-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija perspėja Vakarų šalis nepradėti karinės intervencijos Sirijoje

Maskva blokuos bet kokį Vakarų šalių mėginimą užsitikrinti Jungtinių Tautų (JT) palaikymą jėgos panaudojimui prieš Siriją, trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras.
Basharas al Assadas kalba prieš minią
Basharas al Assadas kalba prieš minią / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas sakė, kad pirmadienį Rusijos išplatintas JT Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl smurto Sirijoje projektas aiškiai skelbia, jog niekas negali pateisinti užsienio karinės intervencijos.

Vakarų diplomatai argumentuoja, kad ši rezoliucija neatitinka jų raginimų griežtai pasmerkti Sirijos prezidento Basharo al Assado vykdomą susidorojimą su civiliais protestuotojais, per kurį žuvo jau daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

Saugumo Taryba iki šiol nesugebėjo susitarti dėl rezoliucijos prieš Damasko režimą nuo pernai kovo, kai Siriją apėmė smurto banga, nes tam priešinosi Rusija ir Kinija. Spalį abi šalys blokavo Vakarų Europos šalių parengtą ir JAV palaikytą rezoliucijos projektą, kuriame smerkiamos B.al Assado atakos ir grasinama sankcijomis.

S.Lavrovas pareiškė, kad Rusija atmes bet kokias pastangas paskelbti JT sankcijas dėl karinio kišimosi į Sirijos reikalus.

„Jeigu kas nors norės panaudoti jėgą bet kokia kaina, mums vargu ar pavyks tam užkirsti kelią, – sakė jis. – Tačiau leidus jiems veikti savo iniciatyva ir vadovaujantis sava sąžine, jie nesulauks jokio JT Saugumo Tarybos palaikymo.“

S.Lavrovas taip pat nurodė, kad jo šalis nemato reikalo aiškintis arba teisintis dėl įtarimų, jog vienas Rusijos laivas pristatė į Siriją šaudmenų krovinį, nepaisant Europos Sąjungos (ES) paskelbto ginklų prekybos embargo.

Jis sakė spaudos konferencijoje, kad Rusija laikosi tarptautinių įstatymų ir nesivadovaus vienašališkomis sankcijomis, paskelbtomis kitų valstybių.

„Mes nepažeidėme jokių tarptautinių sutarčių arba JT Saugumo Tarybos rezoliucijų, – pabrėžė S.Lavrovas. – Mes tik prekiaujame su Sirija prekėmis, kurios neuždraustos tarptautinės teisės.“

S.Lavrovas taip pat kaltino Vakarų šalis, kad šios pro pirštus žiūri į Sirijos opozicijos kovotojų atakas arba ginklų tiekimą iš užsienio šios šalies opozicijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius