Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija suka uodegą: šalies kariniai ekspertai Sirijos Dumos mieste cheminio ginklo pėdsakų neaptiko

Rusijos kariuomenės specialistai apsilankė numanomos cheminės atakos vietoje šalia Damasko esančiame Sirijos mieste Dumoje ir neaptiko ten jokių chloro dujų pėdsakų, pirmadienį nurodė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Jis tradiciškai kalba apie provokaciją.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Scanpix“ nuotr.

„Į tą vietą jau išvažiavo ir mūsų kariuomenės specialistai. Ten pabuvojo ir Sirijos Raudonojo Pusmėnulio draugijos atstovai, turintys labai gerą reputaciją tarp tarptautinių organizacijų, įskaitant Jungtines Tautas ir Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą“, – žurnalistams sakė S.Lavrovas.

„Jie ten nerado jokių chloro arba kokios nors kitokios cheminės medžiagos panaudojimo prieš taikius gyventojus pėdsakų“, – pridūrė jis.

Sirijos opozicijos aktyvistai ir vietos gelbėtojai sekmadienį pranešė, kad per ankstesnę dieną surengtą numanomą cheminę ataką paskutinėje sukilėlių tebekontroliuojamoje teritorijoje prie Damasko iš rytų prisišliejusiame Rytų Gutos rajone žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

Rusija anksčiau paskelbė sugebėjusi susitarti su sukilėliais dėl jų evakuacijos iš tos teritorijos.

S.Lavrovas pareiškė, kad pareiškimai, jog Dumoje buvo įvykdyta cheminė ataka, yra „provokacija“.

„Mūsų kariškiai, esantys Sirijos Arabų Respublikoje, ne kartą perspėjo, kad visi požymiai rodo, jog rengiama rimta provokacija – apie tai kalbėjo ir Sirijos vyriausybė – kad Damaską būtų galima vėl apkaltinti panaudojus nuodingąją cheminę medžiagą prieš taikius gyventojus“, – sakė jis.

Rusijos diplomatijos vadovas taip pat nurodė, kad pirmadienį paryčiais surengtas raketų smūgis vienai Sirijos karinių oro pajėgų bazei, dėl kurio Damaskas ir Maskva kaltina Izraelį, yra „labai pavojingas posūkis“.

„Tikiuosi, kad bent jau JAV kariškiai ir šalys, dalyvaujančios Jungtinių Valstijų vadovaujamoje koalicijoje tai supranta“, – pabrėžė S.Lavrovas.

„Svarbu labai kruopščiai ištirti tai, kas įvyko Dumoje. Nereikia nė sakyti, kad neturint tokios informacijos bet kokių išvadų darymas yra neteisingas ir pavojingas“, – pridūrė ir Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

Kaip praneša padėtį Sirijos stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), per smūgį Sirijos oro pajėgų bazei T-4, esančiai Chomso provincijoje, žuvo mažiausiai 14 kovotojų, tarp jų – keli iraniečiai.

SOHR duomenimis, toje karinėje bazėje esama Damasko sąjungininkų Rusijos ir Irano pajėgų narių, taip pat Libano šiitų sukarinto judėjimo „Hizbollah“ kovotojų.

Vašingtonas ir Paryžius paneigė esantys kaip nors susiję su šia ataka.

Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas pažadėjo griežtą atsaką į numanomą cheminę ataką Dumoje.

JT Saugumo Taryba šią krizę svarstys per vėliau pirmadienį šaukiamą nepaprastąjį posėdį.

VIDEO: Paviešinti kraupūs vaizdai po cheminės atakos Sirijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius