Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje besislapstantis Viktoras Janukovyčius užsitraukė Maskvos nemalonę

Nuo teisingumo besislapstantis nušalintas Ukrainos prezidentas galbūt mėgaujasi VIP malonumais po Maskvos sparnu – kalbama, kad jis buvo pastebėtas prabangiame penkių žvaigždučių viešbutyje ir Kremliaus užmiesčio sanatorijoje.
Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Viktoras Janukovyčius ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau vargu ar jo priėmimas buvo labai draugiškas: Rusijos valstybinė televizija vaizdavo Viktorą Janukovyčių kaip bailį ir išdaviką.

Prieštaringi pranešimai rodo, kad nors Maskva vis dar laiko jį teisėtu Ukrainos prezidentu, ji toli gražu nėra patenkinta tuo, kaip jis sprendė Ukrainos krizę.

Pats nušalintas prezidentas paskelbė pareiškimą, prašantį apsaugos, jį vienu metu transliavo dvi Rusijos valstybinės naujienų agentūros. „Turiu prašyti Rusijos užtikrinti mano asmeninę apsaugą nuo ekstremistų“, – rašė jis. Netrukus po to tos pačios agentūros pacitavo vyriausybės pareigūną, kurio pavardė nebuvo nurodyta ir kuris sakė, kad prašymas buvo „patenkintas Rusijos teritorijoje“.

Prezidentui Vladimirui Putinui daugiausia tylint, Kremliaus toną dėl Ukrainos nustatė Rusijos valstybinė televizija, kuri juodino V.Janukovyčių už nesugebėjimą atsilaikyti prieš protestuotojus ir padų pasipustymą, išduodant tuos, kurie jį palaikė.

Prezidentui Vladimirui Putinui tylint, Kremliaus toną dėl Ukrainos nustatė Rusijos valstybinė televizija, kuri juodino V.Janukovyčių už nesugebėjimą atsilaikyti prieš protestuotojus ir pabėgimą.

Dmitrijus Treninas iš Maskvos Carnegie  centro sakė, kad V.Janukovyčiaus apibūdinimai valstybinėje žiniasklaidoje nepalieka abejonių dėl to, kaip jį vertina Kremlius.

„Manau, kad jis paprasčiausiai nepateisino lūkesčių, sietų su juo tuo metu, kai V.Putinas suteikė jam paskolą, kurios 3 mlrd. dolerių gali būti niekada negrąžinti Rusijai, – sakė D.Treninas. - Rusijos lyderis nelabai gerbia Janukovyčių, tad manau, kad Rusija jam suteiks apsaugą, bet artimiausioje ateityje V.Janukovyčius nebus jokios Rusijos strategijos Ukrainos atžvilgiu aktyvus elementas.“

V.Janukovyčius slapstosi nuo tada, kai po tris mėnesius trukusių protestų prieš beveik savaitę paspruko iš Kijevo.

Pastarąjį kartą viešumoje jis pasirodė šeštadienį Charkove, kur per vietinę televiziją paskelbė, jog tebėra prezidentas ir neišvyks iš šalies. Opozicijos lyderiai tuomet skelbė, kad V.Janukovyčius pamėgino skubiai išskristi iš Donecko, bet tai padaryti jam sutrukdė pasienio kontrolės tarnyba.

Tuomet, pasak laikinojo vidaus reikalų ministro, V.Janukovyčius pasirodė Krymo pusiasalyje, kur yra Rusijos karinio jūrų laivyno bazė. Kaip nurodė ministras, būtent čia paskutinį kartą matytas V.Janukovyčius, pirmadienį paryčiais su grupe apsaugininkų trimis automobiliais kažkur išvažiavo.

Kaip skelbia patikimas verslo dienraštis RBK, anksti antradienį nušalintas prezidentas atvyko į Maskvą ir apsistojo viešbutyje „Ukraina“.

Kaip skelbia dienraštis RBK, anksti antradienį nušalintas prezidentas atvyko į Maskvą ir apsistojo viešbutyje „Ukraina“. Dienraštis nurodė pirmiausia gavęs šią informaciją iš vieno rusų verslininko, o vėliau ją patvirtino šaltinis Rusjos vyriausybėje.

Pasak RBK, trečiadienį V.Janukovyčius persikėlė į Barvichos sanatoriją – griežtai saugomą kompleksą Pamaskvėje, kur yra viešbutis, vasarnamiai ir medicinos centras, administruojami Rusijos prezidento administracijos turto valdymo departamento.

Departamento atstovas spaudai Viktoras Chrekovas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė neturintis jokios informacijos apie Ukrainos lyderio viešnagę. RBK citavo neįvardytą prezidento administracijos pareigūną, kuris sakė matęs V.Janukovyčių Barvichoje. Pasak jo, nušalintas prezidentas atrodė išvargęs ir sulysęs.

Kiti šaltiniai pateiktos informacijos kol kas nepatvirtino.

Apsaugininkas ketvirtadienį neįleido dviejų AP žurnalistų, norėjusių patekti į Barvichą.

RBK, remdamasis šaltiniu prezidento administracijoje, nurodė, kad buvęs Ukrainos generalinis prokuroras Viktoras Pšonka tebėra viešbutyje ir apsistojo brangiausiuose jo apartamentuose. Viešbučio tinklalapyje šie apartamentai apibūdinami kaip „atitinkantys aukščiausius saugumo standartus“, viena naktis juose kainuoja 9 700 dolerių.

Ukrainos vyriausybė išdavė orderius sulaikyti V.Janukovyčių ir V.Pšonką dėl dešimčių žmonių nužudymo Kijeve per protestus praėjusią savaitę.

Su Kremliumi susijęs advokatas Anatolijus Kučerena pareiškė, kad Ukrainoje V.Janukovyčiaus gyvybei grėsė pavojus, ir Rusija neturi kito pasirinkimo – tik patenkinti jo prašymą garantuoti jam saugumą.

Su Kremliumi susijęs advokatas Anatolijus Kučerena pareiškė, kad Ukrainoje V.Janukovyčiaus gyvybei grėsė pavojus, ir Rusija neturi kito pasirinkimo – tik patenkinti jo prašymą garantuoti jam saugumą. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad Kremlius vis dar remia nušalintą prezidentą.

Su naujienų agentūra „Interfax“ kalbėjęs A.Kučerena atstovauja šnipinėjimu kaltinamam buvusiam JAV žvalgybos kontraktininkui Edwardui Snowdenui, kuris pasiprašė prieglobsčio Rusijoje, jis taip pat dažnai komentuoja įvairius teisinius klausimus.

Savo pareiškime, kuriame prašė Maskvos apsaugos, V.Janukovyčius pažymėjo vis dar laikantis save Ukrainos prezidentu.

Kiek daugiau apie jo planus gali paaiškėti penktadienį, kai, kaip pranešė naujienų agentūros, V.Janukovyčius surengs spaudos konferenciją Rostove prie Dono – pietiniame Rusijos mieste, esančiame maždaug už 1 000 km nuo Maskvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius