Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ragina JAV derėtis su Sirija ir jos diktatoriumi Basharu al Assadu

Rusija antradienį paragino JAV vadovaujamą koaliciją, kovojančia su grupuote „Islamo valstybė“, derinti savo aviacijos smūgius su Sirijos vyriausybe, perspėdama, kad nesustabdyti džihadistai gali nueiti „labai toli“.
Barackas Obama ir Basharas al Assadas
Barackas Obama ir Basharas al Assadas / „Scanpix“ nuotr.

„Man visiškai aišku, kad tai buvo klaida – ir vis dar yra – nederinami aviacijos smūgiai su Sirijos kariuomenės veiksmais. Todėl manome, kad tai turi būti daroma“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras interviu televizijai „Bloomberg“.

„Ir tai, deja, yra tai, su kuo mūsų kolegos amerikiečiai negali sutikti dėl ideologinių sumetimų“, – pridūrė jis.

S.Lavrovas kalbėjo Vakarų koalicijos partneriams susirinkus Paryžiuje svarbių derybų, kuriose dalyvauja ir Irakas, dėl džihadistų veiksmų, šiems užėmus dideles Sirijos ir Irako teritorijas ir paskelbus jose Islamo kalifatą.

Rusijos diplomatijos vadovas, kurio šalis yra viena pagrindinių Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėjų, perspėjo, kad „Islamo valstybės“ kovotojai gali judėti „labai toli, labai greitai“, jeigu nebus sustabdyti.

„Jie jau daug pasistūmėjo į priekį Irake ir Sirijoje. Jie tiesiog užėmė Idlibo provinciją“, – sakė jis, pabrėždamas, kad kovotojai plečiasi į Libiją.

„Ir net į šiaurinį Afganistaną, kuris yra labai arti Centrinės Azijos ir visai šalia Rusijos“, – kalbėjo ministras.

S.Lavrovas išvengė tiesaus atsakymo į klausimą, ar „Islamo valstybė“ gali užimti visą Siriją, tačiau pareiškė, kad ne labai optimistiškai vertina regiono ateitį, jeigu reikalai išliks tokie, kokie yra.

„Jeigu žmonės ir toliau (tylėdami) sutiks su tuo, kas vyksta, ir toliau sutiks su tais, kurie kategoriškai atsisako pradėti politinį procesą, kol Basharas Assadas nedings, tada nesu labai optimistiškai nusiteikęs dėl šio regiono ateities“, – sakė jis.

„Nes šie žmonės iškelia vieno žmogaus, kurio jie nekenčia, likimą aukščiau kovos su terorizmu, – pareiškė S.Lavrovas. – Mes ne kartą jau tai išgyvenome. Saddamas Husseinas buvo toks pat vienas žmogus, kurį Jungtinės Valstijos persekiojo ir sugriovė visą šalį“.

„Kaip ir (Muammaras) Kaddafi“, – sakė jis, kalbėdamas apie nuverstą Libijos diktatorių.

Paklaustas, ar Rusija prisidės prie sausumos pajėgų Artimuosiuose Rytuose, S.Lavrovas vėl išsisuko nuo tiesaus atsakymo.

„Ar jūs manote, kad amerikiečių pajėgos yra vienintelės, kurios gali atlikti šį triuką? Jų yra Afganistane, jų yra Irake, ir pažvelkite, kur dabar atsidūrė Afganistanas ir Irakas“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius