Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 27 /10:36

Rusija vetavo Vakarų bandymą Jungtinėse Tautose spausti Iraną dėl Jemeno

Rusija pirmadienį vetavo Didžiosios Britanijos pateiktą ir JAV tvirtai paremtą Jungtinių Tautų rezoliucijos projektą, kuriuo Iranas būtų buvęs spaudžiamas dėl raketų tiekimo Jemeno husių sukilėliams.
Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia
Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Britanija siekė įtraukti į priemonę sankcijų Jemenui atnaujinimą, taip išreiškiant Saugumo Tarybos „ypatingą susirūpinimą“ dėl JT ataskaitos, kurioje sakoma, kad Iranas pažeidė 2015 metų ginklų embargą Jemenui.

JT ekspertų komisijos ataskaitoje, kuri buvo pateikta sausio mėnesį, daroma išvada, kad Iranas pažeidžia embargą, nes pernai husių į Saudo Arabiją paleistos raketos buvo pagamintos Irane.

Tekstas, kurį taip pat parėmė Prancūzija, kitos Europos šalys ir Kuveitas, gavo 11 pritariančių balsų 15 narių Saugumo Taryboje, bet jį blokavo Rusijos veto.

V.Nebenzia: „Negalime sutikti su nepatvirtintomis išvadomis ir įrodymais, kuriuos reikia patikrinti ir aptarti sankcijų komitete.“

Kinija ir Kazachstanas susilaikė, o Bolivija taip pat balsavo prieš šią priemonę.

Saugumo Tarybos rezoliucijoms priimti reikia mažiausiai devynių balsų, be to, negali būti nė vienos iš penkių nuolatinių narių – Britanijos, Prancūzijos, Kinijos, Rusijos ir JAV – veto.

Po kelias valandas trukusių derybų dėl kompromiso Rusija pareiškė, kad labai abejoja minėtoje JT ataskaitoje pateiktomis išvadomis ir neparems rezoliucijos projekto, kuriame jos minimos.

„Negalime sutikti su nepatvirtintomis išvadomis ir įrodymais, kuriuos reikia patikrinti ir aptarti sankcijų komitete“, – Saugumo Tarybai sakė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia.

Nors ataskaitoje sakoma, kad Teheranas pažeidė embargą neblokavęs tiekimo, ekspertai nurodė negalėję identifikuoti tiekėjo.

V.Nebenzia perspėjo, kad nusitaikymas į Iraną galėjo turėti „pavojingų destabilizuojamų padarinių“ Artimuosiuose Rytuose, kurie būtų didinę įtampą tarp šiitų ir sunitų.

Po pareikšto veto Taryba vienbalsiai priėmė Rusijos parengtą priemonę, kuria vieniems metams pratęsiamas sankcijų Jemenui režimas, bet šiame tekste Iranas neminimas.

Iranas ne kartą neigė, kad ginkluoja husių sukilėlius Jemene, nors JAV ir Saudo Arabija tvirtina, kad tokio ginklų ryšio įrodymai yra nepaneigiami.

JAV kaltina Rusiją

JAV ambasadorė Nikki Haley paskelbė pareiškimą, kuriuo kaltina Rusiją ginant Iraną, ir perspėjo, kad Jungtinės Valstijos svarstys kitus būdus imtis veiksmų prieš Teheraną.

„Šiandien Rusija apsaugojo terorizmą remiantį režimą Irane“, – sakė N.Haley, kuri vyksta į Hondūrą.

„Jei Rusija panaudos savo veto ir blokuos veiksmus prieš pavojingą ir destabilizuojamą Irano elgesį, Jungtinėms Valstijoms ir mūsų partneriams reikės imtis tokių veiksmų prieš Iraną, kurių rusai negali blokuoti“, – pabrėžė ji.

N.Haley laikėsi karingos pozicijos dėl Irano ir kaltino jį skatinant nestabilumą Artimuosiuose Rytuose, taip pat nevykdant savo įsipareigojimų pagal svarbią 2015 metų sutartį dėl jo branduolinės programos. Kita vertus, JT inspektoriai reguliariai konstatuodavo, kad Teheranas sutarties sąlygų laikosi.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nikki Haley
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nikki Haley

Rusija, tradiciškai palaikanti draugiškus santykius su Iranu, drauge su Teheranu teikia karinę paramą Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgoms.

Irano misija Jungtinėse Tautose pareiškė, kad JAV ir Didžioji Britanija siūlė „neteisėtą rezoliucijos projektą“ antiiranietiškai politinei darbotvarkei stumti.

Iranas „kategoriškai atmeta įtarimus dėl ginklų perdavimo Jemenui“, sakoma misijos pareiškime, kuriame rezoliucijos projektas vadinamas bandymu nukreipti pasaulio dėmesį nuo „katastrofiškos humanitarinės situacijos“ Jemene.

Jemeno vyriausybę remianti Saudo Arabijos vadovaujama koalicija su husiais kovoja nuo 2015 metų. Šis karas sukėlė, anot JT, didžiausią humanitarinę krizę pasaulyje.

Net 17 mln. žmonių Jemene – 60 proc. visų gyventojų – reikia pagalbos maistu. Septyni milijonai šių žmonių dėl konflikto yra prie bado slenksčio, nurodo JT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius