Rusija turi mokėti Baltarusijai už savo saugumą, teigia Lukašenka

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad Rusijai teks duoti Minskui pigias paskolas ir suteikti kitų lengvatų, jeigu ji nori savo oro sienų saugumo garantijų, pranešė antradienį Baltarusijos informacijos agentūros.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę Rusija, Baltarusija ir kai kurios kitos NVS šalys pranešė ketinančios sukurti bendrą priešlėktuvinės gynybos sistemą, kuri eitų nuo NATO bloko sienų iki Kinijos. Baltarusija būtų svarbiausia tokios PLG sistemos dalis.

Jeigu Baltarusija kris, Rusijai tai bus kur kas didesnė netektis nei duoti mums 2 mlrd. dolerių paramą, – sakė A.Lukašenka, kurio žodžius cituoja informacijos agentūros.

Rusija pernai sutiko Baltarusijai suteikti 2 mlrd. dolerių paskolą rusiškoms dujoms pirkti ir pusę sumos jau pervedė.

„Jeigu Baltarusija kris, Rusijai tai bus kur kas didesnė netektis nei duoti mums 2 mlrd. dolerių paramą“, – sakė A.Lukašenka, kurio žodžius cituoja informacijos agentūros.

A.Lukašenka sakė, kad kol kas Minskas daro rusams nuolaidų kaip energetikos išteklių šaltiniui.

„Jeigu kur nors turite kokių nors lengvatų, už jas reikia kuo nors mokėti, pavyzdžiui, pridengti PLG sistema tą teritoriją, iš kur gauname pigiau dujų. Priešingu atveju reikia pereiti prie pasaulio kainų, tada bus visiška nepriklausomybė ir nereikės kaulyti iš Rusijos dujų. Ar galime mes tai pakelti? Kol kas ne ir todėl reikia kai kur daryti nuolaidų“, – sakė jis.

Minskas prašo iš Maskvos dar 100 mlrd. rublių ekonomikai, kenčiančiai nuo krizės, stabilizuoti, taip pat tikisi 10 mlrd. dolerių iš kovos su krize fondo, kurio pagrindinė donorė yra Rusija, pažadėjusi finansinę pagalbą sąjungininkams.

Maskva užsiminė Minskui, jog pageidautų, kad šis pripažintų, kaip ji ir Nikaragva, atskilusias nuo Gruzijos Abchaziją ir Pietų Osetiją, bet Baltarusija kol kas mąsto.

Duokite dar

A.Lukašenka sakė, kad Tarptautinis valiutos fondas davė Baltarusijai daugiau ir palankesnėmis sąlygomis nei Rusijai.

Mums Vakarai paskolas duoda tris kartus naudingiau nei Rusija, – sakė A.Lukašenka.

„Mums Vakarai paskolas duoda tris kartus naudingiau nei Rusija“, – sakė A.Lukašenka.

Sausį Baltarusija gavo Tarptautinio valiutos fondo 2,5 mlrd. dolerių paskolos pirmąją 788 mln. dolerių dalį.

A.Lukašenka pareikalavo, kad Rusija panaikintų prekybos ribojimus.

„Jeigu sutikome taip glaudžiai bendradarbiauti, susitarėme dėl priešlėktuvinės gynybos ir kitų dalykų, mes čia pakišame petį Rusijai, kodėl apribojate mūsų produkcijos tiekimą į Rusijos rinką?“ – sakė prezidentas, bet nedetalizavo.

Praėjusią savaitę A.Lukašenka pasirašė susitarimą įsteigti Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos kolektyvines greitojo reagavimo pajėgas, bet paskui patikslino, kad nesirengia siųsti Baltarusijos karių į karštąsias vietas, nepaisydamas šio susitarimo.

Baltarusijos prezidentas sako, kad jo šalis pasirengusi importuoti Rusijos produkciją, bet tam reikia pinigų – „dar 7–8 mlrd. dolerių“ vertės paskolos rubliais.

„Duokite mums paskolą, paskolinkite mums, kad nuo šios dienos mokėtume jums už energetikos išteklius, metalą Rusijos rubliais“, – sakė A.Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius