-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija savo priešams pagrasino branduoliniu atsaku

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas nusprendė pagąsdinti tuos, kurie galvoja nuskriausti jo tėvynę. Jo žodžiais tariant, bet kokie agresoriai gali sulaukti branduolinio atsako. Tokią tvarką numato ir karinė Rusijos doktrina.
Dmitrijus Rogozinas
Dmitrijus Rogozinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes niekad nebuvome nuvertinę branduolinio ginklo vaidmens – kaip keršto priemonės ir didžiojo galimybių sulygintojo“, – tarė jis, kalbėdamas Rusijos Dūmoje.

Šiuo metu branduolinį ginklą turi JAV, Rusija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Kinija, Indija, Pakistanas, Izraelis ir Korėjos liaudies demokratinė respublika.

Bet kokie agresoriai gali sulaukti branduolinio Rusijos atsako.

Naujausiais duomenimis, Rusijos strateginės branduolinės pajėgos turi 448 strateginius ginklo nešėjus, galinčius pernešti 2 323 branduolinius užtaisus.

B.Obamos pasiūlymas mažinti branduolinę ginkluotę

Liepos viduryje JAV prezidentas Barackas Obama pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui sumažinti abiejų šalių branduolinius arsenalus trečdaliu. Apie šį pasiūlymą B.Obama užsisiminė ir 2013 m. birželį sakydamas kalbą Berlyne prie Brandeburgo vartų, kadaise skyrusių socialistinę ir kapitalistinę Vokietijos dalis.

B.Obama per savo kalbą pranešė, jog JAV nustatė, kad galėtų užtikrinti savo ir savo sąjungininkų saugumą, sumažindamos savo branduolinių ginklų arsenalą trečdaliu nuo 2010 metų „New Start“ susitarime su Rusija numatyto kiekio. Pagal „New Start“ sutartį kiekvienai šaliai leidžiama turėti ne daugiau nei 1 550 kovinių užtaisų. JAV prezidentas sakė, kad ketina tartis su Rusija, ir pridūrė, kad bus derimasi ir su NATO narėmis, siekiant sumažinti taktinių ginklų naudojimą Europoje.

Pagal „New Start“ sutartį kiekvienai šaliai leidžiama turėti ne daugiau nei 1 550 kovinių užtaisų.

Prieš B Obamos kalbą Rusijos prezidento V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad toks planas veiktų, jei savo branduolinių ginklų atsargas sumažintų ir kitos valstybės. Pasak J.Ušakovo, padėtis ne tokia pati kaip XX a. septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje, kai dėl branduolinių ginklų mažinimo turėjo derėtis tik Rusija ir JAV. Anot patarėjo, dabar į derybas ir į galimas sutartis reikia įtraukti ir kitas valstybes, kurios turi branduolinių ginklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius