Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rusija, Turkija ir Iranas sieks, kad būtų parašyta nauja Sirijos konstitucija

Rusija, Turkija, Iranas ir Jungtinės Tautos antradienį išreiškė viltį, kad kitų metų pradžioje savo darbą pradės naują Sirijos konstituciją turintis parašyti komitetas. Damasko vyriausybė, palaikoma Maskvos ir Teherano, kol kas nesutinka įkurti tokio komiteto ir tvirtina pritarsianti tik dabartinės Sirijos konstitucijos keitimui.
Į Sirijos sostinę po truputį grįžta normalus gyvenimas
Į Sirijos sostinę po truputį grįžta normalus gyvenimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, Irano diplomatijos vadovas Javadas Zarifas bei jų kolega iš Turkijos Mevlutas Cavusoglu po derybų su JT specialiuoju pasiuntiniu Sirijai Staffanu de Mistura paskelbė bendrą deklaraciją.

Maskva, Teheranas ir opoziciją palaikanti Ankara „susitarė imtis pastangų sušaukti pirmąją Konstitucinio komiteto sesiją Ženevoje kitų metų pradžioje“, sakė S.Lavrovas.

Tokio komiteto įkūrimas yra pagrindinis JT taikos užtikrinimo Sirijoje pastangų elementas; tuo siekiama, kad septynerius metus karo krečiamoje valstybėje pagaliau įvyktų rinkimai.

S.de Mistura, kurį sausio 7-ąją pakeis naujas JT pasiuntinys, gyrė trijų valstybių „svarų bendrą indėlį“.

Antradienio susitikimas Ženevoje buvo S.de Misturos paskutinės pastangos spręsti šį konfliktą prieš paliekant ketverius metus eitas pareigas.

Sirijos provyriausybinio dienraščio „al Watan“ apžvalginiame straipsnyje antradienį buvo kalbama apie įtemptus S. de Misturos santykius su Sirijos prezidento Basharo al Assado režimu.

„Damaske niekada neapgailestausime dėl Staffano de Misturos pasitraukimo“, – rašoma leidinyje.

S.de Mistura „išeina apgailestaudamas, kad nepajėgė sunaikinti Sirijos valstybės ir negalėjo primesti Vakarų darbotvarkės sirams“, – priduriama straipsnyje. Be kita ko, jame smerkiamos pastangos „primesti sirams naują konstituciją“.

S.de Misturą specialiojo JT pasiuntinio Sirijoje poste pakeisiantis norvegų diplomatas Geiras Pedersenas šį darbą pradės dirbti 2019 metų sausio 7 dieną.

„Neplanuoju baigiamojo pareiškimo, nes noriu užtikrinti, kad mano įpėdinis negalėtų orientuotis į mano rekomendacijas. Jis pradės čia dirbti sausio 7 dieną ir jis, mano nuomone, puikus (specialistas), turi jaustis laisvai vykdydamas tolesnę veiklą ir savarankiškai spręsti, kokie žingsniai labiausiai tinkami“, – sakė S.de Mistura po Astanos proceso „garantų“ Rusijos, Irano ir Turkijos užsienio reikalų ministrų derybų.

Jis tikisi, kad G.Pedersenas dirbs dėl to, ką „mes bandėme daryti ir darėme pastaruosius ketverius metus“.

Anksčiau JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas paskyrė G.Pederseną naujuoju JT specialiuoju pasiuntiniu Sirijai. A.Guterresas pažymėjo, kad, jo nuomone, „ponas Pedersenas palaikys šalis Sirijoje, skatindamas visa apimantį ir pasitikėjimo vertą politinį sprendimą, pateisinantį demokratinius Sirijos žmonių lūkesčius“.

Nuo karo Sirijoje pradžios 2011 metais jau žuvo daugiau kaip 360 tūkst. žmonių, o milijonai žmonių neteko savo namų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius