Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rusija skelbia apie karinių stebėtojų pasitraukimą iš Rytų Ukrainos

Maskva pirmadienį paskelbė, kad jos pareigūnai pasitrauks iš bendro Rusijos ir Ukrainos centro, stebinčio, kaip įgyvendinamos trapios paliaubos.
Rytų Ukrainoje nesiliaujant susirėmimams Kijevas prašo pagalbos kovoje su Rusija
Rytų Ukraina / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

Kijevas savo ruožtu pareiškė, kad šis „beprecedentis“ Maskvos žingsnis yra provokacija.

Įtampa tarp dviejų valstybių dar labiau paaštrėjo Kijevui pranešus, kad Rytų Ukrainoje per kovas žuvo trys ukrainiečių kariai.

2014-ųjų rugsėjį Ukraina ir Rusija įkūrė „bendrą kontrolės ir koordinacijos centrą“, kuris prižiūri, kad būtų laikomasi paliaubų režimo.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad rusų pareigūnai iš minėto centro, įsikūrusio Kijevo kontroliuojamoje teritorijoje netoli separatistų užimto Donecko, išvyks antradienį.

Maskva kaltina Kijevą, kad šis neleidžia jos pareigūnams vykdyti savo pareigų, įskaitant ir pokalbius su vietos gyventojais.

„Tokiomis sąlygomis toliau dirbti Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovams Bendrajame kontrolės ir koordinacijos centre neįmanoma“, – pranešime sakė šalies užsienio reikalų ministras.

Ukrainos URM: „Laikome šį beprecedentį Rusijos žingsnį nauja provokacija, kuri smarkiai kenkia Minsko susitarimams.“

Maskva pridūrė, kad jau pranešė savo užsienio partneriams apie savo sprendimą ir pabrėžė, jog su galimomis pasekmėmis teks tvarkytis Ukrainai.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šį Rusijos žingsnį, ir pareiškė, kad tai yra naujas smūgis Vakarų valstybėms tarpininkaujant pasiektam susitarimui, kuriuo siekiama užbaigti konfliktą.

„Laikome šį beprecedentį Rusijos žingsnį nauja provokacija, kuri smarkiai kenkia Minsko susitarimams“, – pareiškė URM.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos manymu, tai yra naujas Maskvos bandymas priversti Ukrainą tiesiogiai derėtis su Kremliaus remiamais separatistais.

Ukrainiečių kariuomenė būgštauja, kad Maskvos sprendimas palikti minėtą grupę gali dar labiau eskaluoti konfliktą.

„Priešas gali imtis agresyvių puolimo veiksmų“, – pranešime sakė Ukrainos kariuomenė.

Pirmadienį Kijevas pranešė, kad per susirėmimus netoli Zaicevės kaimo, apie 50 km į šiaurės rytus nuo prorusiškų separatistų kontroliuojamo Donecko, žuvo trys kariai.

Ukraina kaltina separatistus, kad jie naudoja tokius sunkiuosius ginklus kaip didelio kalibro minosvaidžiai, kuriuos draudžia paliaubų susitarimai.

Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų konfliktas Rytų Ukrainoje, jau pareikalavęs daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių, tęsiasi nuo 2014 metų balandžio. Tų pačių metų kovą Rusija aneksavo Krymo pusiasalį.

Kelios pasirašytos paliaubų sutartys padėjo sumažinti smurtą, tačiau visiškai nenutraukė kraujo liejimo Europos Sąjungos pašonėje esančioje šalyje.

Ukraina ir jos sąjungininkės vakaruose kaltina Rusiją, kad ši siunčia karius ir ginklus separatistams, siekdama pakurstyti konfliktą.

Maskva atmeta šiuos kaltinimus, nors nenuginčijami įrodymai liudija, jog ji dalyvauja konflikte, be to, Rusija atvirai reiškia politinį palaikymą separatistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius