Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai spaudimas nerūpi: ar į Krymą ir toliau vežamos „Siemens“ dujų turbinos?

Panašu, kad į Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį buvo pristatytos dar dvi Vokietijos kompanijos „Siemens“ pagamintos dujų turbinos – du naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai užfiksavo įrangą Feodosijos uoste. Skandalas dėl sankcijų režimo pažeidimo tik įsibėgėja.
„Reuters“ užfiksavo greičiausiai „Siemens“ dujų turbinas Feodosijos uoste Kryme
„Reuters“ užfiksavo greičiausiai „Siemens“ dujų turbinas Feodosijos uoste Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepriklausomo patvirtinimo, kad į Feodosiją atkeliavo būtent „Siemens“ turbinos, nėra. Įrangą sudaro keturi cilindro formos objektai, kurie buvo kelių metrų ilgio ir uždengti mėlynu bei pilku brezentu.

Tokia objektų forma ir dimensijos atitinka viešai prieinamus „Siemens“ dujų turbinų sistemų duomenis. Šias sistemas sudaro turbinos ir generatoriai.

„Siemens“ anksčiau šią savaitę skelbė, kad mažiausiai dvi iš keturių turbinų, kurias koncernas pardavė Rusijos valstybinei bendrovei „Technopromexport“, Kryme atsidūrė be Vokietijos kompanijos žinios ir prieš jos valią.

Rusija Krymą nuo Ukrainos atplėšė 2014 metų kovą ir dabar šaliai ES taiko įvairias sankcijas, tarp jų – ir dėl energetikos pramonei reikalingų technologijų importo.

„Siemens“ antradienį padavė „Technopromexport“ į teismą Maskvoje ir reikalauja grąžinti turbinas ten, kur jos turėjo nukeliauti pagal susitarimą – į Tamanės miestelį, esantį prie Kerčės sąsiaurio tarp Rusijos ir Krymo. Ten eksportuoti turbinas legalu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Reuters“ užfiksavo greičiausiai „Siemens“ dujų turbinas Feodosijos uoste Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Reuters“ užfiksavo greičiausiai „Siemens“ dujų turbinas Feodosijos uoste Kryme

Trečiadienį Vokietijos Bavarijos žemėje įsikūręs koncernas paskelbė, kad dar bando patvirtinti visus faktus – pavyzdžiui, kur yra dar dvi dujų turbinos?

„Technopromexport“, statanti jėgaines Kryme, ir Rusijos energetikos ministerija nuo komentarų susilaiko.

O Krymo valdžios atstovas, „Reuters“ paklaustas, ar reporterių Feodosijoje užfiksuota įranga yra pagaminta „Siemens“, atsakė: „Prašyčiau, juk mes negalime apie tai kalbėti. Suprantate: sankcijos, „Siemens“. Žinoma, visa ši istorija išaiškės, bet tegu ji išaiškėja be mūsų.“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Siemens“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Siemens“

Jei įranga Feodosijoje iš tiesų vokiška, tai reikštų, kad Rusija nekreipia dėmesio nei į „Siemens“ iškeltą bylą, nei į Vokietijos vyriausybės perspėjimą, esą, tokie pažeidimai pakenks vokiškoms investicijoms Rusijoje.

Skandalas dėl „Siemens“ dujų turbinų kelia klausimų, kaip rimtai Europos Sąjunga, jos šalys narės ir ES kompanijos vykdo apribojimus dėl sankcijų.

Stato naujas jėgaines

Rusijai reikia keturių turbinų naujoms jėgainėms Kryme, kurį Ukraina jau yra atkirtusi nuo savo elektros tinklų sistemos. Pastaraisiais metais pusiasalyje ne kartą buvo dingusi elektra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sevastopolyje statoma jėgainė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sevastopolyje statoma jėgainė

Dvi turbinos reikalingos Sevastopolio uoste statomoje jėgainėje, o dar dvi turėtų atsidurti jėgainėje, kuri kyla Simferopolyje.

Kai antradienį „Reuters“ reporteriai pamatė į laivą pakrautas turbinas, ties jomis plušo darbininkai mėlynomis uniformomis. Taip pat apsirengę ir darbininkai Simferopolio bei Sevastopolio jėgainėse, kur, regis, ir bus įtaisytos „Siemens“ dujų turbinos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Reuters“ užfiksavo greičiausiai „Siemens“ dujų turbinas Feodosijos uoste Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Reuters“ užfiksavo greičiausiai „Siemens“ dujų turbinas Feodosijos uoste Kryme

Tiek Feodosijos uostas, tiek jėgainės saugomos ginkluotų vyrų. Trečiadienio vakarą vieną atplukdytų turbinų iš uosto išgabeno policijos mašinų konvojus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pernai Krymo gyventojams pažadėjo garantuoti stabilų elektros tiekimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius