Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Rusija ruošiasi parlamento rinkimams

Rusijos gyventojai ruošiasi sekmadienį įvyksiantiems parlamento rinkimams.
Prieš rinkimus visoje Rusijoje įvestos sustiprinto saugumo priemonės.
Prieš rinkimus visoje Rusijoje įvestos sustiprinto saugumo priemonės. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balsavimas didžiausioje pasaulio šalyje prasidės šeštadienį 20 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku – Rusijos Tolimųjų Rytų regione. Jis truks 21 valandą, kai rinkimų apylinkės sekmadienį 17 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku užsidarys Kaliningrado eksklave, įsiterpusiame tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Policijos pareigūnai ėmėsi papildomų saugumo priemonių, numatant, kad po balsavimo gali kilti protestų. Maskvoje aplink balsavimo apylinkes esančiose automobilių statymo aikštelėse neleidžiama statyti automobilių, savaitgalį sostinės gatvėse patruliuos daugiau nei 50 tūkst. pareigūnų.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas įrašytas pirmuoju „Vieningosios Rusijos“ sąraše. Apklausos rodo, kad ši partija beveik neabejotinai išlaikys daugumą, tačiau po daugelį metų trukusio dominavimo jos palaikymas tikriausiai yra susilpnėjęs.

Penktadienį, kreipdamasis į Rusijos žmones, D.Medvedevas pareiškė, kad rinkimai yra „vienas aukščiausių demokratijos pasireiškimų“.

Tačiau 46 proc. šalies gyventojų yra įsitikinę, kad rinkimai bus klastojami, o Levados centro lapkritį surengta apklausa atskleidė, kad 51 proc. respondentų įsitikinę, jog šie rinkimai tėra „konkurencijos imitacija“ ir kad jų rezultatai nulemti iš anksto.

Rinkimų stebėtojai tvirtino, kad prieš šį balsavimą jautė didelį spaudimą. Ypač tuo skundėsi Maskvoje įsikūrusi organizacija „Golos“, sukūrusi vartotojams patogų tinklalapį, kuriuo naudodamiesi žmonės gali pranešti apie įtariamus pažeidimus.

„Golos“ direktorė Lilija Šibanova sakė, kad muitinės pareigūnai ją praeitą naktį buvo sulaikę Maskvos Šeremetjevo oro uoste ir pareikalavo, kad ji atiduotų savo nešiojamąjį kompiuterį, tvirtindami, kad rado jame nelicencijuotos programinės įrangos.

51 proc. respondentų įsitikinę, jog šie rinkimai tėra „konkurencijos imitacija“ ir kad jų rezultatai nulemti iš anksto.

„Dabar jie pasiima mano kompiuterį, ir nėra jokių garantijų, kad jie ten ko nors neįdės“, – aktyvistė šeštadienį sakė naujienų agentūrai AFP, baimindamasi, jog policija ras kažką neteisėta kompiuterio standžiajame diske ir iškels baudžiamąją bylą.

„Tai labai pavojinga. Tai mėginimas sukliudyti man išvykti iš Rusijos“ į trečiadienį Strasbūre vyksiančią Europos Parlamento sesiją, kur L.Šibanova planuoja padaryti pranešimą, aptardama rinkimus savo šalyje.

„Golos“ penktadienį stojo prieš teismą dėl įtariamų rinkimų taisyklių pažeidimų. Organizacijai buvo nurodyta sumokėti 30 tūkst. rublių (2 500 litų) baudą. Tuo tarpu, viename penktadienio vakarą rodytame dokumentiniame filme teigiama, kad „Golos“ vykdo JAV vyriausybės nurodymus.

Baltieji rūmai pareiškė, kad Rusijos teismo sprendimas atspindi „prieš šią organizaciją nukreiptų persekiojimų pobūdį“.

Opozicijos partijos taip pat pranešė, kad jų stebėtojai buvo persekiojami. Komunistų partija ketvirtadienį pareiškė, kad kažkas įsilaužė į jos biurą pietiniame Krasnodaro mieste ir sudaužė 150 vaizdo kamerų, įsigytų rinkimams stebėti.

Nuo penktadienio vidurnakčio Rusijoje įsigaliojo rinkimų agitacijos draudimas.

Prognozuojama, kad į Valstybės Dūmą pateks iki trijų gana nuosaikių opozicijos partijų: Komunistų partija, kraštutinė nacionalistinė Liberaldemokratų partija ir populistinis judėjimas „Teisingoji Rusija“.

Vienas pagrindinių prieš dabartinę Kremliaus politiką pasisakančių liberalių partijų susivienijimų PARNAS, kuriam vadovauja buvęs ministras Borisas Nemcovas ir šachmatų didmeistris Garis Kasparovas, negalės dalyvauti šiuose rinkimuose, nes buvo atsisakyta šį susivienijimą įregistruoti.

Tačiau prastesni „Vieningosios Rusijos“ rezultatai gali sukelti nerimą valdžiai, kai buvo paskelbta, kad premjeras Vladimiras Putinas sieks grįžti į Kremlių per rinkimus ateinančiais metais.

Prognozuojama, kad D.Medvedevas tokiu atveju perimtų premjero portfelį, ir po šio susikeitimo postais valdantysis tandemas liktų vadovauti Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius