Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija pradeda skiepijimą nuo koronaviruso: ar užteks vakcinų dozių?

Anksčiau šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad šalyje per artimiausias dienas bus pagaminta 2 mln. dozių koronaviruso vakcinos „Sputnik V“ dozių. Masinis skiepijimas prasidėjo šeštadienį Maskvoje. Bet „Meduza“ išsiaiškino, kad rusų farmacijos kompanijos neranda išteklių paruošti būtinus antruosius – stiprinamuosius – skiepus. Kitaip tariant, Rusija gali pradėti masinę vakcinavimo kampaniją, bet ją užbaigti – kol kas ne.
Savanoriui leidžiama rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
Savanoriui leidžiama rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Maskvos vicemerė Anastasija Rakova patvirtino, kad Rusijos sostinėje jau penktadienį buvo atidaryta 70 vakcinavimo centrų visame mieste. O nuo šeštadienio vakcina „Sputnik V“ siūloma maskviečiams, pakliūnantiems į nustatytas rizikos grupes, – mokytojams, medikams, socialiniams darbuotojams.

A.Rakova žurnalistams teigė, kad iki kitų metų pradžios Maskvoje turėtų veikti 170 tokių vakcinavimo centrų, o skiepijimo nuo koronaviruso kampanija įgaus pagreitį.

Antrojo skiepo dozių neužtenka

Kaip minėta, V.Putinas gruodžio 2-ąją viešai paskelbė, kad Rusija per kelias artimiausias kelias dienas paruoš 2 mln. „Sputnik V“ dozių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Tačiau vienas vyriausybės pareigūnas ir kitas šaltinis Rusijos farmacijos pramonėje „Meduza“ teigė, kad Rusija šiuo metu yra parengusi tik 500 tūkst. pilnų vakcinos dozių – pusę milijono dėžučių su abiem skiepais, kurie pacientams turi būti suleidžiami vienas po kito su kelių savaičių pertrauka.

Esą pirmasis skiepas gaminamas sklandžiai, bet ruošiant antrąjį susiduriama su rimtomis techninėmis problemomis.

Vakciną „Sputnik V“ Rusijoje šiuo metu pramoniniu lygiu gamina dvi kompanijos – „Generium“ ir „Binnopharm“. Prie jų netrukus prisijungs Sankt Peterburge įsikūrusi „Biocad“, kuri neseniai paskelbė, kad gruodį pagamins maždaug milijoną vakcinos dozių.

„Visi gamintojai šiuo metu gali gaminti pirmąjį vakcinos skiepą. Keli milijonai dozių jau sukaupta, dar galima pagaminti mažiausiai 10 milijonų.

Pirmasis skiepas gaminamas sklandžiai, bet ruošiant antrąjį susiduriama su rimtomis techninėmis problemomis.

Bet antrojo skiepo dozių neužtenka, ir niekas nepasakys, kiek jų yra“, – „Meduza“ teigė vienos Rusijos farmacijos kompanijos atstovas.

Pakeitė tvarką

Kai buvo vykdomi „Sputnik V“ klinikiniai tyrimai, savanoriai antrąjį skiepą gavo praėjus 21 dienai po pirmojo. Medikai elgėsi labai kruopščiai ir nuo tokio trijų savaičių lango nenukrypdavo daugiau nei dieną ar dvi.

Tiesa, pasak „Meduza“ kalbinto šaltinio vienoje šalies farmacijos kompanijoje, dabar Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnai tvarkos jau nebesilaiko – ir neaišku kodėl.

„Pasirodo, nereikia antrojo skiepo laukti lygiai 21 dieną. Intervalas gali siekti ir 50 dienų, o tai reiškia, kad pirmąją dozę gali gauti be jokių problemų. Antrąją – vėliau, nes tai stiprinamasis skiepas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

Tad prezidentas nejuokavo paskelbdamas masinio vakcinavimo pradžią – pirmųjų dozių turime užtektinai. Visiškai įmanoma skirti pirmąjį skiepą 2 milijonams žmonių iki metų pabaigos“, – kalbėjo šaltinis.

Bet jis taip pat pripažino, kad su antruoju „Sputnik V“ komponentu yra problemų. Esą gamintojai dabar deda visas pastangas apsirūpinti reikalinga įranga ir padidinti vakcinos gamybos pajėgumus, kurių labai trūksta.

Tiesa, dar vienas šaltinis Rusijos vyriausybėje „Meduza“ teigė, kad tokios kliūtys natūralios, nes anksčiau dar niekada nebandyta masiškai gaminti visiškai naują biologinį agentą – naują vakciną. Neva tikimasi iki metų pabaigos išspręsti problemą.

Nei informacijos, nei vakcinos

Dar vienas barjeras šiose lenktynėse – faktas, kad valstybės tarnybos turi patikrinti vakcinos efektyvumą. Toks procesas turės įvykti, net jei gamintojai jau bus radę būdą, kaip masiškai gaminti „Sputnik V“ dozes, nes iki tol plačiajai visuomenei vakcina nebus prieinama.

Nuo metų pradžios valstybė yra patvirtinusi maždaug 200 tūkst. „Sputnik V“ dozių. Tiesa, Rusijos maisto ir vaistų administracija patvirtino tik vakcinos atsargas, pagamintas „Generium“ ir Gamalėjos tyrimų instituto.

Pažadėjo lapkritį atsiųsti dar 500 dozių, bet nieko nesulaukėme. Žinome, kokiomis sąlygomis laikyti vakciną, turime įrangą – bet nėra jokios vakcinos.

Vienos kompanijos atstovas „Meduza“ teigė, kad jau šį mėnesį visuomenę galėtų pasiekti dar 500 tūkst. vakcinos dozių, bet įspėjo, esą kalbėti apie milijonus dozių dar per anksti. Reikalingi pajėgumai bus įmanomi tik sausį.

Informacijos apskritai nėra daug. Nors Maskva jau ruošiasi masinio vakcinavimo kampanijai (nors ir stiprinamojo skiepo), kiti Rusijos regionai jos pradėti negali, nes neturi nei duomenų, nei pirmojo skiepo dozių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“

„Girdėjome tik tai, kas kalbama viešai. Tik Maskva kažką gavo – mums nieko nedavė, – skundėsi vieno šiaurinio regiono valdininkas. – Nieko nesužinosime iki pirmadienio, kai mums pažadėjo pagaliau kažką pasakyti.“

Tas pats valdininkas leido suprasti, kad federalinė valdžia tiesiog nori pasirodyti prieš pasaulį kaip kovos su pandemija lyderė, bet jo regionui išskyrė tik 40 bandomųjų „Sputnik V“ dozių.

„Pažadėjo lapkritį atsiųsti dar 500 dozių, bet nieko nesulaukėme. Žinome, kokiomis sąlygomis laikyti vakciną, turime įrangą – bet nėra jokios vakcinos“, – „Meduza“ teigė pareigūnas.

Galinga antroji banga

Rusija giriasi, kad „Sputnik V“ yra „pirmoji pasaulyje registruota vakcina nuo COVID-19“, o priežiūros institucijos suteikė leidimą ją platinti dar rugpjūčio pradžioje.

Tą žingsnį kritikavo tarptautiniai ekspertai, atkreipę dėmesį, jog vakcina tuo metu buvo išbandyta tik su keliomis dešimtimis žmonių.

V.Putinas nesureikšmina tokių abejonių, o rugpjūtį pareiškė, kad viena iš jo dukrų tapo viena pirmųjų savanorių, kuriems buvo suleistas šio preparato.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas

Pastaraisiais mėnesiais „Sputnik V“ siūlomas medicinos darbuotojams ir mokytojams, nors dar nesibaigė paskutinis vakcinos testavimo etapas.

Keletas aukšto rango pareigūnų pareiškė, kad buvo paskiepyti, o anksčiau šią savaitę rusų kariuomenė pradėjo vakcinuoti karo laivų įgulas, kurios ruošiasi išplaukti vykdyti misijų.

Trečiadienį Jungtinė Karalystė tapo pirmąja Vakarų šalimi, leidusia naudoti JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ ir Vokietijos bendrovės „BioNTech“ sukurtą vakciną nuo koronaviruso.

Rusiją šį rudenį pradėjo grumtis su antru rimtu protrūkiu, o naujų susirgimų skaičius viršija pandemijos pradžioje fiksuotus lygius. Vis tik valdžia kol kas atsisako skelbti tokį pat griežtą visuotinį karantiną kaip pavasarį.

Šeštadienį Rusijoje buvo nustatytas naujas rekordinis paros COVID-19 atvejų skaičius – 28 782. 7 993 iš šių atvejų buvo išaiškinti Maskvoje. Kovą su epidemija koordinuojantis operatyvinis štabas iš viso užfiksavo šalyje 42 684 mirties nuo koronaviruso atvejus.

Rusija, kur iki šeštadienio patvirtinta 2,4 mln. užsikrėtimo atvejų, pagal šį rodiklį šiuo metu yra ketvirtoje vietoje pasaulyje po Jungtinių Valstijų, Indijos ir Brazilijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius