-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija Ukrainai nežada jokio pasigailėjimo – skolos turi būti sumokėtos

Rusija pasirinks „maksimaliai griežtą poziciją ir gins savo nacionalinius interesus, jeigu Kijevas atsisakys mokėti skolas“, tarp kurių yra ir iš Maskvos gauta 3 mlrd. JAV dolerių paskola, pareiškė ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas televizijos „Rossija 1“ laidoje „Žinios šeštadienį su Sergejumi Briliovu“.
Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas
Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Medvedevas nurodė kad Ukrainos negebėjimas grąžinti skolas arba sprendimas įšaldyti skolos mokėjimus gali priversti Rusiją priešintis naujų TVF paskolų skyrimui Ukrainai.

Konfliktas su prorusiškais separatistais pramoniniuose Ukrainos rytuose, dėl kurio Kijevas kaltina Maskvą, smarkiai padidino ekonominius sunkumus šioje buvusiose Sovietų Sąjungos respublikoje.

Naujausias Ukrainos sprendimas, kurį vyriausybės prašymu patvirtino Aukščiausioji Rada „atrodo praktiškai kaip bolševikų atsisakymas mokėti už caro vyriausybės skolas“, pažymėjo Rusijos premjeras.

„Jeigu tai bus kaip tik šitaip įforminta, tai bus neabejotinas Ukrainos defoltas, tai neabejotinai paveiks susitarimų su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) procesams“, – pabrėžė D.Medvedevas.

Ukrainos parlamentas, Aukščiausioji Rada, šią savaitę priėmė įstatymą, suteikiantį vyriausybei teisę sustabdyti išorės skolų išmokas, jeigu prireiktų.

Ukrainos finansų ministrė Natalija Jaresko pareiškė, kad turint tokią teisę, ją galima panaudoti svertu derybose su kreditoriais.

Tai sukėlė įtūžį Maskvoje, kuri laukia kad Kijevas iki metų galo grąžintų 3 mlrd. JAV dolerių skolą.

Maskva šią paskolą suteikė 2013-ųjų pabaigoje, likus keliems mėnesiams iki tuometinio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, pabėgusio į Rusiją, režimo žlugimo.

Dabartinė vakarietiška Ukrainos vyriausybė stengiasi susitarti dėl skolos restruktūrizavimo su kreditoriais iki ateinančio TVF valdybos posėdžio birželį.

D.Medvdevas pakartojo, kad Rusija „neplanuoja nieko restruktūrizuoti“ ir priešinsis naujoms TVF paskoloms Ukrainai, jeigu ši atsisakys vykdyti savo įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius