Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija sako pasiekusi tikslą nugalėti IS Sirijoje

Rusija ketvirtadienį pranešė baigusi savo misiją išlaisvinti Siriją nuo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), tačiau Jungtinės Tautos įspėjo, kad dėl visiškos pergalės dar būtina pasiekti politinį sprendimą.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maskvos pranešimas, kad Sirija yra „visiškai išlaisvinta“ nuo IS kovotojų, buvo paviešintas vykstant JT remiamoms taikos deryboms, kurių tikslas yra užbaigti beveik septynerius metus trunkantį konfliktą Sirijoje. Vis dėlto, šios derybos susvyravo iškius nesutarimų dėl Sirijos prezidento Basharo al-Assado tolesnio likimo.

Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Vyriausios operatyvinės valdybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus per spaudos konferenciją sakė, kad Maskvos „tikslas nugalėti ginkluotas teroristinės organizacijos ISIL (IS) grupuotes Sirijoje – pasiektas“.

„Nėra nei vieno kaimelio ar apygardos Sirijoje, kurią kontroliuotų ISIL. Sirijos teritorija yra visiškai išlaisvinta nuo šios teroristinės organizacijos kovotojų“, – sakė jis, panaudodamas kitą džihadistų judėjimo pavadinimo akronimą.

S.Rudskojus pridūrė, kad pastarosiomis dienomis vyko beprecedentė Rusijos aviacijos pajėgų operacija: lėktuvai išskrisdavo po 100 kartų ir kiekvieną dieną būdavo rengiama iki 250 antskrydžių.

Be to, specialiosios pajėgos nukreipdavo lėktuvus „sunaikinti nepakenčiamiausius priešo karinių grupuočių lyderius“, sakė generolas.

Tačiau padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) ketvirtadienį sakė, kad IS tebekontroliuoja apie aštuonis procentus Deir ez Zoro provincijos.

„Patikimas politinis procesas“

JT specialusis pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura per spaudos konferenciją Ženevoje sakė, kad teritorijos atsikovojimas iš IS nepanaikina džihadistų įtakos ar tikimybės, kad jie ateityje vėl atsiras kitokiu pavidalu.

„Laimėti prieš „Daesh“ teritorine prasme yra viena, – sakė S.de Mistura, panaudodamas arabišką grupuotės pavadinimo trumpinį. – Bet siekiant užkirsti kelią grupuotei vėl pradėti veiklą kitu pavadinimu ir valdant kitam lyderiui, būtinas patikimas politinis procesas, konstitucija, parlamento ir prezidento rinkimai, visa tai stebint JT.“

S.de Mistura išreiškė viltį, kad Sirijos vyriausybė ir opozicija kitą savaitę „rimtai įsitrauks“ į derybas, skirtas aptarti naujos konstitucijos ir rinkimų klausimus, įspėdamas abi puses „nesabotuoti“ proceso.

Sirijos vyriausybė ketvirtadienį sakė, kad jos derybininkai į Ženevą išskris sekmadienį ir atvyks į derybas, kurios praėjusią savaitę buvo sustabdytos, bet vėl prasidėjo antradienį, jose nedalyvaujant Damasko atstovams.

Sirijos vyriausybės delegacija pareiškė, jog opozicijos reikalavimas, kad iš prezidento posto pasitrauktų B.al Assadas,yra provokuojantis ir neatsakingas.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas naujienų agentūrai AFP sakė, kad IS kovotojai, regis, tikrai yra išvyti iš vakarinės Eufrato upės pakrantės.

„Jie (IS) daugiausiai yra į rytus nuo Eufrato upės, kur tebekontroliuoja apie aštuonis procentus Deir ez Zoro provincijos“, – sakė jis.

Rusija traukiasi?

Džihadistų grupuotė anksčiau kontroliavo milžiniškus naftos turtingos provincijos plotus, bet prarado gausybę teritorijų, kai į vakarus nuo Eufrato upės prasidėjo Rusijos remiamų Sirijos pajėgų puolimai, o į rytus nuo Eufrato džihadistus ėmė pulti kurdų ir arabų kovotojų aljansas – Sirijos demokratinės pajėgos (SDF).

Nors pačios grupuotės sukurtas kalifatas žlugo, IS vis dar veikia rytinėse centrinių Homso ir Hamos provincijų dalyse ir Jarmuko palestiniečių pabėgėlių stovykloje netoli Damasko.

Be kita ko, JAV vadovaujamos koalicijos remiamos Irako pajėgos stumia IS kovotojus iš dykumos netoli Eufrato slėnio, Sirijos pasienio link.

Rusija savo kampaniją Sirijoje pradėjo 2015 metų rugsėjį, remdama B.al Assado režimo apgultas pajėgas.

Rusų aviacijos antskrydžiai padėjo Damaskui atgauti didžiosios dalies karo nualintos valstybės kontrolę.

S.Rudskojaus teigimu, „tikėtina, kad ISIL atšakos“ tebeveikia, ir kovos su Damasko pajėgomis, taip užsimindamas, kad Rusijos dalyvavimas Sirijos kare bus sumažintas.

„Panaikinus ginkluotas teroristinės grupuotės ISIL dalis Sirijoje, Rusija daugiausiai stengsis teikti pagalbą Sirijos žmonėms, atkurti taiką“, bei užtikrinti paliaubų įsipareigojimų laikymąsi, sakė kariškis.

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad pastangos užbaigti Sirijos karą perėjo į „naują etapą“, ir daugiausiai dėmesio bus skiriama ne kariniam įsikišimui, o politinėms reformoms.

Nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą Sirijoje jau žuvo daugiau kaip 340 tūkst. žmonių. Antivyriausybiniais protestais prasidėjęs konfliktas dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius