-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusija, Turkija ir Iranas rengia viršūnių susitikimą dėl Sirijos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį priims Irano ir Turkijos prezidentus, su kuriais aptars, kaip išspręsti konfliktą Sirijoje, „Islamo valstybės“ (IS) džihadistams iš paskutiniųjų laikantis šalies rytuose, o Vašingtonui rengiantis išvesti savo karius.
Vladimiras Putinas, Hassanas Rouhani ir Recepas Tayyipas Erodganas
Vladimiras Putinas, Hassanas Rouhani ir Recepas Tayyipas Erodganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę suintensyvėjo diplomatinės pastangos dėl aštuonerius metus trunkančio konflikto, jau nusinešusio daugiau kaip 350 tūkst. gyvybių.

Tarptautinė koalicija prieš IS turi susitikti Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose, o JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo dalyvaus Varšuvos konferencijoje dėl Artimųjų Rytų.

Tuo tarpu V.Putinas ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani, remiantys Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, su Sirijos sukilėlius remiančiu Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu Sočyje prie Juodosios jūros ketina aptarti, kaip būtų galima paskatinti Sirijos vidaus dialogą.

Rusija buvo svarbi žaidėja šiame konflikte: Maskva 2015 metais pradėjo karinę intervenciją, remdama B.al Assado režimą, dabar kontroliuojantį beveik du trečdalius šalies teritorijos.

Astanos taikos procesas, Maskvos iniciatyva pradėtas su Iranu ir Turkija, nustelbė Jungtinių Tautų vadovaujamas derybas dėl Sirijos, bet nepateikė sprendimo šiam konfliktui.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį sakė, kad lyderiai aptars specialaus komiteto suformavimą naujai Sirijos konstitucijai parengti.

Gruodžio pabaigoje Jungtinės Tautos pripažino, kad joms nepavyko įsteigti tokio komiteto, ir nurodė, kad iškilo problemų dėl narių sąrašo pakeitimų, pasiūlytų Damasko.

S.Lavrovas trečiadienį sakė: „Mes pasirengę ieškoti sprendimo šiai situacijai. Tęsime šį darbą.“

Šių šalių viršūnių susitikimas bus jau ketvirtas nuo 2017 metų lapkričio.

Jis rengiamas kurdų ir arabų kovotojų Sirijos demokratinėms jėgoms (SDF) su Vašingtono vadovaujamos koalicijos parama šeštadienį pradėjus „galutinį“ paskutinio džihadistų rajono rytinėje Deir az Zoro provincijoje puolimą.

„Teroristų lizdas“

2014 metais iškilę ir „kalifatą“ didelėje dalyje Sirijos bei Irako paskelbę IS džihadistai vienu metu kontroliavo didžiuosius miestus, bet dabar yra užspeisti kelių kvadratinių kilometrų teritorijoje.

Maždaug 2 tūkst. JAV karių kontingentas turėtų būti išvestas iš Sirijos, JAV prezidentui Donaldui Trumpui gruodžio mėnesį netikėtai priėmus tokį sprendimą. Vis dėlto Vašingtonas dar nėra nurodęs tikslių išvedimo terminų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai Sirijoje

Praėjusį kartą Rusijos, Irano ir Turkijos lyderiai buvo susitikę rugsėjo mėnesį Irane, kur deklaravo skirtingą požiūrį į Sirijos šiaurės rytuose esančios Idlibo provincijos ateitį.

Per vėliau tą patį mėnesį įvykusį atskirą susitikimą V.Putinas ir R.T.Erdoganas sugebėjo blokuoti Sirijos planuotą Idlibo puolimą. Jie susitarė įkurti ir bendrai stebėti buferinę zoną aplink šį didelį regioną, kur dar yra sukilėlių grupių ir kurio kontrolės B.al Assado pajėgoms dar nepavyko perimti.

R.T.Erdoganas ir V.Putinas turi aptarti šios provincijos ateitį per atskirą pokalbį prieš susitikimą su H.Rouhani.

Pagal Rusijos ir Turkijos susitarimą visi radikalūs kovotojai, įskaitant priklausančius buvusio „al Qaeda“ padalinio Sirijoje vadovaujamam aljansui „Hayat Tahrir al Sham“, raginami pasitraukti iš šio rajono. Tačiau aljanso kovotojai nuo to laiko sustiprino savo pozicijas regione.

S.Lavrovas trečiadienį Sočyje sakė, kad „Hayat Tahrir al Sham“ užėmė „90 proc. šios teritorijos“, ir pabrėžė, kad pagal jokį susitarimą nėra leidžiama „amžinai laikyti šį teroristų lizdą Sirijos teritorijoje“.

„Padarysime visa, ką galime, kad padėtume Sirijos vyriausybei ir jos ginkluotosioms pajėgoms išspręsti jų teritorijos išvadavimo problemą“, – pridūrė S.Lavrovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius