Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija vetavo JT rezoliuciją dėl tyrimo Sirijoje po cheminės atakos

Rusija trečiadienį vetavo Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuri būtų pareikalavusi Sirijos vyriausybės bendradarbiauti vykdant tyrimą dėl įtariamos cheminės atakos šalies šiaurės vakaruose.
Cheminio ginklo ataka Sirijoje
Cheminio ginklo ataka Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo aštuntas kartas, kai Rusija pasinaudojo veto teise Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje tam, kad blokuotų tarptautinės bendruomenės veiksmus Damasko atžvilgiu.

Jau anksčiau buvo tikimasi tokio Rusijos sprendimo.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jungtinės Valstijos pateikė rezoliucijos projektą, kuris yra kiek pataisytas praėjusią savaitę pristatyto dokumento variantas. Rezoliucijos projektas buvo parengtas reaguojant į numanomą zarino dujų ataką sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūno mieste.

Rezoliucijos projekte išreiškiamas pasibaisėjimas dėl įtariamo cheminių ginklų panaudojimo Chan Šeichūne ir smerkiama numanoma balandžio 4-osios ataka.

Dokumente reiškiamas visapusiškas Saugumo Tarybos palaikymas tyrėjams iš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ir jungtinei JT ir OPCW tyrimo komisijai, kuriai pavesta nustatyti, kam tenka atsakomybė už tokias atakas.

Rezoliucijos projekte Sirijos vyriausybė raginama pateikti skrydžių planus, borto žurnalus ir kitą informaciją, susijusią su jos kariuomenės operacijomis balandžio 4 dieną, taip pat orlaivių vadų pavardes ir užtikrinti JT tyrėjams galimybę patekti į oro pajėgų bazes.

Vakarai kaltina B.al Assado pajėgas surengus šią, visą pasaulį sukrėtusią, ataką, per kurią žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų 31 vaikas.

Penktadienį paryčiais iš JAV karo laivų Viduržemio jūroje į Šairato oro pajėgų bazę Sirijos vakaruose buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Per ataką buvo sunaikintas aerodromas, iš kurio, JAV nuomone, buvo surengta pražūtinga cheminė ataka.

VIDEO: Cheminis ginklas Sirijoje: mažiausiai 86 žuvę, 500 sužeistų ir JAV atsakas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius