Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija užblokavo JT pareiškimą, smerkiantį Šiaurės Korėjos raketinį bandymą

Rusija trečiadienį užblokavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pareiškimą, smerkiantį naujausią Šiaurės Korėjos raketos bandymą, nors JAV pasiūlytą griežtą pareiškimą palaikė net Kinija, pranešė diplomatai.
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba
Jungtinių Tautų Saugumo Taryba / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Siūlytame pareiškime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, taip pat reikalauta, kad Šiaurės Korėja daugiau neatliktų jokių branduolinių bandymų ir po sekmadienį Pchenjano surengto nepavykusio raketos bandymo nebeleistų jokių raketų.

Rusija savo ruožtu norėjo, kad naujajame pareiškime, kaip ir ankstesniame dokumente, būtų kalbama apie poreikį rasti sprendimą dialogo būdu, nurodė Saugumo Tarybos diplomatai.

Praėjusį mėnesį JT Saugumo Taryba griežtai smerkė trijų raketų paleidimą ir išreiškė rimtą susirūpinimą dėl Pchenjano vis labiau destabilizuojančio elgesio.

Siūlytame pareiškime Tarybos nariai išreiškė didelį susirūpinimą dėl Šiaurės Korėjos itin destabilizuojančio elgesio ir dar kartą pagrasino imtis esminių priemonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos raketos

Diplomatai, norėję likti nežinomais, buvo nustebę, kad Rusija užblokavo pasmerkimą, kuriam buvo pasiruošusi pritarti net Kinija – artima Pchenjano sąjungininkė.

Nesutarimų su Rusija dėl griežtesnio pareiškimo iškilo artėjant Saugumo Tarybos ministrų susitikimui dėl Šiaurės Korėjos. Kitą savaitę vyksiančiam susitikimui pirmininkaus JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas.

VIDEO: Šiaurės Korėja: kaip susiformavo ši absurdiška diktatūra?

JAV „neieško dingsčių konfliktui“

JAV ambasadorė JT Nikki Haley savo ruožtu pabrėžė, jog dabar atsakomybė, kad būtų išvengta konflikto eskalavimo, tenka Šiaurės Korėjai.

„Svarbu, kad Šiaurės Korėja žinotų, jog neieškome dingsčių konfliktui. Taigi, nemėginkite mums jų suteikti“, – žurnalistams sakė N.Haley.

M.Pence'as: „Šiaurės Korėja yra pati pavojingiausia ir aktualiausia grėsmė taikai bei saugumui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.“

„Pasakėme tai taip aiškiai, kaip tik galėjome. Dabar jų eilė. Šiuo metu jie neturėtų bandyti su tuo žaisti“, – teigė ji.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as buvo žadėjęs, kad Jungtinės Valstijos triuškinamai ir veiksmingai atrems bet kokią Šiaurės Korėjos ataką.

„Šiaurės Korėja yra pati pavojingiausia ir aktualiausia grėsmė taikai bei saugumui Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – sakė M.Pence'as, kalbėdamas Japonijoje dislokuoto amerikiečių lėktuvnešio denyje.

„Nugalėsime bet kokią ataką ir sureaguosime į bet kokį įprastinių ar branduolinių ginklų panaudojimą, amerikiečių atsakas bus triuškinamas ir veiksmingas“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad turi būti padaryta viskas, kad būtų pašalinta Šiaurės Korėjos grėsmė ir užtikrinta, kad jos raketų ir branduolinių ginklų plėtros programos nebekeltų tarptautinio pavojaus.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Antonio Guterresas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Antonio Guterresas

Jis teigė, kad šalys, esančios krizės priešakyje, – Kinija, JAV, Japonija, Pietų Korėja, Rusija – privalo negailėti pastangų, kad užkirstų kelią karinei Pchenjano plėtrai.

„Manome, jog labai svarbu, kad visi būtų įsitraukę. Turime užtikrinti, jog viskas bus padaryta, kad grėsmė, kurią kelia raketų ir branduolinių pajėgų plėtra, netaptų pavojumi tarptautinei bendruomenei“, – sakė A.Guterresas.

„Visokeriopai remiame visų šalių pastangas užtikrinti, kad Šiaurės Korėja neįgytų pajėgumų, kurie keltų grėsmę ne tik regionui, bet ir didesnei pasaulio daliai“, – sakė jis žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius