Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija užsipuolė JT humanitarinės pagalbos vadovą dėl pareiškimo apie „žudymo zona“ virtusį Alepą

Rusija trečiadienį piktai užsipuolė Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovą ir apkaltino jį šališkumu bei arogancija, kai šis Saugumo Tarybai pareiškė, kad Rusijos ir Sirijos bombarduojamas Alepo miestas virto „žudymo zona“.
Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas
Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos kaltinimai, išsakyti per vieną audringiausių Saugumo Tarybos posėdžių dėl Sirijos pastaraisiais mėnesiais, sulaukė griežto atsako iš Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos.

JT spaudžia Rusija pažaboti savo sąjungininką, Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir sustabdyti sukilėlių kontroliuojamų rytinių Alepo miesto rajonų, kur žmonės jau tris mėnesius gyvena brutalios apsiausties sąlygomis, bombardavimą.

JT humanitarinės pagalbos vadovas Stephenas O'Brienas sakė, jog „netveria pykčiu“ dėl to, kad Saugumo Taryba nesiima veiksmų. Pasak jo, „iš tiesų nieko nedaroma, kad būtų nutrauktas karas, nutrauktos kančios“.

2011 metų kovą antivyriausybiniais protestais prasidėjęs konfliktas Sirijoje jau nusinešė daugiau nei 300 tūkst. gyvybių ir privertė daugiau nei pusę visų šalies gyventojų palikti savo namus.

S.O'Brienas sakė, kad senkant maisto atsargoms, „Sirijos ir Rusijos pajėgos bombarduoja civilius“.

„Jei jie išgyvena, kitą dieną jų laukia badas“, – sakė jis ir pridūrė: „Alepas faktiškai virto žudymo zona“.

Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas piktai atkirto, jog S.O'Brienas „kalba arogantiškai“ ir nesugeba pripažinti fakto, kad Rusija paskelbė vadinamąją humanitarinę pauzę, kuri, pasak jo, tęsėsi aštuonias dienas.

„Jei mums reikėtų pamokslavimų, eitume į bažnyčią“, – sakė jis.

Ambasadorius kaltino opozicijos sukilėlius ir su tarptautinių teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusius džihadistus, kad dėl jų JT savaitgalį nepavyko įgyvendinti plano evakuoti iš Alepo sužeistus civilius.

Jis taip pat tvirtino, kad S.O'Brienas faktus pateikia neobjektyviai.

„Prašau, palikite tokio pobūdžio ataskaitą romanui, kurį galbūt kada nors parašysite“, – sakė V.Čiurkinas.

Damasko ir Maskvos paskelbta „humanitarinė pauzė“ baigėsi šeštadienį 16 val. Grinvičo (19 val. Lietuvos) laiku. Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „ Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad netrukus buvo atnaujintas ir sukilėlių kontroliuojamų Alepo rajonų bombardavimas.

Trečiadienį buvo smogta mokyklai sukilėlių kontroliuojamoje Idlibo provincijoje. SOHR duomenimis, per šį antskrydį žuvo mažiausiai 35 civiliai, tarp jų apie 22 vaikus.

„Diena be karo nusikaltimų“

JAV ambasadorė Samantha Power pažėrė kritikos Rusijai ir sakė, kad Maskva humanitarinių pauzių metu niekada nebendradarbiavo su JT, kad būtų sudarytos sąlygos pristatyti humanitarinę pagalbą.

„Nesveikinama ir negiriama už tai, kad dieną ar savaitę nevykdote karo nusikaltimų“, – sakė S.Power.

Ambasadorė atmetė Maskvos argumentus, esą ji kovoja su terorizmu, ir sakė, kad Rusijos ir Sirijos vykdomų bombardavimų tikslas – „priversti civilius gyventojus nusileisti ir prašyti pasigailėjimo“.

„Nejau Rusija mano, kad visi vaikai Alepo rytuose yra „al Qaeda“ nariai?“ – klausė S.Power.

Pastarasis žodžių mūšis įvyko per Saugumo Tarybos posėdį, sušauktą nenuolatinės narės Naujosios Zelandijos iniciatyva, siekiant atgaivinti paliaubas Sirijoje. Tačiau ir šios pastangos baigėsi nesėkme.

Naujoji Zelandija prieš dvi savaites pateikė rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama nedelsiant nutraukti antskrydžius Alepe, bet Saugumo Tarybos narėms nepavyko dėl jo sutarti.

Naujosios Zelandijos ambasadorius Gerardas van Bohemenas dėl nesėkmės kaltino Rusiją bei Vakarų valstybes ir sakė, kad „geopolitiniai interesai tapo svarbesni už žmones“.

2011 metų kovą antivyriausybiniais protestais prasidėjęs konfliktas Sirijoje jau nusinešė daugiau nei 300 tūkst. gyvybių ir privertė daugiau nei pusę visų šalies gyventojų palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius