Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija vėl provokuoja: lėktuvai gąsdino JAV karo laivą Juodojoje jūroje

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, prispaustas prie sienos, keičia toną dėl Rusijos. Jo atstovas Seanas Spiceris jau pareiškė, kad Amerika tikisi, jog Rusija grąžins aneksuotą Krymą Ukrainai, kiti pareigūnai patikino, esą negalima tikėtis sankcijų Maskvai atšaukimo. Kremlius reaguoja piktai – Juodojoje jūroje rusų lėktuvai persekiojo JAV eskadrinį minininką, skelbia „The Washington Free Beacon“.
JAV eskadrinis minininkas „USS Porter“
JAV eskadrinis minininkas „USS Porter“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Skelbiama, kad keturi Rusijos kariniai lėktuvai praėjusią savaitę praskrido prie pat JAV eskadrinio minininko „USS Porter“ Juodojoje jūroje, o tai buvo pirmoji tokia karinė provokacija nuo sausio pabaigos, kai D.Trumpas buvo inauguruotas JAV prezidentu.

Incidentas, kurį Kremlius, beje, neigia, įvyko vasario 10 dieną. JAV pajėgų Europoje atstovas, kapitonas Danny Hernandezas pareiškė, kad „buvo keli incidentai, susiję su keliais Rusijos orlaiviais“. Rusų elgesį amerikiečiai vadina nesaugiu ir neprofesionaliu.

Pirmiausiai prie laivo „USS Porter“ priskrido du Rusijos naikintuvai „Su-24“, tada dar vienas toks pats lėktuvas, o tuomet – ketvirtasis transporto lėktuvas „IL-38“.

Rusijos karo lėktuvai skrido neaktyvavę elektroninių atsakiklių, o jų pilotai neatsakė į kelias amerikiečių laivo užklausas radijo ryšiu.

„Jie skrido žemai dideliu greičiu. Tokie incidentai visada kelia nerimą, nes jie gali baigtis neapsiskaičiavimu ar nelaime“, – teigė D.Hernandezas.

Paskutinį kartą panašiai Rusija buvo pasielgusi pernai Baltijos jūroje, kai prie JAV karinio laivo „Donald Cook“, kuris plaukė į Lietuvos uostą Klaipėdą, irgi pavojingai prisiartino rusų orlaiviai.

Kaip ir tada, taip ir dabar Rusijos karo lėktuvai skrido neaktyvavę elektroninių atsakiklių, o jų pilotai neatsakė į kelias amerikiečių laivo užklausas radijo ryšiu.

Tiesa, D.Hernandezas pabrėžė, kad incidentai Juodojoje jūroje ir Baltijos jūroje buvo skirtingi. Rusų lėktuvų praskridimas prie „USS Donald Cook“ buvo užfiksuotas dramatiškuose vaizdo įrašuose:

VIDEO: Rusijos naikintuvai Baltijos jūroje praskrido pavojingai arti JAV karo laivo
VIDEO: Rusijos naikintuvai Baltijos jūroje praskrido pavojingai arti JAV karo laivo (2)

Be to, vasario 14-ąją, antradienį, netrukus po M.Flynno atsistatydinimo, netoli JAV rytinės Delavero valstijos krantų buvo pastebėtas Rusijos žvalgybos laivas „Viktor Leonov“.

Nors laivas sukiojasi tarptautiniuose vandenyse, „Viktor Leonov“ vis dažniau užsuka į Atlanto vandenyno vakarinę pusę, kur bando perimti amerikiečių elektroninius signalus, stebi JAV povandeninių laivų maršrutus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos žvalgybinis laivas „Viktor Leonov“ Havanoje 2014 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos žvalgybinis laivas „Viktor Leonov“ Havanoje 2014 metais

Tas pats laivas prie Amerikos pakrantės buvo pastebėtas 2015 metų balandį, taip pat – tų pačių metų sausį Havanoje. Kubos sostinėje „Viktor Leonov“ apsilankė ir 2014-ųjų vasarį, Rusijai kaip tik aneksuojant Krymą.

Pagrindinė laivo paskirtis – žvalgyba, bet jis apginkluotas ir raketomis „žemė-oras“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius