalių pasiuntiniai Rusijos pateiktą dokumentą vadino nesubalansuotu, nes jame opozicijos smurtas prilyginamas vyriausybės pajėgų vykdomam susidorojimui – kaip praneša žmogaus teisių organizacijos, netgi išprovokavusiam dalies karių dezertyravimą.

Pasak jų, būtina užtikrinti visišką ginklų pardavimo Sirijai embargą, taip pat pademonstruoti aiškų palaikymą Arabų Lygos paskelbtoms sankcijoms.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas dar kartą atmetė bet kokias derybas dėl sankcijų ir netgi kritikavo Arabų Lygos taikomas priemones, nors rezoliucijos projekte palaikomos Arabų Lygos pastangos siekti šios krizės sprendimo derybų keliu.

„Jos (sankcijos) yra puslapis iš kieno nors kito knygos, o mes nemanome, kad tai buvo produktyvus ir naudingas Arabų Lygos žingsnis, – sakė V.Čiurkinas. – Saugumo Tarybos vaidmuo neturėtų būti konflikto Sirijoje kurstymas.“

Prancūzijos ambasadorius prie JT Gerard’as Araud pareiškė, kad Rusija žengė „nepaprastą“ žingsnį, ir sakė, kad Maskva jaučia tarptautinį spaudimą dėl savo palankumo B.al Assadui.

Pasak jo, pasiūlytam tekstui „aiškiai reikalingi daugelis pataisymų, nes jis nesubalansuotas. Tačiau tai tekstas, kuriuo remdamiesi galime pradėti derėtis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius