Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 04 03 /17:09

Sulaikyta įtariamoji dėl propagandisto nužudymo Sankt Peterburge prabilo: kas jai perdavė statulėlę?

Rusijos Tyrimų komitetas skelbia sulaikęs Darją Trepovą, kuri įtariama prisidėjusi prie sprogimo Sankt Peterburgo kavinėje, per kurį žuvo propagandistas, karo tinklaraštininkas Maksimas Fominas, geriau žinomas slapyvardžiu Vladlenas Tatarskis.
Darja Trepova
Darja Trepova / Stopkadras

Prisipažįsta atnešusi statulėlę, kuri sprogo

„Darją Trepovą sulaikė Rusijos tyrimų komiteto pareigūnai kartu su operatyvinėmis tarnybomis. Ji įtariama prisidėjusi prie sprogimo Sankt Peterburgo kavinėje“, – sakoma pranešime. Pranešama, kad ji sulaikyta Sankt Peterburge, nuomojamame bute, kuris priklauso jos vyro pažįstamam. Pranešama, kad sulaikytas ir jis.

Rusijos vidaus reikalų ministerija išplatino trumpą, kaip teigiama, D.Trepovos apklausos vaizdo įrašą, kuriame ji prisipažįsta suprantanti, dėl ko yra sulaikyta. Ji teigia suprantanti, jog buvo sulaikyta dėl buvimo V.Tatarskio nužudymo vietoje. Paklausta, ką padarė, atsako atnešusi į susitikimą su V.Tatarskiu statulėlę, kuri sprogo. Tačiau paklausta, kas jai ją perdavė, paprašo papasakoti tai vėliau.

VIDEO: Допрос подозреваемой в убийстве «военкора» Владлена Татарского

„Telegram“ kanalas 122 paskelbė, kaip tvirtina, pirmąją D.Trepovos nuotrauką po sulaikymo. Šis kanalas rašo, kad pareigūnai iškratė visą daugiaaukštį namą, kol aptiko viename iš butų D.Trepovą.

„Izvestija.78“ duomenimis, D.Trepova pati nukentėjo per sprogimą – ji patyrė smegenų sukrėtimą, blogai girdi ir prastai orientuojasi erdvėje.

Kitas „Telegram“ kanalas „Shot“ skelbia, kad po sulaikymo D.Trepova esą pareiškė, kad ją „pakišo“ ir „išnaudojo“.

Kremlius kaltę verčia A.Navalno rėmėjams

Rusijos Nacionalinis antiteroristinis komitetas apkaltino Ukrainos specialiąsias tarnybas ir Aleksejaus Navalno antikorupcinio fondo rėmėjus nužudžius propagandistą, kuris save vadino „karo žurnalistu“ V.Tatarskiu.

Komitetas pareiškė, kad „teroristinį išpuolį“ prieš V.Tatarskį balandžio 2 d. Sankt Peterburge suplanavo Ukrainos specialiosios tarnybos, dalyvaujant „agentams“ iš asmenų, bendradarbiaujančių su A.Navalno Kovos su korupcija fondu.

Komiteto duomenimis, sulaikytoji D.Trepova yra aktyvi Antikorupcinio fondo rėmėja.

Tyrėjai aiškinasi D.Trepovos motyvus, teigė Tyrimų komitetas.

Kovos su korupcija fondo (FBK) direktorius Ivanas Ždanovas platformoje „Telegram“ atmetė Rusijos valdžios kaltinimus.

„Iš pranešimų greitai tapo aišku, kad jie ketina mesti kaltinimus FBK. Ir čia susiklostė gana idiotiška situacija. Neigti, kad mes tai padarėme, yra idiotiška. Žinoma, kad mes tuo neužsiimame. Nepaneigti – o kas, jei kas nors pamanys, kad mes tikrai tai padarėme?“ – rašė jis.

„Visa tai, kas vyksta, leidžia manyti, kad iš tikrųjų tiesiog FSB (Federalinės saugumo tarnybos) vyrukai patys likvidavo šį propagandistą. Jie tai daro nuo 2014-ųjų: nuodija ir žudo vieni kitus, – teigė I.Ždanovas. – Tiesiog ne visi atvejai yra vieši. O šiandien jiems labai patogu čia prirašyti ir FBK. Reikia ne tik išorinio absoliutaus priešo Ukrainos pavidalu, bet ir vidinio – Navalno komandos pavidalu.“

D.Trepovos vyras: ji buvo „pakišta“

Anksčiau jos vyras buvo sakęs, kad mergina buvo „pakišta“. Tos pačios versijos neatmetė ir teisėsaugos institucijos, teigė šaltinis Rusijos vidaus reikalų ministerijoje.

D. Trepovos vyras Dmitrijus Rylovas „SVTV News“ teigė manantis, kad jo žmona kažkas pasinaudojo:

„Manau, kad mano žmona buvo pakišta. Esu visiškai įsitikinęs, kad ji savo noru niekada nebūtų galėjusi padaryti kažko panašaus. Taip, kartu su Darja tikrai nepritariame karui Ukrainoje, tačiau manome, kad tokie veiksmai yra nepriimtini. Esu šimtu procentų įsitikinęs, kad ji niekada nebūtų sutikusi su tokiu dalyku, jei būtų žinojusi“.

Pasak D.Rylovo, jo žmona „absoliučiai nesuprato“ V.Tatarskiui padovanoto biusto, kuriame, pagal vieną iš versijų, buvo paslėptas sprogstamasis įtaisas, paskirties. Jis tikino nežinąs, su kuo žmona galėjo bendrauti ir kodėl atnešė biustą, kurį padovanojo V.Tatarskiui.

„Mano žmona Darja Trepova buvo pakišta, nes ji niekada nebūtų žudžiusi. Visi su ja kaip nors susiję ar sulaikyti žmonės negalėjo nieko žinoti, aš prašiau jų pagalbos, nesakydamas, kas nutiko, jie buvo visiškai nekalti ir negalėjo būti dėl nieko kalti“, – tikino jis.

Buvo susitikime su V.Tatarskiu ir Maskvoje

D.Trepova dalyvavo susitikime su V.Tatarskiu ir Maskvoje, kuris įvyko likus kelioms dienoms iki sprogimo Sankt Peterburge, praneša „Telegram“ kanalas „Baza“, skelbiantis ir tai įrodančias nuotraukas.

Mergina, padovanojusi karo korespondentui statulėlę su bomba, prieš tai dalyvavo jo susitikime Rusijos naujajame universitete, kuris įvyko kovo 28 d. Sprendžiant iš nuotraukų, D.Trepova sėdėjo paskutinėse eilėse. Tačiau bendroje nuotraukoje ji, matyt, nedalyvavo – D.Trepovos bendroje nuotraukoje rasti nepavyko.

Galbūt būtent tada merginai pavyko užmegzti ryšį su V.Tatarskiu. Po pasirodymo Maskvoje V.Tatarskis turėjo suplanuotą susitikimą Sankt Peterburge. D.Trepova taip pat ten atvyko.

Sprogmuo statulėlėje

Sekmadienį vienoje iš kavinių Sankt Peterburgo Universiteto krantinėje įvyko sprogimas. Įstaigoje vyko susitikimas su V.Tatarskiu. Sprogimo metu propagandistas žuvo. Pranešama, kad dar 32 žmonės buvo sužeisti.

Propagandinės agentūros „RIA Novosti“ šaltinis pranešė, kad sprogstamąjį užtaisą, užmaskuotą kaip statulėlę, esą atnešė viena iš lankytojų kaip dovaną M.Fominui.

Stop kadras iš video/Darja Trepova ir Vladlenas Tatarskis
Stop kadras iš video/Darja Trepova ir Vladlenas Tatarskis

Vėliau pranešta, kad tai esą buvo D.Trepova.

Po sprogimo Rusijoje buvo iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį dėl nužudymo visuotinai pavojingu būdu, o tyrimas perduotas centriniam Tyrimų komiteto biurui.

Nepritarė karui

25-erių D.Trepova, Sankt Peterburgo gyventoja, įtariama karo korespondento V.Tatarskio nužudymu, nepritarė karui, bet nebuvo radikalių pažiūrų, portalui „Agents.media“ sakė du jos draugai. Jie atpažino D.Trepovą kavinės filmuotoje medžiagoje.

Tai, ką apie D.Trepovą pasakoja jos draugai, taip pat duomenys iš nutekintų duomenų bazių paaiškina, kodėl dėl jos kilo klausimų.

„Ji buvo antikarinių pažiūrų, dalyvavo mitinguose, kelis kartus buvo sulaikyta“, – sako vienas iš jos draugų. Tą patį sako ir kita jos draugė, pažįstanti ją nuo mokyklos laikų. Nė viena iš jų neprisimena, kad D.Trepova būtų reiškusi kokias nors radikalias pažiūras. „Tik juokais ir tik apie feminizmą“, – prisimena viena iš pašnekovių.

D.Trepovos pavardė figūruoja tarp sulaikytųjų per 2022 m. vasario 24 d. protestus Sankt Peterburge. Remiantis nutekėjusiomis duomenų bazėmis, ji taip pat buvo sulaikyta per Aleksejui Navalnui palaikyti skirtus mitingus 2021 m. pradžioje.

D.Trepova baigė meno mokyklą, vėliau įstojo į Sankt Peterburgo valstybinį universitetą, pasakoja jos draugė. Ji tiksliai neprisimena, kokiame fakultete Darja studijavo, bet mano, kad tai buvo medicinos fakultetas. Remiantis nutekėjusiomis duomenų bazėmis, ji taip pat galėjo studijuoti ekonomiką. Pasak draugės, D.Trepova nebaigė studijų ir išėjo akademinių atostogų.

D.Trepova ilgą laiką dirbo vintažinių drabužių parduotuvėje Sankt Peterburge, prisimena kita jos pažįstama. Maždaug prieš mėnesį D.Trepova išėjo iš parduotuvės ir persikraustė į Maskvą, pasakoja vienas jos pažįstamas. O prieš savaitę ji netikėtai pasitraukė iš vieno pokalbių kambario, kurio narė buvo, žadėdama į jį grįžti vėliau, priduria pašnekovas. Kita pašnekovė sakė nustebusi, kai sužinojo, kad jos draugė grįžo į Sankt Peterburgą.

Kas toks V.Tatarskis?

Rusijos karo tinklaraštininkas V.Tatarskis, kuris sekmadienį žuvo per sprogimą kavinėje Sankt Peterburge, turėjo daugiau kaip 560 000 sekėjų „Telegram“ tinkle ir buvo vienas iš įtakingiausių karinių tinklaraščių autorių, dažnai kritiškai komentuojančių Rusijos karą Ukrainoje, bet kartu ir palaikančių Rusijos karinę kampaniją Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladlenas Tatarskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladlenas Tatarskis

V.Tatarskis, kurio tikrasis vardas ir pavardė buvo M.Fominas, buvo vienas iš šimtų dalyvių prabangioje Kremliaus ceremonijoje, kurioje praėjusį rugsėjį buvo paskelbta, kad Rusija aneksavo keturis iš Ukrainos regionus, o šį žingsnį dauguma šalių Jungtinėse Tautose pasmerkė kaip neteisėtą.

V.Tatarskis gimė 1982 m. Makijivkoje. Iškart po mokyklos jis, kaip ir jo tėvas bei senelis, išvyko dirbti į kasyklas.

Vėliau jis ėmėsi verslo. Po kelerių metų V.Tatarskis buvo apkaltintas ginkluotu apiplėšimu, atsidūrė kalėjime.

2014 metais V.Tatarskis prisidėjo prie Donbaso separatistų karinių formuočių. Skelbiama, kad vėliau jis persikėlė į Maskvą. Prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai Ukrainoje, jis vėl prisijungė prie kovotojų.

V.Tatarskis taip pat rengė reportažus iš Ukrainos fronto ir ypač išgarsėjo pernai paskelbęs Kremliuje nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame sakė: „Mes visus nugalėsime, visus nužudysime, visus apiplėšime, jei reikės. Taip, kaip mums patinka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius