Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija vilioja kalinius kariauti Ukrainoje – žada dosnų atlygį ir laisvę

Ankštose kalėjimo kamerose susigrūdusiems nuteistiesiems pažadama laisvė ir turtai. Karštligiškuose telefono pokalbiuose su artimaisiais jie svarsto pasiūlymą. Tada tie kaliniai dingsta, o jų artimiesiems belieka vėliau sijoti pranešimus apie į ligonines atgabenamus sužeistuosius.
Sprogimas Kryme
Sprogimas Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai vyksta kalėjimuose visoje Rusijoje. Kadangi po beveik šešis mėnesius trunkančios nuostolingos ir kruvinos invazijos į Ukrainą reguliariosios armijos gretos senka, daugėja įrodymų, kad Kremlius savo bjauriame kare metu renkasi bjaurius sprendimus ir kovai verbuoja Rusijos kalinius.

Per mėnesį trukusį tyrimą CNN kalbėjosi su kaliniais, įtrauktais į naujausią Rusijos verbavimo schemą, bei su jų artimaisiais ir draugais.

Aktyvistai mano, kad dešimtyse Rusijos kalėjimų buvo kreiptasi į šimtus kalinių – nuo ​​žudikų iki narkotikų platintojų.

Aktyvistai mano, kad dešimtyse Rusijos kalėjimų buvo kreiptasi į šimtus kalinių – nuo ​​žudikų iki narkotikų platintojų.

Kai kurie net buvo paimti iš kalėjimo, kuriame laikomas vienas Rusijoje kalinamas garsus amerikietis Paulas Whelanas. Jo brolis Davidas liepą savo pareiškime teigė girdėjęs, kad dešimt savanorių išvyko iš IK17 Mordovijoje į frontą Ukrainoje.

Dešimtys pokalbių su kalinių artimaisiais žinučių, kurias peržiūrėjo CNN, atskleidžia viliojančius apdovanojimus, siūlomus už sutikimą kovoti Ukrainoje, kur mirties rizika yra didelė. Naujausi Vakarų vertinimai rodo, kad nuo invazijos pradžios žuvo arba buvo sužeista iki 75 tūkst. Rusijos karių (Kremlius tai neigia).

Vienas kalinys pasikalbėjo su CNN iš savo ankštos kalėjimo kameros. Jis, jau kelerius metus kalintis už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, norėdamas likti anonimiškas, davė interviu naudodamas kontrabandinį išmanųjį telefoną, kuris gana įprastas Rusijos kalėjimų sistemoje ir papasakojo apie pasiūlymo sąlygas.

„Jie priima žudikus, bet ne prievartautojus, pedofilus, ekstremistus ar teroristus, – sakė jis. – Pasiūloma amnestija arba atleidimas nuo bausmės po šešių mėnesių. Vieni kalba apie 100 tūkst. rublių per mėnesį, kiti – apie 200 tūkst. Gandų yra visokių.“

Jis sakė, kad pasiūlymas buvo pateiktas, kai pirmoje liepos pusėje į kalėjimą atvyko nepažįstami vyrai, kurie, kaip manoma, buvo privačios karinio rangovo įmonės darbuotojai ir kad prisijungus prie programos laukia dviejų savaičių mokymai Rostovo srityje pietų Rusijoje.

Sputnik/Rostovas prie Dono
Sputnik/Rostovas prie Dono

Nors jis buvo atlikęs dvejų metų tarnybą kariuomenėje, jis sakė, kad verbuotojai karinės patirties nereikalavo.

„Asmeniškai aš manau, jei tas pasiūlymas tikras, aš esu už, – sakė kalinys. – Man tai gali labai daug pakeisti: būti įkalintam beveik dešimtmetį arba, jei pasiseks, išeiti po šešių mėnesių. Bet tik jei pasiseks. Aš tiesiog noriu kuo greičiau grįžti namo pas vaikus. Jei toks variantas įmanoma, kodėl gi ne?“

Vyro teigimu, 50 kalinių jau buvo atrinkti ir įkalinimo įstaigoje patalpinti į karantiną, tačiau jis girdėjo, kad dar apie keturi šimtai kreipėsi dėl galimybės dalyvauti programoje.

Rusijos kalėjimų sistemoje dirbantys žmogaus teisių aktyvistai teigė, kad nuo liepos pradžios juos užplūdo pranešimai iš visos Rusijos – susirūpinę kalinių artimieji nugąstavo dėl jų likimo.

„Per pastarąsias tris savaites [liepos mėnesį] kilo labai didelė šio projekto banga – buvo bandoma užverbuoti tūkstančius rusų belaisvių ir išsiųsti juos į karą“, – sakė kalinių teisių gynimo grupės Gulagu.net vadovas Vladimiras Osečkinas.

Jo teigimu, kai kurių šeimoms buvo pažadėta išmokėti penkis milijonus rublių (82 tūkst. JAV dolerių), jei jie žus kare, tačiau gali būti, kad kai kurie finansiniai pažadai niekada nebus įvykdyti.

„Nėra jokios garantijos, nėra tikros sutarties. Tai neteisėta“, – sakė V.Osečkinas.

Kai kurie kaliniai ir jų šeimos nariai atrodė labai norėję, kad verbavimas būtų tęsiamas, sakė V.Osečkinas.

V.Osečkinas spėjo, kad kaliniai iš esmės naudojami kaip masalas, siekiant pritraukti Ukrainos pozicijų ugnį ir suteikti galimybę reguliariajai Rusijos kariuomenę tiksliai smogti atgal.

V.Osečkinas spėjo, kad kaliniai iš esmės naudojami kaip masalas, siekiant pritraukti Ukrainos pozicijų ugnį ir suteikti galimybę reguliariajai Rusijos kariuomenę tiksliai smogti atgal.

„Jie eina pirmi, o kai Ukrainos armija juos pamato, ima šaudyti. Tada rusų kareiviai sužino, kur yra ukrainiečiai, ir bombarduoja tą vietą“.

CNN susisiekė su Rusijos gynybos ministerija ir bausmių vykdymo tarnyba (FSIN), prašydama pakomentuoti kaltinimus, kad kaliniai verbuojami kariauti Ukrainoje. Nei viena institucija neatsakė.

Nors verbavimas tik prasideda, pasirodė pirmieji pranešimai apie sužeistus kalinius, kurie buvo hospitalizuoti Rusijos remiamoje separatistinėje Luhansko srityje.

CNN peržiūrėjo kalinių, jau akivaizdžiai išsiųstų į fronto liniją pokalbius su jų artimaisiais. Viena žmona pasakoja, kaip susisiekė su savo vyru, kuris gulėjo sužeistas vienoje Luhansko ligoninėje.

Žmona sakė, kad iš jos vyro dešimties žmonių būrio tebėra gyvi tik trys kaliniai. CNN žino sužeisto kalinio tapatybę, tačiau negalėjo patvirtinti, kad jis buvo paguldytas į ligoninę, nes separatistų medicinos įstaigos yra slepiamos.

Kituose giminaičių pranešimuose taip pat buvo pasakojama apie tylią kalinių desperaciją, pakliuvus į Rusijos teisingumo sistemą. 99 procentuose bylų, pasiekiančių į teismą, priimamas apkaltinamasis nuosprendis, o per daug apkrautą sistemą slegia korupcija.

Šį mėnesį vienas kalinys savo broliui per WhatsApp pranešė nusprendęs vykti į karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius