-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija pranešimus apie cheminę ataką Sirijoje vadina pramanais

Maskva pirmadienį pareiškė, kad pranešimai apie įtariamą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutoje yra „pramanai“, o Damasko režimo pajėgų ten užpultos ginkluotos grupuotės esą buvo teroristų sąjungininkai.
Sergejus Lavrovas Miuncheno saugumo konferencijoje
Sergejus Lavrovas pramanais vadina pranešimus apie cheminę ataką Sirijoje / „Scanpix“ nuotr.

„Žiniasklaidoje jau pasirodė pramanytų istorijų, kad vakar Rytų Gutoje buvo panaudotos chloro dujos; (jose) buvo cituojamas anonimas, gyvenantis Jungtinėse Valstijose“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Sekmadienį per įtariamą cheminę ataką apsiaustame Sirijos sukilėlių anklave žuvo vaikas, o dar mažiausiai 13 žmonių patyrė kvėpavimo sunkumų, pranešė vienas medikas ir padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutos anklavą sostinės rytiniame pakraštyje Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos įnirtingai atakuoja nuo vasario 18 dienos; per puolimą jau žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

JT Saugumo Taryba šeštadienį vienbalsiai pareikalavo karo nualintame regione paskelbti 30 parų paliaubas, kad būtų galima pristatyti ten humanitarinės pagalbos ir išgabenti sužeistuosius. Vis dėlto rezoliucijoje nenurodoma, kada įsigalioja ugnies nutraukimas; dokumente teigiama, kad paliaubos turi prasidėti „nedelsiant“.

Be to, dokumente numatyta nuolaida Rusijai, kad paliaubos nebus taikomos operacijoms prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“, „al Qaeda“ ir „individualius asmenis, grupes, įmones ir subjektus“, susijusius su į „juodąjį“ sąrašą įtrauktomis teroristinėmis grupuotėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Pirmadienį S.Lavrovas pareiškė, kad Rytų Gutoje veikia grupuočių, susijusių su „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje „al Nusra Front“, pavyzdžiui „Jaish al Islam“.

„Dėl to „Nusra“ partnerių šios paliaubos neapsaugo, – sakė jis. – Sirijos oro pajėgos gali imtis veiksmų ir prieš ją.“

Pirmadienį antskrydžiai Rytų Gutoje nusinešė mažiausiai 10 civilių gyvybių, pranešė SOHR.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareikalavo nedelsiant pradėti paliaubas, numatytas Saugumo Tarybos rezoliucijoje.

Viena iš pagrindinių B.al Assado režimo sąjungininkių Rusija jau daugiau kaip dvejus metus vykdo Sirijoje savo karinę operaciją ir padėjo paversti septynerius metus trunkantį konfliktą kelių frontų karu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius