Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijoje bręsta nauja ataka prieš laisvą spaudą: taikiklyje – Michailas Prochorovas ir RBC

Kažkas Rusijoje nori, kad žmonės galvotų, jog milijardierius Michailas Prochorovas ruošiasi parduoti dvi labai svarbias įmones – energetikos kompaniją „Quadra“ ir žiniasklaidos holdingą RBC. Gandai, sklandantys jau kelerius metus, dabar tokie aktyvūs, kad M.Prochorovo investicijų fondas „Onexim“ net nesuspėjo jų paneigti, ir „Gazeta.ru“ paskelbė rašinį pavadinimu „Prochorovas išparduoda turtus“.
Michailas Prochorovas
Michailas Prochorovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ar tai tiesa, neaišku. Bet M.Prochorovas, kuris 2012 metais „dėl vaizdo“ dalyvavo Rusijos prezidento rinkimuose, pastarąjį mėnesį iš tiesų neišvengia problemų. Jo verslas tapo televizijos „REN-TV“ taikiniu.

Tai svarbu todėl, kad „REN-TV“ valdo Nacionalinė žiniasklaidos grupė. Savo ruožtu pastarosios vadovas – vienas Vladimiro Putino patikėtinių, milijardierius Jurijus Kovalčiukas.

Surengė netikėtus reidus

Balandžio 11-ąją „REN-TV“ paskelbė du reportažus apie „Onexim“. Viename skelbta, kad energetikos kompanija „Quadra“ dirbtinai kelia komunalinių paslaugų kainas Lipecko mieste, o kitame – kad M.Prochorovas slepia savo turtus ofšorinėse sąskaitose.

Po trijų dienų – tą pačią balandžio 14-ąją, kai V.Putinas tiesioginiame eteryje pusketvirtos valandos atsakinėjo į rusų klausimus, policija atliko kratas keliose M.Prochorovui priklausančiose įmonėse, tarp jų – ir „Onexim“ biure Maskvoje.

Vyriausybės atstovai vėliau teigė, kad kratos – kito tyrimo dalis, bet pareigūnai mano radę įrodymų, kad „Onexim“ slepia mokesčius.

„Scanpix“ nuotr./RBC biuras Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./RBC biuras Maskvoje

Be to, tuoj po reidų nepriklausoma televizija „Dožd“, remdamasi dviem šaltiniais žiniasklaidos holdinge RBC, paskelbė, kad kratos „Onexim“ biure buvo atliktos siekiant priversti M.Prochorovą parduoti šį holdingą.

Savo ruožtu dienraštis „Kommersant“ citavo savo šaltinius, kurie teigė, esą reidais norima paveikti RBC vadovybę – kad nebūtų kritikuojama vyriausybė.

Įsiutino rašiniai apie V.Putino aplinką?

Balandžio 21-ąją M.Prochorovas sulaukė dar blogesnių žinių. Anoniminis tinklaraštininkas „Vredina999” paviešino kelias RBC tinklalapyje pasirodžiusio straipsnio apie momentines nuotraukas.

Ar kratos „Onexim“ biure buvo atliktos siekiant priversti M.Prochorovą parduoti žiniasklaidos holdingą RBC?

Jose matyti, kad RBC per klaidą paviešino redaktorių pastabą reporteriams. Žurnalistai raginami surasti analitiką, kuris kritikuotų V.Putiną.

Tokį atradimą tuoj pat pasičiupo Kremliui palankus naujienų portalas „Ruposters“, pavadinęs tokias instrukcijas dirbtinu bandymu rasti „reikalingą nuomonę“.

Tuo metu RBC atstovas Jegoras Timofejevas atsakė, kad nutekėjęs prierašas, skirtas žurnalistams, yra normali redakcinė praktika. Esą negalima kalbėti apie kokias nors pastangas ideologiškai paveikti publikacijos turinį.

Vis dėlto „Gazeta.ru“ rašo, kad pareigūnus Kremliuje iš tiesų vargina RBC rašiniai. Esą ypač valdžią papiktino publikacija apie tariamą V.Putino dukterį Kateriną Tichonovą ir Kirilą Šamalovą, kuris neva yra jos vyras. Šiomis RBC publikacijomis 2015 metais susidomėjo naujienų agentūra „Reuters“.

Mįslingai paskubintos atostogos

Galiausiai RBC holdingo leidžiamas laikraštis buvo bene vienintelis Rusijoje, drįsęs pirmajame puslapyje paskelbti apie Panama Papers skandalą ir rašinį iliustruoti V.Putino nuotrauka.

Viename pirmųjų tarptautinių žurnalistų pajėgų tyrimų buvo skelbiama apie „kukliu muzikantu“ save vadinančio violončelininko Sergejaus Roldugino turtus, laikomus ofšorinėse kompanijose. Manoma, kad muzikantas, kuris yra V.Putino vyresniosios dukters krikštatėvis, ofšore laiko Rusijos prezidento pinigus.

AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr./Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų
AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr./Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų

Toks RBC akibrokštas nepraslydo pro akis vienam pagrindinių Rusijos propagandininkų Dmitrijui Kiseliovui. Jis savo laidoje balandžio 10-ąją pasmerkė RBC vadovus ir išvadino juos „Amerikos propagandininkų asistentais“.

Turbūt iškalbinga tai, kad viena RBC vadovių, redakcinei politikai diriguojanti Jelizaveta Osetinskaja jau netrukus išeis ilgų atostogų. Kiek užtruks jos poilsis, net neskelbiama.

Anksčiau šį mėnesį RBC paskelbė, kad J.Osetinskaja nuo rugsėjo laikinai persikraustys stažuotis į Stanfordo universtitetą JAV. Vis dėlto po kelių dienų paaiškėjo, kad darbą Maskvoje ji paliks jau gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius