-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 04 /15:55

Rusija pareiškė neįsileisianti ESBO stebėtojų, kol nebus patvirtintas Donbaso statusas

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusija pasirengusi kompromisui – leisti papildomai siunčiamiems tarptautiniams stebėtojams kariaujančioje rytinėje Ukrainoje apsiginkluoti pistoletais.
ESBO atstovai Rytų Ukrainoje.
ESBO atstovai Rytų Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) yra sakiusi, kad norėtų į rytų Ukrainą siųsti ginkluotos policijos misiją kuri stebėtų, jog vietiniai rinkimai vyktų saugiomis sąlygomis.

2015 metų Minsko susitarimuose dėl konflikto tarp Rusijos remiamų separatistų ir Ukrainos pajėgų sprendimo numatyta rengti rinkimus tame regione.

Interviu televizijos „Rossija-1“ laidai „Žinios šeštadienį su Sergejumi Briliovu“ S.Lavrovas sakė, kad Rusija sutinka, jog ESBO stebėtojai būtų ties konflikto linija ir ginkluotės laikymo vietomis bei „turėtų teisę nešioti asmeninius šaunamuosius ginklus – pistoletus savigynai“.

Tačiau jis pabrėžė, kad „ESBO ir JT priemonių patirtis rodo, kad labai dažnai beginkliai stebėtojai būna geriau apsaugoti negu turėdami asmeninį ginklą“.

Neįsileis, kol nebus patvirtintas statusas

Vėliau buvo pareikšta, kad kaip ir lig šiol Rusija nesutinka leisti dislokuoti ESBO stebėtojus Rusijos ir Ukrainos sienos zonoje, kol Ukrainos konstitucijoje nėra įtvirtintas ypatingasis Donbaso statusas, šeštadienį tvirtino Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas.

„Apie tai mes niekada nesame taręsi“, – sakė jis televizijos kanalo „Rossija-1“ laidoje „Žinios šeštadienį su Sergejumi Briliovu“, komentuodamas galimybę dislokuoti tarptautinius stebėtojus prie valstybės sienos.

Pažymėjęs, kad „ukrainiečiai nuolat šito nori“, S.Lavrovas pabrėžė, kad „kol nėra amnestijos, įstatymo apie ypatingąjį statusą, kuris tikrai garantuos papildomas teises šioms teritorijoms, kol šios teisės ypatingojo statuso plotmėje neįtvirtintos pastoviu pagrindu Ukrainos konstitucijoje, sunku tikėtis, kad Doneckas ir Luhanskas „avansu“ sutiks vykdyti tai, kuo pagal Minsko susitarimus turi baigtis politinis procesas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius