-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje dėl žmogžudysčių sulaikyti du buvę kraštutinių dešiniųjų aktyvistai

Rusijos tyrėjai sulaikė du buvusius kraštutinių dešiniųjų aktyvistus, kurie įtariami sausio mėnesį nužudę žmogaus teisių bylų advokatą ir žurnalistę, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“.
Žudikai patykojo S.Markelovo ir A.Baburinos
Žudikai patykojo S.Markelovo ir A.Baburinos / „Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį Maskvos Basmano teismas išnagrinės prašymą areštuoti šiais nužudymais įtariamus 24 metų Jevgeniją Chasis ir 29 metų Nikitą Tichonovą.

Advokatas Stanislavas Markelovas, kuris atstovaudavo čečėnams žmogaus teisių bylose, ir liberalaus dienraščio „Novaja gazeta“ žurnalistė Anastasija Baburova buvo nušauti sausio 19 dieną, kai ėjo iš spaudos konferencijos Maskvoje.  Žudikui po išpuolio judrioje Maskvos centro gatvėje, šalia metropoliteno stoties „Kropotkinskaja“, pavyko pabėgti.

Lapkričio 4 dieną buvo paskelbta, kad byla išaiškinta ir sulaikyti du įtariamieji. Pasak tyrėjų, jie nužudė advokatą S.Markelovą už tai, kad šis atstovavo teisme žmonėms, nukentėjusiems nuo nacionalistų rankų.  Pirminiais duomenimis, prieš pat nužudymą J.Chasis sekė S.Markelovą ir A.Baburiną, savo porininkui pranešdama, kur jie eina. N.Tichonovas juos prisivijo, sušaudė iš pistoleto, po to įėjo į metropoliteno stotį ir pabėgo.

Sulaikytieji kaltinami pagal Baudžiamojo kodekso 105 str. 2 dalį – „dviejų ir daugiau žmonių nužudymas“. Remiantis bylos medžiaga, Jevgenija Chasis dirba bendrovės „Buchučiot ir torgovlia“ vadybininke, o Nikita Tichonovas yra bedarbis.  Šaltinis saugumo struktūrose agentūrai „Interfax“ sakė, kad sulaikytieji yra buvę kraštutinių dešiniųjų organizacijos „Rusijos nacionalinė vienybė“ nariai.

Uždraustos organizacijos lyderis Aleksandras Barkašovas suskubo atsiriboti nuo nusikaltėlių: per savo advokatą jis patikino, kad „Rusijos nacionalinė vienybė“ niekada nežudė ir nieko nežudo.“ A.Barkašobo teigimu, kaltinamųjų jis net nepažįsta.  Kaip skelbia tinklalapis newsru.com, šiuo metu žudikai yra Lefortovo tardymo izoliatoriuje.

Teisių gynėjai neskuba džiaugtis

Žmogaus teisių gynėjai tinklalapiui newsru.com. sakė, jog labai norėtų tikėti, kad byla bus išaiškinta. „Tikiuosi, jog tyrimo institucijos įrodys, kad nusikaltimą padarė tie, kam dabar pateiktas kaltinimas“, – sakė judėjimo „Už žmogaus teises“ lyderis Levas Ponomariovas.

„Iki šiol mes matėme, kaip atsainiai dirba tyrimo institucijos, tirdamos tokius daug atgarsių sukėlusius nusikaltimus. Pakanka prisiminti Anos Politkovskajos bylą“, – pažymėjo jis.

„Norėtųsi tikėti, kad nužudymas išaiškintas, – savo ruožtu komentavo Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva. – Bet palaukime. Pažiūrėkime, kiek visa tai bus įtikima.“

„Novaja gazeta“ redakcijoje, kur dirbo nužudyta A.Baburova, taip pat neskubama kalbėti apie bylos baigimą.

„Aš neskubėčiau kalbėti, kad šis nusikaltimas visiškai išaiškintas, – sakė „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius Sergejus Sokolovas. – Jeigu prisiminsime įvairius daug atgarsių sukėlusius nužudymus, tai dažnai po pareiškimų, kad jie išaiškinti, praktikoje tai nepasitvirtino.“

Tačiau S.Sokolovas pažymėjo, kad „tikriausiai pasitvirtina pagrindinė nužudymo versija – advokato kova su nacionalistais, apie kurią taip pat daug kalbėjo „Novaja gazeta“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius