Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija: Sirijoje dronams atakuojant Hmeimimo bazę, oro erdvėje buvo pastebėtas JAV žvalgybinis lėktuvas

Rusijos gynybos ministerija parnešė, kad tuo metu, kai bepilotės skraidyklės mėgino atakuoti rusų karinius objektus Sirijoje, virš Viduržemio jūros budėjo JAV žvalgybinis lėktuvas.
JAV karinių pajėgų lėktuvas „Poseidon
JAV karinių pajėgų lėktuvas „Poseidon“/Asociatyvinė nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pentagono atstovo pareiškimas, kad visos tos technologijos yra „lengvai prieinamos atviroje rinkoje“, kelia ne tik susirūpinimą, bet ir pagrįstą susidomėjimą: apie kokias technologijas kalbama, kur yra tokia „rinka“ ir kokia specialioji tarnyba prekiauja kosminės žvalgybos duomenimis joje“, – sakoma antradienį paskelbtame ministerijos pareiškime.

„Be to, tai verčia iš naujo įvertinti keistą sutapimą, kodėl teroristų bepiločių skraidyklių atakos prieš Rusijos karinius objektus Sirijoje metu virš Viduržemio jūros daugiau nei keturias valandas didesniame nei 7 tūkst. metrų aukštyje tarp Tartuso ir Hmeimimo skraidė JAV karinių pajėgų lėktuvas „Poseidon“, – nurodoma pareiškime, kurį gavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Rusijos gynybos ministerijos pranešime apie sausio 6 dieną įvykusį technologijų perdavimą teroristams, bepiločių skraidyklių atakų vykdymui prieš Rusijos karinius objektus Sirijoje, tikslingai nieko nesakoma nei apie konkrečios šalies sąsają (su šiuo įvykiu), nei apie pačias technologijas“, rašoma jame.

„Nors norint užprogramuoti GPS sistemoje lėktuvų tipo bepiločių skraidyklių valdymą ir sprogmenų išmetimą, būtina turėti padorų išsilavinimą, gautą vienoje pažangių šalių inžinerinių mokyklų. Be to, toli gražu ne kiekvienas gali gauti tikslias koordinates, kurios pagrįstos kosminės žvalgybos duomenimis“, – tvirtina ministerija.

„Dar kartą norime pabrėžti, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime, – kad visai neseniai teroristai viso to neturėjo“.

Išvakarėse Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad rusų kariškiai sutrukdė 13 dronų atakuoti Rusijos bazes Hmeimime ir Tartuse. Dešimt šių bepiločių aparatų artėjo prie rusų aviacijos bazės Hmeimime, dar trys – prie karinio laivyno bazės Tartuse.

Septynis dronus numušė Rusijos pajėgų zenitiniai kompleksai „Pantsir S“, dar šešis perėmė rusų radioelektroninės kovos pajėgos; trys pastarieji buvo nutupdyti už bazės ribų, o dar trys – sprogo susidūrę su žeme.

Pasak Gynybos ministerijos, „Rusijos karo objektams materialios žalos nepadaryta“. Abi bazės veikia įprastu režimu.

„Inžinerinius sprendimus, panaudotus atakai prieš Rusijos objektus Sirijoje, teroristai galėjo gauti tik iš vienos šalies, turinčios modernias technologines galimybes aprūpinti palydovine navigacija ir nuotoliniu valdymu surinktų savadarbių sprogstamųjų užtaisų numetimui nurodytose koordinatėse“, – pareiškė Gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius