Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 20 /17:20

Mečys Laurinkus: šnipų sulaikymai Lietuvoje ir Rusijoje yra tiesiogiai susiję

Naujienų agentūra „RIA Novosti“, vadovaudamasi Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnų informacija, skelbia, kad Rusija sulaikė šnipą iš Lietuvos. Pasak Rusijos žiniasklaidos, tai – Lietuvos krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento pareigūnas Aristidas Tamošaitis.
Mečys Laurinkus
Mečys Laurinkus / Gretos Skaraitienės nuotr.
  • Rusija skelbia, kad Lietuvos pilietis sulaikytas gegužės 19 dieną, įtariant nelegaliu informacijos rinkimu

  • Rusijos teisėsaugos teigimu, sulaikytasis – Lietuvos krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento pareigūnas Aristidas Tamošaitis

  • Lietuvis sulaikytas dviem mėnesiams

  • M.Laurinkus teigia, kad pranešimas apie lietuvių pareigūno sulaikymą Rusijoje yra atsakas į anksčiau Lietuvos sulaikytą Rusijos pilietį

  • L.Linkevičius teigia, kad gauta oficiali informacija apie sulaikymą, diplomatai bandys susitikti su sulaikytu lietuviu

„Sulaikytasis šiuo metu yra Lefortovo izoliatoriuje“, – teigia neįvardintas FSB pareigūnas.

„Gegužės 19 dieną sulaikėme Lietuvos pilietį, užsiėmusį nelegaliu informacijos rinkimu“, – patvirtino FSB atstovai agentūrai „Interfax“. FSB skelbia, kad lietuvis sulaikytas antradienį Maskvoje su įkalčiais, kai gavo iš vieno Rusijos piliečio dokumentus su įslaptinta informacija.

Rusijos teisėsaugos teigimu, tai Lietuvos krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento pareigūnas Aristidas Tamošaitis, kuris bus sulaikytas dviem mėnesiams.

„Gegužės 20 dieną teismas nusprendė įtariamąjį suimti dviem mėnesiams, tai yra, iki 2015 metų liepos 20 dienos“, – sakė teismo atstovė Julija Skotnikova. Teismo posėdis vyko už uždarų durų.

Ar sulaikytas Lietuvos pilietis dirbo žvalgyboje – kol kas neaišku

Valstybės institucijos nesiima komentuoti informacijos apie Rusijoje sulaikytą A.Tamošaitį. Taip pat neaišku, ar jis iš tikrųjų dirbo Antrajame operatyvinių tarnybų departamente. Neoficialiomis žiniomis, sulaikytasis iš tikrųjų gali būti karinės žvalgybos karininkas.

„Į blefą nepanašu“, – 15min.lt teigė su informacija susipažinęs pareigūnas, prašęs neminėti savo pavardės.

Į blefą nepanašu

Politikai, savo ruožtu, dalijasi dvejopa informacija. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas 15min.lt teigė, jog sutarta Rusijos veiksmų Lietuvos piliečio atžvilgiu nekomentuoti.

„Ta informacija yra labai menka. Esmė yra tokia, kad, pagal tarptautinę praktiką, žvalgybos procesų viešai nekomentuojame“, – teigė A.Paulauskas.

Paklaustas, ar Rusijos žiniasklaidoje minimas A.Tamošaitis yra Antrojo operatyvinių tarnybų departamento darbuotojas, „darbietis“ teigė negalįs to nei patvirtinti, nei paneigti.

Savo ruožtu, NSGK narys ir buvęs šio komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė manantis, kad Lietuvos pilietis galimai tapo provokacijos auka.

„Kadangi toje pačioje informacijoje Rusijos žiniasklaida suklegėjo ir apie Lietuvoje prieš pora savaičių sulaikytą Rusijos žvalgybininką, galima nesunkiai spėti, jog tai atsakomoji operacija. Matyt bus siekiama pasiekti savo žvalgybininko išlaisvinimo. Kaip ten bebūtų, mūsų diplomatai pirmiausia turės susitikti su sulaikytu Lietuvos piliečiu ir pasiaiškinti aplinkybes. Lietuvos pareigūnams ir kariams jau senokai rekomenduojama susilaikyti nuo privačių kelionių į Rusiją, nes buvo laukiama provokacijų jų atžvilgiu. Kad ir kokios aplinkybės Lietuvos pilietį atvedė į Maskvą (o provokaciją su tariamai slaptais dokumentais FSB nesunku organizuoti), mums teks pasiekti, kad jis būtų sugrąžintas į tėvynę gyvas ir sveikas“, – rašo A.Anušauskas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius: „Prašysime susitikimo“

Rusija informavo Lietuvos ambasadą apie sulaikytą Lietuvos pilietį, kuris apkaltintas šnipinėjimu, trečiadienį pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Linkevičius

Pasak ministro, diplomatai bandys susitikti su sulaikytu lietuviu.

„Mes gavome oficialią informaciją iš Rusijos Federalinės saugumo tarybos į ambasadą, kad sulaikytas, kaip jie teigia, Lietuvos pilietis, yra nurodyta jo pavardė. Pagal Vienos tarptautinių santykių konvenciją mes jau dabar prašysime susitikimo su tuo sulaikytu asmeniu, visas kitas detales tikriname“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė L.Linkevičius.

Šnipų karai

Lietuvis sulaikytas praėjus trims savaitėms po to, kai Lietuvos teisėsauga sulaikė Rusijos pilietį, kuris, anot prokurorų, buvo FSB darbuotojas. Tuomet teisėsauga skelbė, kad balandžio 29 dieną sulaikytas rusas siekė „prasiskverbti į Lietuvos valstybei vadovaujančias institucijas, Lietuvos teisėsaugos bei žvalgybos tarnybas“.

Tai buvo ketvirtas šnipinėjimo atvejis, apie kurį per pastaruosius metus paskelbė Lietuvos teisėsauga ir žvalgyba.

Lietuvis sulaikytas praėjus trims savaitėms po to, kai Lietuvos teisėsauga sulaikė Rusijos pilietį, kuris, anot prokurorų, buvo FSB darbuotojas.

Pernai VSD nustatė du su Baltarusijos karinės žvalgybos tarnyba GRU galbūt bendradarbiavusius asmenis – valstybinėje įmonėje „Oro navigacija“ dirbusį Romualdą Lipskį ir Lietuvos kariuomenėje paramediku tarnavusį Andrejų Ošurkovą. Jų bylos šiuo metu nagrinėjamos teisme.

Paskutinę praėjusių metų dieną paskelbta apie sulaikytą Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką, kuris, įtariama, šnipinėjo užsienio valstybei teikdamas ją dominančią informaciją, taip pat – ir įslaptintą.  Taip pat sulaikytas asmuo, kuriam minimas karininkas teikė surinktus duomenis. Kokiai valstybei dirbo įtariamieji, tuomet nepranešta, apie šį tyrimą daugiau informacijos kol kas neskelbta.

„Šnipų karas kaista“, – BNS trečiadienį sakė britų žurnalistas Edwardas Lucasas, 2011 metais išleidęs knygą „Apgaulė“ („Deception“) apie šnipinėjimą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edwardas Lucasas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edwardas Lucasas

„Jau kurį laiką buvo galima tikėtis šnipų apsikeitimo. Galbūt jie vyksta, bet nėra viešinami“, – teigė jis, BNS paklaustas, ar tikėtini šnipų mainai.

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė, buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė taip pat neatmetė, kad Rusija gali mėginti išmainyti sulaikytą įtariamą.

„Visų pirma reikia žinoti, kiek ta informacija yra teisinga. Kad sulaikė, tai turbūt sulaikė, jei pranešė, bet ką sulaikė? Ar tai tikrai mūsų tarnybų darbuotojas, ar jis tikrai šnipinėjo? Gali būti čia ir noras atsakyti į Lietuvoje sulaikytos Rusijos Federacijos piliečio istoriją, galbūt norima tiesiog sukurti precedentą, kad būtų apsikeista. Aš tik prielaidas keliu, informacijos turiu kiek ir jūs“, – BNS sakė politikė.

M.Laurinkus: pranešimas apie lietuvį šnipą – Rusijos atsakas į FSB agento sulaikymą

Pranešimas apie Lietuvos karinės žvalgybos pareigūno sulaikymą Rusijoje yra atsakas į anksčiau Lietuvos sulaikytą Rusijos pilietį, kuris įtariamas šnipinėjimu FSB, sako buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus.

„Visą laiką spėliojau, kodėl, kada Lietuva paskelbė sulaikiusi Federalinio saugumo tarnybos darbuotoją, nors pavardės jo nepaskelbė, tik įvardijo jo darbo vietą, iš Rusijos nebuvo jokio atsako. Aš taip supratau, kad iki gegužės 9 dienos nebus nieko, kol vyksta paradai. Praeis kažkiek laiko ir jie atsakys. Ir tą padarė“, – BNS trečiadienį sakė M.Laurinkus.

Jo teigimu, nėra buvę, kad Rusija tokiomis situacijomis nesureaguotų, todėl šnipų sulaikymai Lietuvoje ir Rusijoje yra tiesiogiai susiję.

Pasak M.Laurinkaus, galimybė apsikeisti agentais priklausys nuo to, ar Rusijos paskelbta informacija yra teisinga.

„Pirmiausia, tai bus gana ilgas procesas. Iki liepos 20 dienos jis yra suimtas, po to bus kažkokie sprendimai. Per tą laiką kažkas turės ir spręstis – jeigu identifikuosis, kad tai iš tikrųjų yra taip, kaip teigiama, tada jau turės būti tam tikras kelias“, – sakė buvęs VSD vadas.

Jis pridūrė, kad „Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, tokio atvejo mums nebuvo, kad reikėtų spręsti tokį klausimą“.

„Kas buvo, tai su vadinamais legaliais agentais iš Rusijos pusės. Legalūs agentai – pagal apibrėžimą tie, kurie dirba po diplomatine priedanga. Jie yra apsaugoti nuo suėmimo, teisminio proceso. Jie išsiunčiami. Yra antroji kategorija, kur yra nelegalūs agentai. Tie, kurie neturi jokios diplomatinės priedangos, bet dirba kitoje valstybėje, renka žinias kaip žvalgybos rezidentai. Tai čia yra kitas atvejis: jie jau neturi apsisaugojimo, patenka į teismo procesą ir vyksta derybos tarp dviejų valstybių“, – kalbėjo M.Laurinkus.

M.Laurinkus VSD vadovavo 1998–2004 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius