-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 17 /15:18

Rusijos atsakas Jungtinei Karalystei: išsiųs 23 diplomatus ir sustabdys Britų tarybos veiklą

Rusija šeštadienį, antrąkart šią savaitę, iškvietė Jungtinės Karalystės ambasadorių Maskvoje Laurie Bristow.
Sniegas Maskvoje
Sniegas Maskvoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Britanijos ambasadorius šeštadienį bus iškviestas į Rusijos užsienio reikalų ministeriją“, – URM informaciją citavo valstybinė naujienų agentūra TASS.

TASS pridūrė, kad Maskva ketina informuoti L. Bristow apie atsakomąsias priemones po Britanijos sprendimo išsiųsti 23 rusų diplomatus dėl incidento Anglijos pietvakariniame mieste Solsberyje, per kurį buvo apnuodytas buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra.

Penktadienio vakarą Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Maria Zacharova sakė TASS, kad „Rusijos pusė priėmė visus sprendimus, ir apie juos greitai bus pranešta tiek Britanijos pusei, tiek visuomenei“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Marija Zacharova
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Marija Zacharova

L. Bristow taip pat buvo iškviestas į URM antradienį, vystantis aštriam ginčui dėl buvusio Rusijos karinės žvalgybos pulkininko apnuodijimo.

Išsiųs 23 diplomatus

„Didžiosios Britanijos ambasados Maskvoje 23 diplomatiniai darbuotojai paskelbti nepageidaujamais asmenimis ir per savaitę bus išsiųsti“, – sakoma URM pranešime, paskelbtame iškvietus JK ambasadorių Laurie Bristow.

Maskva pridūrė sustabdysianti Britų tarybos – JK kultūros ir švietimo organizacijos – veiklą Rusijos teritorijoje.

„Dėl nereguliuojamo Britų tarybos statuso Rusijoje jos veikla yra stabdoma“, - sakoma URM pranešime.

Be to, Rusija paskelbė nutraukianti susitarimą su Londonu iš naujo atidaryti Britanijos konsulatą Sankt Peterburge.

URM pranešime nurodoma, kad tuo atveju, jeigu Britanija imsis bet kokių kitų „nedraugiškų“ veiksmų Rusijos atžvilgiu, Maskva pasilieka teisę į juos atsakyti.

URM pranešime nurodoma, kad tuo atveju, jeigu Britanija imsis bet kokių kitų „nedraugiškų“ veiksmų Rusijos atžvilgiu, Maskva pasilieka teisę į juos atsakyti.

JK ministrė pirmininkė Theresa May šią savaitę paskelbė, kad dėl S. Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo iš Britanijos bus išsiųsti 23 rusų diplomatai ir bus sustabdyti aukšto lygio diplomatiniai kontaktai.

S. Skripalis ir jo duktė, apnuodyti kovo 4 dieną Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste, tebėra hospitalizuoti, o jų būklė – kritinė.

Londonas pozicijos nekeis

Rusijos atsakomosios priemonės į Didžiosios Britanijos sankcijas Maskvai dėl buvusio rusų dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo Londono pozicijos šiuo klausimu nepakeitė, šeštadienį pareiškė britų užsienio reikalų ministerija.

„Rusijos atsakymas bylos aplinkybių nekeičia: Britanijos teritorijoje (įvyko) pasikėsinimas nužudyti du žmones, už kurį, nesant alternatyvių išvadų, yra atsakinga Rusija“, – sakoma Britanijos URM pareiškime.

Londonas „neturi nesutarimų su Rusijos žmonėmis“, teigiama jame.

„Ir toliau manome, kad nutraukti dialogą tarp mūsų šalių nėra mūsų nacionalinis interesas. Rusijos atsakomybė yra atsakyti už savo veiksmus ir vykdyti tarptautinius įsipareigojimus“, – pranešė Britanijos užsienio reikalų ministerija.

Be to, Britanijos URM pabrėžė, kad „tikėjosi tokios (Maskvos) reakcijos“ į Londono sankcijas. Kitos savaitės pradžioje Britanijos nacionalinio saugumo taryba turėtų posėdyje aptarti, kokie bus tolesni Londono veiksmai.

Britanijos URM pranešime taip pat sakoma, kad „šiandien mūsų prioritetas yra pasirūpinti savo darbuotojais ir suteikti pagalbą grįžtantiesiems į Britaniją“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius: „Pažiūrėkime tiesai į akis – su Rusija neįmanoma nieko kartu daryti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius