Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 30 /2015 10 01

Rusijos antskrydžiai Sirijoje: Homse žuvo 36 civiliai, 5 iš jų – vaikai

Rusijos parlamentui leidus prezidentui Vladimirui Putinui naudoti karines pajėgas užsienyje, antradienį pranešta, kad Rusija surengė pirmuosius oro smūgius Sirijoje. Rusija skelbia, kad antskrydžiai buvo nukreipti prieš „Islamo valstybę“ (IS), tačiau taikiniais pasirinktos teritorijas, kuriose IS nėra – jas kontroliuoja sukilėliai prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.
Rusijos antskrydžiai Sirijoje
Rusijos antskrydžiai Sirijoje / Kadras iš filmuotos medžiagos

SVARBIAUSIA INFORMACIJA

  • Rusijos parlamentas leido Vladimirui Putinui naudoti karines pajėgas užsienyje;
  • Rusijos karinės oro pajėgos trečiadienio popietę surengė pirmuosius antskrydžius Sirijoje – buvo atakuoti aštuoni taikiniai;
  • Rusija skelbia, kad tai – kova su „Islamo valstybe“. Tačiau atakuotose vietose veikia ne IS, o sukilėliai prieš V.Putino sąjungininko Sirijos prezidento B. al Assado režimą;
  • V.Putinas teigia, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos Sirijoje bus panaudojamos tik aviacijos operacijose;
  • Rusijos paskelbė filmuotą medžiagą iš antskrydžių Sirijoje;
  • Sirijos opozicija paskelbė, kad vien Homse žuvo 36 žmonės, 5 iš jų – vaikai.
VIDEO: Rusijos antskrydžių pasekmės Sirijoje

00.26 val. Nauja filmuota medžiaga

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas „Facebook“ tinkle paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje – antskrydžius vykdančios Rusijos pajėgos. „Palinkėkime savo vaikinams sėkmės ir pergalės“, – parašė jis.

Пожелаем нашим парням удачи и победы!

Posted by Dmitry Rogozin on Wednesday, 30 September 2015

22.56 val. Auga žuvusiųjų skaičius

Per Rusijos antskrydžius vien Homse žuvo 36 civiliai, 5 iš jų – vaikai. Tai AFP pranešė Sirijos opozicijos lyderis. Tikslios informacijos apie žuvusiuosius iš kitų vietų dar laukiama.

22.48 val. Rusija aiškina, kad LSA perėjo į IS pusę

„The Guardian“ rašo, kad atrodo, jog net Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas nėra tikras, ką bombarduoja Rusijos karo lėktuvai. Esą antskrydžiai buvo surengti ne „Islamo valstybės“ kontroliuojamose teritorijose, nes kad dauguma Laisvosios Sirijos armijos narių yra perėję į IS pusę.​

21.27 val. Pentagonas: Rusija pila žibalo į ugnį

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris žurnalistams sakė, kad atrodo, jog Rusijos antskrydžiai surengti tose vietose Sirijoje, kur tikriausiai nėra IS.

Jo teigimu, toks Rusijos požiūris į konfliktą Sirijoje yra pasmerktas žlugti, o rusų veiksmai neišvengiamai dar labiau įkaitins pilietinį karą. „Tai tolygu žibalo pilimui į ugnį“, – pareiškė Pentagono vadovas.

„Todėl yra neprotinga imtis tokių tik Assadą remiančių veiksmų be politinio sprendimo ten“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Pentagono vadovas taip pat Rusijos komunikavimas su JAV dėl Sirijos buvo neprofesionalus – to jis iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų nesitikėjo.

20.54 val. Rusija paskelbė filmuotą medžiagą iš antskrydžių Sirijoje

Kadras iš filmuotos medžiagos/Rusijos antskrydžiai Sirijoje
Kadras iš filmuotos medžiagos/Rusijos antskrydžiai Sirijoje

20.17 val. Netikėtai užklupta JAV: tai ne raumenų demonstravimas, o desperacija

Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas leido suprasti, kad Vladimiras Putinas neįspėjo Baracko Obamos apie ketinimus surengti antskrydžius Sirijoje.

JAV pareigūnas pridūrė, kad ne taip kariniai santykiai yra vykdomi.

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas CNN sakė, kad Pentagoną Rusijos veiksmai užklupo netikėtai. „Prezidentai ką tik kalbėjosi apie tai, kad reikia atverti komunikacijos linijas tam, kad būtų išvengta konflikto. O jie ima ir taip pasielgia? Jais negalima pasitikėti“, – sakė pareigūnas.

Kitas JAV pareigūnas pridūrė, kad „ne taip kariniai santykiai yra vykdomi – pabeldžiant į ambasados duris ir perskaitant pranešimą“. JAV apie rengiamus antskrydžius amerikiečius įspėjo tik likus valandai iki jų.

Visgi J.Earnestas teigė, kad Rusija Sirijoje ne demonstruoja karinius raumenis, o mėgina desperatiškai išlaikyti „investiciją, kuri netrukus išsprūs“.

20.13 val. Britanija perspėja Rusiją

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad jo šalis sveikina naują Rusijos „akcentą“ – jėgos panaudojimą prieš „Islamo valstybės“ grupuotę Sirijoje, bet taip pat perspėjo, kad „labai svarbu, jog Rusija galėtų patvirtinti, kad jos šįryt pradėtais karo veiksmais“ nesitaikoma į nuosaikiąją Sirijos opoziciją.

Hammondas pareiškė, kad Sirijos vyriausybę palaikantys veiksmai yra nesuderinami su kova su terorizmu.

Britų UR ministras Philipas Hammondas JT Saugumo Taryboje trečiadienį pareiškė, kad Sirijos vyriausybę palaikantys veiksmai yra nesuderinami su kova su terorizmu.

Jis nurodė, kad tarptautinė bendruomenė tikisi, jog Rusija panaudos savo vis labiau stiprėjančią įtaką Sirijoje, kad paspaustų Sirijos vyriausybę nenaudoti sprogstamų statinių prieš civilius ir cheminių medžiagų kaip ginklų.

20.06 val. JAV: Maskvai pavyks ne labiau nei mums Irake

Rusijos karinė kampanija Sirijoje pavyks ne labiau nei kariniai sprendimai Irake ar Afganistane, trečiadienį žurnalistams sakė Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

„Rusijai su karinio sprendimo įgyvendinimu pasiseks ne labiau nei JAV su kariniu sprendimu Irake prieš dešimtmetį, ir tikrai ne labiau nei Rusija su kariniu sprendimu Afganistane prieš tris dešimtmečius“, – sakė jis.

J.Earnesto teigimu, Rusijos veiksmai Sirijoje rodo, kaip Maskva susirūpinusi prarandama įtaka vienintelėje savo sąjungininkėje Artimuosiuose Rytuose.

Atstovas spaudai neatsakė į klausimą apie Rusijos antskrydžių taikinius – Gynybos departamentas dėl to surengs atskirą trumpąją konferenciją.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos antskrydžių Sirijoje padariniai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos antskrydžių Sirijoje padariniai

19.46 val. Rusija teikia antiterorizmo rezoliucijos projektą

Rusija trečiadienį teikia JT rezoliucijos projektą dėl kovos su terorizmu, telkiant jėgas prieš „Islamo valstybės“ grupuotę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos užsienio reikalų
ministras Sergejus Lavrovas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kalbėjo specialiame Saugumo Tarybos posėdyje tuo metu, kai Rusijos karo lėktuvai pradėjo antskrydžius Sirijoje ir smogė į įvairius objektus trijose Sirijos provincijose.

S.Lavrovas sakė, kad Rusija pasirengusi užtikrinti nuolatinius kontaktus su Vašingtono vadovaujama koalicija kovai su „Islamo valstybe“. Anot jo, tokie „kontaktai užtikrins maksimaliai efektyvią kovą su teroristų grupuotėmis“.

Rusija pirmininkavo specialiam JT Saugumo Tarybos posėdžiui antiterorizmo tema, kai Rusija ir JAV įsivėlė į ginčus dėl to, kaip kovoti su „Islamo valstybe“ Sirijoje ir užbaigti ketverius metus nesiliaujantį karą.

„Iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė aptarti galimybę suderinti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl visų, su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis struktūromis kovojančių jėgų veiksmų koordinavimo. Šiandien mes pateiksime Saugumo Tarybos narėms tokios rezoliucijos projektą“, – sakė S.Lavrovas. „Tikimės dalykiškos ir konstruktyvios diskusijos šia tema kitą mėnesį“, – pridūrė jis.

19.15 val. Buvęs CŽV vadovas: Rusija nori kautis ne su IS

Buvęs JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Davidas Petraeusaspareiškė manantis, kad pagrindinis Rusijos prezidento Vladimiro Putino tikslas Sirijoje yra užtikrinti Viduržemio jūros pakrantėje esantį koridorių tarp Latakijos, kur Rusija turi savo karinę bazę, ir jos karinio laivyno bazės Tartuse.

Praėjusią savaitę Senato Ginkluotųjų tarnybų komitete D.Petraeusas sakė, kad V.Putinas dar nori padėti Sirijos prezidentui Basharui al Assadui sustiprinti savo pozicijas šalyje, kurioms pastaraisiais mėnesiais vis didesnę grėsmę kelia „Islamo valstybė“ ir kitos grupuotės.

D.Petraeusas taip pat perspėjo neprisidėti prie Rusijos, Irano ir B.Assado režimo kovoje su „Islamo valstybe“.

D.Petraeusas taip pat perspėjo neprisidėti prie Rusijos, Irano ir B.Assado režimo kovoje su „Islamo valstybe“.

„Jeigu Rusija norėtų kovoti su „Islamo valstybe“, ji turėtų papildyti 60 narių koaliciją, kurią taip sėkmingai subūrė generolas Allenas, ir padėti bombarduoti „Islamo valstybę“. Jie turi pajėgumų, kurie būtų naudingi toje kovoje, todėl akivaizdžiai ji nori ne to“, – sakė jis.

Tačiau JAV senatorė Dianne Feinstein mano, kad gali būti, jog Rusijos veiksmai Sirijoje reiškia teigiamą įvykių raidą.

Senato žvalgybos komitetui priklausanti demokratų atstovė D. Feinstein pareiškė, kad „Rusija ir Iranas yra svarbūs ieškant politinio sprendimo Sirijai“.

Pasak jos, reikia „pakeisti dinamiką“, nes IS ir toliau kėsinasi į kitas šalis.

18.06 val. Rusijos aiškinimu, kad atakuota IS, pasaulis netiki

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos karo aviacija surengė antskrydžius prieš „Islamo valstybės“ kovotojus Sirijoje. „Rusijos karinės oro pajėgos įvykdė kampaniją, per kurią buvo suduoti chirurgiškai tikslūs smūgiai ISIL grupuotės taikiniams Sirijos teritorijoje“, – pranešė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

JAV anksčiau išsakytoms abejonėms, kad Rusijos atakų tikslas – IS, patvirtino ir diplomatinis šaltinis iš Prancūzijos.

Tačiau „Laisvosios Sirijos armijos“ (LSA) atstovas „Al Arabiya“ televizijai sakė, kad Hamoje taikiniai buvo jos būstinė. Jo teigimu, nukentėjo 8 LSA kovotojai, didžioji dalis sužeistųjų – civiliai.

„Šiaurinėje Hamos dalyje visiškai nėra IS. Teritorija visiškai kontroliuojama LSA“, – telefonu „Reuters“ sakė majoras Jamilas al Salehas.

JAV anksčiau išsakytoms abejonėms, kad Rusijos atakų tikslas – IS, patvirtino ir diplomatinis šaltinis iš Prancūzijos.

„Reuters“ jis sakė, kad panašu, jog rusų antskrydžiai nukreipti prieš Sirijos prezidento Basharo al Assado opoziciją, o ne IS džihadistus. „Tai patvirtina, kad jie labiau remia Basharo režimą nei kaunasi su IS“, – sakė jis.​

Kiek anksčiau Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas sakė, kad Rusijos pirmieji taikiniai Sirijoje bus simboliniai, o ne atsitiktiniai – iš jų bus aišku, ko Sirijoje siekia Maskva. „Jeigu jie bus teritorijoje, kurioje nėra IS, tai pasiųs labai aiškią žinią, kad Rusijos intervencija yra tam, kad paremtų Assadą“, – „The Guardian“ cituoja jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius