Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija paskelbė suklastotas L.DiCaprio, M.Jovovich, N.Portman citatas apie Raudonąją armiją ir SSRS

Su Rusija susiję „botai“ socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) surengė vienos dienos kampaniją prieš „istorijos perrašymą“. Kremliaus „botai“ skelbė Holivudo kino žvaigždžių, kurių protėviai buvo kilę iš buvusios SSRS, nuotraukas su citatomis apie Raudonosios armijos ir sovietų liaudies tariamą vaidmenį nugalint Vokietiją Antrajame pasauliniame kare.
Rusija paskelbė suklastotas kino žvaigždžių citatas apie Raudonąją armiją ir SSRS
Rusija paskelbė suklastotas kino žvaigždžių citatas apie Raudonąją armiją ir SSRS / Twitter

Iš tikrųjų nė vienas iš aktorių nepasakė jiems priskiriamų frazių, pastebi projektas „Blokirovščik botov“.

Pirmadienį Kremliaus „botai“ paskelbė 28 žinutes su 13 žvaigždžių nuotraukomis ir frazėmis apie Sovietų Sąjungą ir Raudonąją armiją. Šią kampaniją vykdė Rusijos užsienio dezinformacijos tinklo „Dvoinik“ „botai“.

Žinutėse buvo vartojamos anglų, vokiečių ir prancūzų kalbos. Kampanijos organizatoriai citatas priskyrė Davidui Duchovny, Millai Jovovich, Leonardo DiCaprio, Harrisonui Fordui, Zoe Kravitz, Winonai Ryder, Diannai Agron, Milai Kunis, Joaquinui Phoenixui, Gwyneth Paltrow, Jennifer Connelly, Natalie Portman ir Antonui Yelchinui.

Žvaigždėms buvo priskirtos tokios citatos: „Mums primetama iškreipta Antrojo pasaulinio karo istorija. Neva Jungtinės Valstijos laimėjo vienos“ (Harrisonui Fordui), „Paprastai manome, kad Aušvicą išvadavo Jungtinės Valstijos. Iš tikrųjų tai padarė Raudonoji armija. Sovietų Sąjunga išgelbėjo šimtus tūkstančių žydų nuo sunaikinimo“ (Natalie Portman), „Jokia vyriausybė nebūtų galėjusi pasipriešinti tokioms baisioms žiaurioms žaizdoms, kurias Hitleris padarė Rusijai. Tačiau Sovietų Rusija ne tik išgyveno ir atsigavo po tų žaizdų, bet ir sudavė vokiečių kariuomenei skaudų smūgį, kokio jai nebūtų galėjusi suduoti jokia kita pasaulio kariuomenė“ (priskirta Davidui Duchovny).

Ukrainoje gimusiai aktorei Milai Kunis Kremliaus „botai“ priskyrė frazę, kad „į valdžią Ukrainoje atėjo žmonės, kurių stabas yra Hitlerio bendražygis“. Toliau citatoje tariama M.Kunis neva ragina „visam pasauliui priminti Sovietų Sąjungos vaidmenį išlaisvinant pasaulį nuo nacizmo“.

Citatas priskyrė ir mirusiam aktoriui

Nepriklausomas portalas „Agentstvo“ nerado tokių citatų šių kino žvaigždžių, kurių atvaizdus naudojo Kremliaus „botai“. A.Jelcinas, kuriam botai priskyrė frazę apie Vakarų bandymus „perrašyti Antrojo pasaulinio karo istoriją ir sumenkinti Rusijos vaidmenį“, mirė 2016 m.

Savaitę prieš gegužės 9 d. su Rusija susijusios netikrų naujienų svetainės ir „Telegram“ kanalai taip pat platino tariamą „naujieną“, kad Paryžiaus miesto taryba neva nusprendė ilgiausią miesto tiltą Pont-Aval pervadinti Raudonosios armijos tiltu. Kampanijoje dalyvavo interneto svetainės ir kanalai, kurie anksčiau buvo siejami su Jevgenijaus Prigožino trolių fabriku, nurodė tinklaraštininkas Alexas Liberty. Paryžiaus merija pareiškė, kad tilto pervadinimas nesvarstomas.

Tai ne pirmas kartas, kai prokremliškos socialinės žiniasklaidos paskyrose žinomiems žmonėms priskiriamos Maskvos interesus atitinkančios frazės, kurių jie iš tikrųjų nepasakė. Balandžio pabaigoje su Rusija susijusios paskyros išplatino suklastotą vaizdo įrašą su Katrin Himmler, kuriame Heinricho Himmlerio brolio anūkė neva reaguoja į iniciatyvą grąžinti jaunus ukrainiečius iš Europos į tėvynę ir ragina „neatiduoti ukrainiečių kruvinam diktatoriui Zelenskiui“. Pati K.Himmler, atsakydamas į „Agentstvo“ klausimą, pavadino vaizdo įrašą klastote.

2023 m. lapkritį Kremliaus „botai“ išplatino suklastotas Beyoncé, Oprah Winfrey, Ronaldo ir kitų žvaigždžių citatas, kuriose neva reikalaujama, kad Vakarai nustotų padėti Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius