Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 08 /18:34

Rusija sutinka derėtis su JAV ir ES dėl Ukrainos, bet reikalauja įtraukti ir rytinių regionų atstovus

Maskva antradienį pareiškė esanti pasiruošusi deryboms su Briuseliu ir Vašingtonu dėl Ukrainos ateities, tačiau reikalavo, kad tos šalies rytinių ir pietinių regionų, kuriuose gyventojų daugumą sudaro rusai, atstovai dalyvautų šiame procese.
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Iš tikrųjų esame pasiruošę svarstyti daugiašalį formatą, kuriame būtų atstovaujama europiečiams, Jungtinėms Valstijoms, Rusijai ir Ukrainos (konflikto) šalims, – Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė žurnalistams. – Mes pasisakome, kad Ukrainos pietums ir rytams būtų atstovaujama tokiose derybose.“

Rusijos diplomatijos vadovas užsiminė, kad tokiose derybose galėtų dalyvauti Ukrainos rytiniams ir pietiniams regionams atstovaujantys veikėjai, kurie kandidatuos gegužės 25 dieną vyksiančiuose pirmalaikiuose prezidento rinkimuose.

Ukrainos Užsienio reikalų ministerijos Informacinės politikos departamento direktorius Jevhenas Perebijinis sako, kad Ukraina pasirengusi derėtis su Rusija – tiek dvišaliu, tiek keturšaliu formatu – kad ir kitą savaitę.

„Derybų datos klausimas sprendžiamas, dabar kalbėti apie kokias nors datas negalima, bet kalbama apie artimiausią laikotarpį, ateinančias savaites“, – URM atstovą cituoja „Unian“.

Antradienį apie pasirengimą keturšalėms deryboms prakalbo ir ES. Sąjungos diplomatijos vadovės Catherine Ashton atstovė Maja Kocijancic pranešė, kad ES ruošiasi deryboms, nors dėl darbotvarkės ir datų dar neapsispręsta.

„Europos Sąjunga labai aktyviai prisideda prie diplomatinių pastangų deeskaluoti krizę ir rasti tinkamą sprendimą. Ruošiamas būsimasis ES, JAV, Rusijos ir Ukrainos susitikimas ir mes aktyviai dalyvaujame ieškant konkrečios datos tokiam susitikimui“, teigė M.Kocijancic.

Pirmadienį Vašingtonas pareiškė norintis, kad per tolesnes dešimt dienų būtų surengtos keturšalės derybos tarp JAV, Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES), siekiant sumažinti įtampą rytų Ukrainoje.

Pirmadienį Vašingtonas pareiškė norintis, kad per tolesnes dešimt dienų būtų surengtos keturšalės derybos tarp JAV, Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES), siekiant sumažinti įtampą rytų Ukrainoje.

Pastarosiomis dienomis prorusiški aktyvistai užiminėjo vyriausybinius pastatus keliuose Ukrainos rytiniuose miestuose, paskelbė dvi sritis „suvereniomis liaudies respublikomis“ ir žadėjo surengti separatistinius referendumus.

Rusija argumentavo, kad įtampa galėtų sumažėti tik tuomet, jeigu Kijevo įvykdytų konstitucinę reformą, kuri suteiktų daugiau galių regionams, kuriuose gyvena daug rusų.

S.Lavrovas apgailestavo, kad ta „konstitucinė reforma ruošiama slaptai“, ir sakė, kad Rusija norėtų pamatyti Ukrainos naujojo pagrindinio įstatymo projektą prieš pradedant derybas dėl krizės.

Jis atmetė Vakarų šalių kaltinimus, kad Maskva finansuoja neramumus Ukrainos rytuose.

„Todėl tuos pareiškimus palieku mūsų partnerių amerikiečių sąžinei. Kaip sako rusai, nereikia krauti nuo sergančios galvos ant sveikos“, – sakė S.Lavrovas ir pridūrė, kad „mūsų partneriai amerikiečiai mėgina analizuoti padėtį, priskirdami savo įpročius kitiems“.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney anksčiau pareiškė, kad kai kurių Ukrainos pietuose ir rytuose vykusių demonstracijų dalyviams buvo sumokėta; kad tarp jų buvo ne vietos gyventojų ir kad už tų įvykių stovi išorinės jėgos.

„Nuskambėjo taip tarsi jis būtų grįžęs penkiais mėnesiais atgal ir pasakojęs apie įvykius Maidane Kijevo centre“, – sakė S.Lavrovas.

Rusija kaltino Vašingtoną kursčius provakarietišką liaudies sukilimą, kuris vasarį nuvertė Maskvos palaikomą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Kai buvo nuverstas V.Janukovyčius, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainai priklausantį Krymo regioną, kuriame gyventojų daugumą taip pat sudaro rusakalbiai. Maskva aneksavo Juodosios jūros pusiasalį praeitą mėnesį, po vietos valdžios organizuoto separatistinio referendumo.

18.34 val. Kijevas sako esąs pasirengęs deryboms ir reikalauja, kad Rusija užtikrintų įtampos sumažinimą

Ukraina yra pasiruošusi tarptautiniam dialogui, tačiau reikalauja, kad Rusijos Federacija liautųsi kišusis į jos vidaus reikalus ir užtikrintų įtampos mažinimą, antradienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Ukraina reikalauja, kad Rusijos Federacija nedelsiant liautųsi kištis į Ukrainos vidaus reikalus ir vykdytų viešus įsipareigojimus įtampai sumažinti

„Ukraina yra pasirengusi tarptautiniam (padėties sureguliavimui) ir tokiam dialogui, kuris galėtų užtikrinti praktinius rezultatus tiksliai nustatytoje laiko perspektyvoje“, – sakoma išplatintame URM pareiškime.

„Ukraina reikalauja, kad Rusijos Federacija nedelsiant liautųsi kištis į Ukrainos vidaus reikalus ir vykdytų viešus įsipareigojimus įtampai sumažinti“, – nurodoma jame.

Remiantis pranešimu, „pagrindiniais tokio sureguliavimo elementais turi būti Rusijos Federacijos agresyvių veiksmų, retorikos ir ardomosios veiklos prieš mūsų valstybę nutraukimas, Rusijos užkariautojiškų planų, kurie kelia tiesioginę grėsmę visoms kaimyninėms valstybėms, pasauliui ir saugumui atsisakymas, taip pat Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinių atitraukimas nuo Ukrainos Krymo Autonominės Respublikos sienų“.

Pareiškime nurodoma, kad klausimai, susiję su Ukrainos tautos suverenia teise vykdyti savo vidaus ir užsienio politiką, negali būti derybų objektas.

„Perspėjame Rusiją nesiimti įkyrių bandymų sugalvoti Ukrainai savo konstituciją. Tokie ketinimai neturi nieko bendra su mūsų piliečių interesais“, – nurodoma dokumente.

Tuo tarpu Kijevas džiaugiasi, kad pasaulis solidarizuojasi su Ukraina, siekia apsaugoti jos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir sienų neliečiamumą.

Ukrainos URM teigimu, prie padėties paaštrėjimo atskiruose Ukrainos pietiniuose ir rytiniuose miestuose prisidėjo išorinės jėgos. Vis tik „šiandien padėtis yra stabilizuota, tvarką prižiūri Ukrainos teisėsaugos institucijų pajėgos, kurios veiks griežtai ir pagal įstatymus, reaguodamos į bet kokią prieš jų valstybę ir tautą nukreiptą veiklą. Įvykių eiga kontroliuojama“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius