Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija teigia, kad jau bendradarbiauja su JAV Sirijoje, bet Pentagonas informaciją neigia

Rusijos valstybinė žiniasklaida pirmadienį įsigudrino paskelbti, kad šalies aviacija smogė „Islamo valstybei“ (IS) Sirijoje, o informaciją apie taikinius gavo iš amerikiečių, čia vadovaujančių tarptautinei koalicijai. Apie JAV ir Rusijos bendradarbiavimą kovoje su IS lyg tyčia vis kalba naujasis Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas. Tiesa, informaciją iš Maskvos Vašingtonas skubiai paneigė.
F-16 naikintuvai
F-16 naikintuvai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia naujienų agentūra AP, Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pranešė, kad šalies aviacija smogė IS taikiniams netoli Sirijos miesto Al Babo.

Šiame mieste prieš pilietinį karą gyveno apie 63 tūkst. žmonių, o jį greitai užėmė IS džihadistai. Nuo praėjusių metų lapkričio Al Babas yra virtęs nuožmių daugiasluoksnių kovų tarp Sirijos režimo pajėgų, sukilėlių, IS kovotojų ir Turkijos kariuomenės arena.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Sputnik News“, skelbianti Kremliaus poziciją, paaiškino, kad Rusijos karinių oro pajėgų Hmeimimo bazėje vadovas taikinių koordinates gavo iš amerikiečių.

Koordinatės esą buvo suteiktos per „karštąją liniją“, leidžiančią JAV vadovaujamos koalicijos ir Rusijos pajėgoms skubiai susisiekti ekstremaliais atvejais.

Be to, „Sputnik News“ paaiškino, kad Rusijos pajėgos pačios patikrino taikinių autentiškumą remdamosis palydovų ir bepiločių orlaivių duomenimis. O tada į bombardavimo misiją rusai neva išskrido kartu su dviem JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos orlaiviais.

Kadangi naujasis JAV prezidentas D.Trumpas ir per rinkimų kampaniją, ir jau išrinktas naujuoju Baltųjų rūmų šeimininku, vis užsimena, kad su rusais reikėtų bendradarbiauti kovoje prieš IS džihadistus, galimybė, kad bendros bombardavimo misijos būta, visai reali.

JAV karinių oro pajėgų pulkininkas Johnas Dorrianas pranešimus iš Rusijos pavadino „propaganda“.

Tačiau ta pati AP netrukus citavo koalicijos atstovą, JAV karinių oro pajėgų pulkininką Johną Dorrianą, kuris pranešimus iš Rusijos pavadino „propaganda“.

Pentagono atstovas spaudai pridūrė, kad nors „karštoji linija“ tikrai egzistuoja, JAV vadovaujama koalicija nesidalina žvalgybiniais duomenimis ir informacija apie misiją su Rusija.

Tiesa, taikiniams prie Al Babo sekmadienį iš tiesų buvo smogta. Pentagonas pranešė: „Penki smūgiai buvo nutaikyti į keturis IS taktinius dalinius. Sunaikinti trys automobiliai, minosvaidis ir IS užimtas pastatas.“

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos naikintuvai Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos naikintuvai Sirijoje

Rusijos valstybinė žiniasklaida neįvardijo koalicijai priklausančios šalies, kurios naikintuvai esą vykdė bendrą bombardavimo misiją su rusais.

Kita vertus, šeštadienį vietovėje aplink Al Babą bendrus oro smūgius Rusija surengė kartu su Turkija. Misijoje dalyvavo du Rusijos šturmo lėktuvai „Su-24M“ ir naikintuvas „Su-34“ bei du turkų naikintuvai „F-4 Phantom“ ir du naikintuvai „F-16 Fighting Falcon“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius