Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija po Izraelio smūgių Sirijoje ragina visas šalis elgtis santūriai

Po Izraelio smūgių Irano taikiniams Sirijoje Rusijos užsienio reikalų viceministras Michailas Bogdanovas ketvirtadienį paragino „visas šalis elgtis santūriai“ ir sakė, kad Maskva yra susirūpinusi dėl eskalacijos.
Rusijos vėliava
Rusija po Izraelio smūgių Sirijoje ragina visas šalis elgtis santūriai / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Užmezgėme kontaktus su visomis šalimis ir raginame visas šalis elgtis santūriai“, – sakė M.Bogdanovas ir pridūrė, kad Maskva yra susirūpinusi naujausiais įvykiais.

Izraelio armija ketvirtadienį paskelbė, kad smogė dešimtims Irano kariškių taikinių visoje Sirijoje. Tai viena didžiausių Izraelio karinių operacijų pastaraisiais metais ir didžiausias Irano taikinių puolimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu ir Vladimiras Putinas

Smūgiai buvo suduoti kitą dieną po to, kai Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu Maskvoje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kurio šalis teikia didžiulę karinę ir diplomatinę pagalbą Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui.

V.Putinas reiškė „didelį susirūpinimą“ JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimu pasitraukti iš svarbaus susitarimo su Iranu, o B.Netanyahu šį sprendimą rėmė. Trečiadienį Rusijos lyderis situaciją Artimuosiuose Rytuose pavadino, „deja, labai aštria“.

B.Netanyahu yra pasakęs V.Putinui, kad „kiekviena valstybė ir tikrai Izraelis turi teisę imtis būtinų žingsnių norint apsisaugoti nuo (Irano) agresijos“, sakoma jo biuro trečiadienį paskelbtame pareiškime, turint omenyje iraniečių pozicijas Sirijoje.

Izraelis teigia reidus įvykdęs po maždaug 20 raketų paleidimo iš Sirijos į jo pajėgas okupuotose Golano Aukštumose. Raketos buvo paleistos maždaug vidurnaktį.

Dėl šio apšaudymo raketomis Izraelis apkaltino Irano specialiąsias pajėgas „al Quds“ ir pridūrė, kad Izraelio priešraketinė sistema perėmė keturias raketas, o likusios jo teritorijoje nenukrito.

Incidentas įvyko kelias savaites augant įtampai, po D.Trumpo antradienio sprendimo pasitraukti iš 2015 metų sutarties su Iranu dėl jo branduolinės programos. Izraelis ilgą laiką propagavo tokį žingsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius