Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 24 /2015 11 25

Rusija tvirtina, kad turkai jos bombonešį atakavo be perspėjimo ir virš Sirijos teritorijos

Lapkričio 24 d. Sirijoje, netoli sienos su Turkija, Turkijos karinių oro pajėgų naikintuvai numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24. Abiejų lakūnų likimas vis dar nėra iki galo aiškus. Galėjo žūti vienas iš jų arba abu. Turkijos teigimu, karinis orlaivis pažeidė šalies oro erdvę – dėl to jis įspėtas 10 kartų per 5 minutes. Rusija tai neigia.

Svarbiausios žinios:

  • Antradienio ryte prie sienos su Turkija numuštas Rusijos bombonešis Su-24;
  • Turkija teigia, kad jis pažeidė šalies oro erdvę – dėl to jis įspėtas 10 kartų per 5 minutes;
  • Rusijos Gynybos ministerija neigia oro erdvės pažeidimus – jos teigimu,  lėktuvas visada buvo Sirijos teritorijoje;
  • Lėktuvo lakūnai katapultavosi, tačiau besileidžiantys buvo nušauti. Vėliau pasirodė prieštaringos informacijos, kad jie vis dėlto gali būti ir gyvi;
  • Tai – pirmasis atvejis NATO-Rusijos santykiuose, kai numušamas pilotuojamas karinis lėktuvas​; NATO šaukia nepaprastąjį posėdį;
  • Vladimiras Putinas apie Turkijoje numuštą karo lėktuvą: „Tai yra dūris į nugarą“; Sergejus Lavrovas atšaukė planuotą vizitą į Ankarą;
  • Sukilėliai Sirijoje pašovė ir vieną Rusijos sraigtasparnį, tačiau jam pavyko nutūpti saugioje teritorijoje;

0.40 val. Rusijos žiniasklaida tvirtina, kad Turkija nesugebėjo NATO partnerėms per neeilinį nepaprastąjį posėdį pateikti įtikinamų įrodymų, jog Rusijos bombonešis Su-24 pažeidė Turkijos sieną, o tarp posėdžio dalyvių kilo rimtų nesutarimų. Apie tai skelbia „RIA Novosti“, remdamasi neįvardijamais „gerai informuotais kariniais-diplomatiniais šaltiniais“.

Kai kurių NATO šalių atstovai, pasak to paties šaltinio, išreiškė įsitikinimą, kad Rusijos lėktuvas buvo numuštas virš Sirijos teritorijos. Neįvardintas šaltinis taip pat tvirtina, kad Turkijos naikintuvų pilotai rusus įspėjo ne dešimt, o tik du kartus. „Turkijos karinių oro pajėgų pilotų pokalbių įrašai, kuriuos pateikė Turkija, apibūdintini kaip sunkiai suprantami“, – pridūrė jis.

Be to, „RIA Novosti“ praneša, kad NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pareiškimas dėl Su-24 numušimo yra jo asmeninė pozicija, nesuderinta su visomis NATO narėmis. Kaip skelbta anksčiau, J.Stoltenbergas išreiškė paramą Turkijai ir paragino abi konflikto šalis siekti situacijos deeskalavimo ir vengti panašių situacijų pasikartojimo.

Antradienio vakarą pareiškimą padarė Rusijos generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinio valdymo valdybos viršininkas generolas leitenantas Sergejus Rudskojus. Jis paviešino rusiškąjį incidento zonos Turkijos ir Sirijos pasienyje žemėlapio variantą, pagal kurį reikėtų suprasti, kad Rusijos bombonešiai visą laiką skrido Sirijos teritorijoje, o būtent Turkijos naikintuvai kirto sieną ir atakavo rusus svetimos šalies erdvėje.

VIDEO: Sergejaus Rudskojaus pareiškimas dėl incidento

„Jokių Turkijos lėktuvo ekipažo mėginimų susisiekti arba užmegzti vizualinį kontaktą su mūsų ekipažu objektyviomis kontrolės priemonėmis neužfiksuota. Raketa į Su-24M pataikė virš Sirijos teritorijos Lėktuvas nukrito Sirijos teritorijoje už keturių kilometrų nuo sienos“, – pareiškė S.Rudskojus.

20.57 val. Rusijos generalinis štabas paskelbė per bombonešio Su-24 incidentą netekęs dviejų žmonių – vieno piloto, nušauto ugnimi nuo žemės besileidžiant parašiutu po katapultavimosi iš pamušto lėktuvo, ir vieno jūrų pėstininko iš gelbėjimo grupės, pasiųstos į incidento vietą. Be to, pripažįstama, kad buvo sugadintas vienas sraigtasparnis Mi-8, į kurį pataikė valdoma prieštankinė raketa. Generalinio štabo pranešimą išplatino naujienų agentūra „Interfax“.

Pranešime teigiama, kad gelbėjimo operacija tęsiama toliau. Pamušto sraigtasparnio ekipažas ir komandos nariai evakuoti ir nugabenti į Chmeimimo oro pajėgų bazę, kurioje dislokuota Rusijos karo aviacija.

Kiek anksčiau Sirijos opozicijos kovotojai išplatino vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip valdoma raketa pataiko į Rusijos sraigtasparnį Mi-8.

VIDEO: Šūvis į Rusijos sraigtasparnį Mi-8

Rusijos generalinis štabas Su-24 numušimą įvertino kaip šiurkščiausią tarptautinės teisės pažeidimą, turėsiantį pačių sunkiausių pasekmių.

20.10 val. Spaudos konferencijoje po antradienį vakare surengto nepaprastojo NATO posėdžio Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad NATO remia Turkiją ir pasisako už jos teritorinį vientisumą.

19.24 val. Turkija mano, kad du pašauto Rusijos lėktuvo pilotai gali būti gyvi, pranešė naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi neįvardijamo Turkijos pareigūno žodžiais.

Skelbiama, kad Turkija sieks išvaduoti juos iš Sirijos kovotojų nelaisvės.

„Mūsų padaliniai, gavę informacijos apie tai, kad du pilotai gyvi, dirba, kad juos išlaisvintų“, – „Reuters“ cituoja minėtą pareigūną.

18.46 val. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris paragino Maskvą ir Ankarą pademonstruoti „išmintį ir sveiką protą“.

„Tai gali reikšti, kad mes susidūrėme ne tik su nesėkme, bet ir tai, kad sunaikinamas tas vilties spindulys, kurį ką tik pamatėme, – sakė jis. – Tikiuosi, kad abiejose sostinėse nugalės išmintis ir sveikas protas ir tai leis mums toliau žengti keliu, kuris pradėtas per derybas Vienoje.“

Praėjusį šeštadienį diplomatai iš 17 šalių, tarp jų ir Turkijos bei Rusijos, susitiko Vienoje aptarti išeities iš beveik penkerius metus Sirijoje nerimstančio konflikto,nusinešusio daugiau kaip ketvirtį milijono gyvybių.

F.-W.Steinmeierias pažymėjo, kad „daug kas dabar priklausys nuo Maskvos ir Ankaros reakcijos“.

18.00 val. Sirija pasmerkė Turkijos veiksmus, kuriais antradienį buvo numuštas rusų karo lėktuvas, ir pavadino tai skandalinga agresija prieš Sirijos suverenumą, – pranešė valstybinė Sirijos žiniasklaida.

„Šis incidentas neabejotinai demonstruoja, kad Turkijos vyriausybė stojo į terorizmo pusę“, – sakoma kariškių pareiškime, kurį skelbia naujienų agentūra SANA.

17.28 val. Pentagono atstovas Steve'as Warrenas pareiškė, kad incidente su numuštu Rusijos lėktuvu dalyvavo du Rusijos ir du Turkijos lėktuvai. Jis informavo, kad du Turkijos lėktuvai „F-16“ vykdė pasienio patikrinimo skrydžius ir užfiksavo du Rusijai priklausančius „Su-24“ lėktuvus. 

16.44 val. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas oficialiai atšaukė savo vizitą į Ankarą, kur turėjo vykti trečiadienį. 

„Vertinimai itin suprantami, (Rusijos) prezidentas tiesiai pasakė, kad tai negali nepaliesti Rusijos ir Turkijos santykių. Todėl priimtas sprendimas atšaukti tą susitikimą, kuris planuotas rytoj Stambule Rusijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrų lygiu vadinamosios bendros strateginio planavimo tarybos pavidalu“, – sakė S.Lavrovas.

Rusijos URM patarė Rusijos piliečiams susilaikyti nuo turistinių kelionių į Turkiją, kurioje teroro išpuolių grėsmė esanti ne mažesnė negu Egipte.

„Kritinė teroristinių reiškinių Turkijos teritorijoje masė, mūsų vertinimu, nė kiek ne mažesnė, negu Egipte. Todėl, žinoma, mes nerekomenduojame mūsų piliečiams turizmo ar kokiu nors kitu tikslu vykti į Turkiją“, – pareiškė S.Lavrovas žurnalistams Sočyje.

16.41 val. Turkmėnijos brigada Sirijoje paskelbė, kad jie nušovė abu Rusijos lakūnus, kai jie iššokę iš numušto lėktuvo leidosi parašiutais, rašo „Reuters“.

16.00 val. Viena didžiausių Rusijos turizmo kompanijų „Natali tours“ paskelbė, kad nuo šiandien nebepardavinės kelialapių į Turkiją. Rusijos Dūmos deputatai jau buvo raginami balsuoti dėl Rusijoje populiarios turizmo krypties į Turkiją uždarymo.

15.37 val. Pranešama, kad sukilėliai Sirijoje apšaudo Rusijos sraigtasparnius, kurie atskrido ieškoti lakūnų.

„The Syrian Observatory for Human Rights“ skelbia, kad sukilėliai teigia prieštankine raketa pataikę į vieną sraigtasparnį, jis turėjo leistis avariniu būdu. Sraigtasparniui pavyko nutūpti vyriausybės pajėgų kontroliuojamoje teritorijoje, informavo padėtį stebinti grupė.

VIDEO: Šaukiantys „Allah Akbar“ Sirijos sukilėliai nufilmavo Rusijos sraigtasparnius, ieškančius lakūno

15.29 val. Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu pareiškė, kad Turkijos pareiga veikti prieš bet kurį jos sienų pažeidėją. „Visi turi žinoti, kad mes turime tarptautinę teisę ir nacionalinę pareigą imtis bet kurių priemonių prieš bet ką, pažeidusį mūsų oro erdvės ar teritorijos sienas“, – sakė Ankaroje A.Davutoglu.

15.11 val. Rusijos Dūmoje siūloma nutraukti visus skrydžius tarp Rusijos ir Turkijos.

15.00 val. Turkija antradienį iškvietė į Ankarą Rusijos reikalų patikėtinį pareikšti protesto dėl šalies oro erdvės pažeidimo virš sienos su Sirija.

14.49 val. Vladimiras Putinas apie Turkijoje numuštą karo lėktuvą: „Tai yra dūris į nugarą“

14.38 val. S.Lavrovo kelionė į Ankarą oficialiai kol kas nėra atšaukta. Trečiadienį jis į Turkiją turi vykti planuoto vizito.

14.18 val. Bent vienas Rusijos karys žuvo dar ore. Sukilėlių 10-osios divizijos atstovas Jahedas Ahmadas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad du rusų lėktuvo įgulos nariai katapultavosi ir mėgino parašiutais nusileisti vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, tačiau buvo apšaudyti šios kovotojų grupės.

Jis pridūrė, kad sukilėliai pataikė į vieną pilotų, kuris nusileido jau negyvas.

Socialiniuose tinkluose opozicija išplatino vaizdo įrašus, kuriuose neva matyti, kaip negyvą pilotą apsupa sukilėliai iš skirtingų grupuočių.

Pirmojo pajūrio fronto sukilėlių grupuotės atstovas Fadi Ahmedas sakė, kad „rusų pilotas buvo nušautas besileidžiantis parašiutu“ Džabal Turkmano vietovėje Latakijos provincijoje pajūryje.

„10-oji brigada sukilėlių grupuotė perdavė negyvo ruso palaikus vietinių sukilėlių bendrų operacijų štabui“, – pažymėjo Omaras Jablawi, sukilėlių teritorijoje dirbantis žiniasklaidos aktyvistas. Tačiau jis nesutiko nurodyti, kur yra tas štabas.

Internete opozicijos ir sukilėlių paskyrose tinkluose „Twitter“ ir „Facebook“ platinami vaizdo įrašai, daryti iš kelių taškų; juose tvirtinama kad rodomas vyras yra negyvas rusų lakūnas.

Šis vyras vilki karinę uniformą su diržais ant krūtinės, jo veidas kruvinas. Sukilėliai vadina jį „rusų lakūnu“, (rusų kiaule), bet šio įrašo darymo vietovė nenurodoma ir neįmanoma jo patikrinti.

VIDEO: „Allah Akbar“ šaukiantys Sirijos sukilėliai rado žuvusį Rusijos bombonešio lakūną

14.12 val. Dūmos gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Francas Klincevičius: „Šitai provokacijai buvo ruošiamasi. Nemanau, kad tai buvo galima atlikti be JAV žinios. Labai gaila, kad mūsų, vadinamieji Turkijos draugai, atliko tokį veiksmą“.

14.04 val. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu šiuo metu yra Egipte. Jis žiniasklaidai atsisako komentuoti situaciją.

14.00 val. Vienas iš numušto Rusijos lėktuvo pilotų žuvo, kitas – dingęs. Tai AFP sakė šaltiniai Sirijos opozicijoje. AP taip pat skelbia, kad sukilėlių rastas lakūnas buvo jau miręs.

13.32 val. NATO Šiaurės Atlanto taryba Turkijos prašymu antradienį šaukia nepaprastąjį posėdį. Jis prasidės 18 val. Lietuvos laiku. 

12.59 val. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas parengė pranešimą dėl karinio lėktuvo numušimo. Apie tai praneša radijo stotis „Govorit Moskva“, kuri remiasi šaltiniu Kremliuje. Šio būsimo pranešimo detalės kol kas neviešinamos. 

12.48 val. Rusijos Dūmos vicepirmininkas Nikolajus Levičevas pasiūlė evakuoti Rusijos turistus iš Turkijos. Tai, kas įvyko, jis pavadino „tarptautine provokacija“ ir pareiškė, kad dabar galima nustatyti Turkijos ryšius su „Islamo valstybe“. 

12.37 val. „Reuters“ skelbia, kad Turkijos oro erdvę tuo metu, kai buvo numuštas Rusijos lėktuvas, buvo pažeidę du kariniai šios šalies orlaiviai. Tai naujienų agentūrai patvirtino oficialus Turkijos valdžios atstovas. Jis pažymėjo, kad abu orlaiviai gavo perspėjimus nepažeisti oro erdvės.

12.30 val. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atšaukė savo vizitą į Ankarą. Trečiadienį jis turėjo vykti į Turkiją aptarti kovos su „Islamo valstybe“ ir Kipro.

12.20 val. Turkijos žiniasklaida skelbia, kad vienas iš katapultavusių pilotų žuvo, kitą sučiupo turkmėnų sukilėliai Sirijoje. Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame, teigiama, nufilmuotas žuvęs lakūnas. Jis spėjo iššokti iš lėktuvo, tačiau žuvo nukritęs ant žemės. Įrašo autentiškumas nepatvirtintas.​

12.18 val. Turkijos kariuomenė paskelbė skrydžio schemą.

12.12 val. Į įvykio vietą ieškoti lakūnų atvyko Rusijos kariniai sraigtasparniai.

11.39 val. Turkijos kariuomenės teigimu, numuštas orlaivis Turkijos oro erdvę pažeidė 10 kartų per 5 minutes. Jį numušė du pakelti turkų naikintuvai „F-16“.​

11.33 val. Praėjusią savaitę Turkijoje iškviestas Rusijos ambasadorius po intensyvaus Maskvos karo aviacijos bombardavimo Sirijos teritorijoje prie pat Turkijos sienos.

Turkijos ministerija pabrėžė, kad Rusijos veiksmai nėra kova su terorizmu, o yra bombarduojami turkmėnų kaimai – „tai gali turėti rimtų pasekmių“.

Numuštas Rusijos lėktuvas

11.30 val. Trečiadienį į Stambulą jau anksčiau suplanuoto vizito atvyksta Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Jis su Turkijos ministru ketina aptarti kovą su „Islamo valstybe“. Ketinama kalbėtis ir apie Kiprą.

11.16 val. Tai – pirmasis atvejis NATO-Rusijos santykiuose, kai numušamas pilotuojamas karinis lėktuvas.​ Spalio mėnesį Turkijos kariuomenė numušė Rusijoje pagamintą bepilotį lėktuvą, kuris įskrido į šalies oro erdvę. Tuomet Maskva neigė, kad jis priklausė Rusijos pajėgoms.

11.15 val. Skelbiama, kad vieną katapultavusį pilotą sučiupo Sirijos sukilėliai – Turkmėnų „Free Syrian Army“ atšaka.

11.03 val. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas patvirtino, kad jo šalies pajėgos numušė Rusijos karo lėktuvą.​

10.58 val. „Fox News“ skelbia, kad į Turkijos oro erdvę įskridusį karo lėktuvą šalies pajėgos įspėjo 3 kartus. „Su-24“ lakūnams nereagavus, į jį buvo paleista viena raketa.​

10.52 val. Rusijos Gynybos ministerija patvirtino, kad Sirijoje buvo numuštas Rusijos „Su-24“.

Tačiau ministerija tvirtina, kad jis nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę. Tai esą užfiksuota patikimomis priemonėmis.

Rusijos teigimu, panašu, kad lakūnams pavyko katapultuotis, tačiau kol kas žinių apie jų likimą neturi.

Ministerijos pranešime rašoma, kad Rusijos lėktuvas skrido 6 tūkst. metrų aukštyje.

10.47 val. Skelbiama, kad šaltiniai Turkijos prezidentūroje patvirtino, jog numuštas „Su-24“ priklauso Rusijai.

10.40 val. Turkijos žiniasklaida rašo, kad numuštas orlaivis – „Su-24“.

Rugsėjo 21 dieną Sirijos Latakijos oro bazėje nusileido pirmieji Rusijos Su-24, Su-25 ir Su-30. Greitai prie jų prisijungė ir bombonešiai Su-34 bei šnipinėjimui skirtas Il-20. Taip pat 500 Rusijos karinių instruktorių, ginkluotų SA-15 ir SA-22 „žemė-oras“ raketomis. Rusijos karinė operacija Sirijoje prasidėjo rugsėjo 30 dieną.

10.28 val. Turkijos žiniasklaida praneša, kad oro erdvę pažeidęs lėktuvas numuštas Turkijo karinių oro pajėgų, o ne raketa žemė-oras.

10.21 val. Turkijos premjeras šalies Užsienio reikalų ministerijai nurodė dėl incidento Sirijos pasienyje konsultuotis su NATO ir JT.

10.17 val. Pasirodė ne vienas kol kas oficialiai nepatvirtintas pranešimas apie incidento detales. Pranešama, jog lėktuvas numuštas zenitiniu pabūklu. Tačiau tai – kol kas neoficiali informacija. 

Numuštas, kai pažeidė oro erdvę

Turkijos žiniasklaida rašo, kas lėktuvas pažeidė šalies oro erdvę, todėl turkų pajėgos jį numušė. Anot Turkijos kariuomenės, lėktuvo pilotas buvo įspėtas, tačiau į perspėjimą nereagavo, todėl F16 jį numušė.

Lėktuvas sprogo ore, o liepsnojančios nuolaužos nukrito Sirijos teritorijoje šalia sienos, pranešė televizijos „CNN Turk“ ir NTV.

Vienas Turkijos vyriausybės šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP: „Mėginame nustatyti, kurios šalies buvo tas lėktuvas.“

Nuotraukose iš įvykio vietos matyti, kad iš lėktuvo katapultavosi du jo lakūnai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius