-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijoje atgyjantys J.Stalino laikų skundikai dangstosi įstatymais ir vertybėmis

Aplinkinių skundimas bene geriausiai apibūdina Josifo Stalino teroro epochą. Tais laikais užtekdavo paprasčiausio skundo ir kaimynas, bendradarbis ar net giminaitis atsidurdavo už grotų. Panašu, kad šis reiškinys netikėtai atgimė XXI amžiuje. Tiesa, šių dienų skundikai prisidengia konservatyviais įstatymais ir fundamentaliomis vertybėmis, rašo „Novaja gazeta“.
Jaunieji Rusijos komunistai
Rusijoje atgyjantys J.Stalino laikų skundikai dengiasi įstatymais ir vertybėmis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jurijus Zadoja – „Žmonių katedros“ judėjimo Novosibirsko padalinio pirmininkas. Lieknas vyras aukšta kakta ir švelniais veido bruožais kalba mokytoją primenančiu balsu: „Kultūra prasideda nuo draudimo. Rusijos kultūros šaknys glūdi stačiatikių tikėjime, kurio šeši iš dešimties įsakymų yra draudžiamojo pobūdžio. Todėl kultūra negali būti sukurta be draudimų.“

J.Zadoja aktyvistu tapo 2009-aisiais. Vyras labai greitai išgarsėjo oficialiais skundais dėl sekso prekių parduotuvių tinklo logotipo, piktinosi ledų reklamomis, kuriose matyti figūringa moteris, viešai peikė atvirai apsirengusią TV žvaigždę Anną Semenovič.

Tuomet jo dėmesys nukrypo į garsią grupę „Pussy Riot“, kurios narės Nadežda Tolokonnikova ir Marija Aliochina buvo įkalintos už 2012-aisiais Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje atliktą performansą. Peržiūrėjęs performanso įrašus, J.Zadoja pasijuto giliai įžeistas, todėl kreipėsi į teismą. Tiesa, bylą jis pralaimėjo.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Nadia Tolokonikova ir Marija Aliochina
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Nadia Tolokonikova ir Marija Aliochina

J.Zadoja skundėsi viskuo: jam nerimą kėlė Marilyn Mansono koncertas, galerijos ir parodos, spektakliai ir operos. Jo iniciatyva Novosibirsko Operos ir baleto teatre buvo uždrausta Richardo Wagnerio opera „Tannhauser“, o teatro direktorius – atleistas.

Aktyvistas prisidėjo ir prie keleto žmonių įkalinimo. Kai 21 metų tinklaraštininkas iš Sibiro Maksimas Kormelickis pasidalino nuotraukomis, kuriose matyti žmonės, laikantys ženklus su nešvankiais užrašais, J.Zadoja ir vėl pasijuto įžeistas bei nedelsdamas informavo vietinį tyrimų komitetą. To pasekmė – tinklaraštininkui skirti 15 mėnesių kalėjimo.

J.Zadoja įvairiuose teismuose iškėlė tiek bylų, kad žurnalistams tapo pernelyg sudėtinga sekti jų nuosprendžius.

Užsispyręs vyrukas“

Timuras Isajevas dėmesio centre atsidūrė 2013-aisiais. Kai Valstybės Dūma išleido garsųjį įstatymą, draudžianti „propaguoti netradicinės orientacijos santykius“ nepilnamečiams, T.Isajevas tapo „galvų medžioklės“ judėjimo koordinatoriumi, vėliau įsteigusiu organizaciją „Rusijos tėvai“. Abi grupės buvo skirtos apsaugoti nepilnamečius.

Pirmoji T.Isajevo auka – Jurijus Vladeris, dirbęs direktoriaus pavaduotoju vienoje Sankt Peterburgo mokykloje. T.Isajevo organizacija teigė J.Vladerį aptikusi Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų organizacijos (LGTB) internetinėje svetainėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje uždrausta dalintis Putiną pašiepiančia nuotrauka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijoje uždrausta dalintis Putiną pašiepiančia nuotrauka

Tuo metu T.Isajevas vadovavo prieš homoseksualus nusiteikusiems aktyvistams, vykdantiems bauginimo kampanijas. Neatlaikęs jų spaudimo, J.Vladeris galiausiai išėjo iš darbo.

Tuo metu T.Isajevas vadovavo prieš homoseksualus nusiteikusiems aktyvistams, vykdantiems bauginimo kampanijas. Neatlaikęs jų spaudimo J.Vladeris galiausiai išėjo iš darbo.

Neilgai trukus „Rusijos tėvai“ įtikino Magnitogorsko valdžios pareigūnus atleisti mokytoją, pasidalinusią citatomis, išreiškiančiomis palaikymą LGTB judėjimui. Jos puolimas tęsėsi tris mėnesius. Panašiai T.Isajevas terorizavo ir privertė išeiti iš darbo daugybę mokytojų iš skirtingų Rusijos miestų.

T.Isajevo organizacija pasiūlė 5 tūkst. rublių (78 eurus) už informaciją apie homoseksualius asmenis, dirbančius valstybinėse mokyklose. Leidiniui „Novaja gazeta“ aktyvistas sakė, kad dėl jo buvo atleisti 67 pedagogai.

Tiesa, T.Isajevo gėjų medžioklė nutrūko 2014-ųjų gruodį, kuomet jis buvo įkalintas. Išgarsėjusį vyrą pažino tyrėjai, jau devynerius metus jo ieškoję už neteisėtą turto pasisavinimą. T.Isajevas, kalėjime praleidęs šešis mėnesius, 2015-ųjų rugpjūtį sulaukė amnestijos.

Tuomet T.Isajevas vėl ėmėsi medžioklės. Viena naujausių jo aukų – 21 metų mokytoja iš Krasnojarsko Marija Šestopalova, neištvėrusi puolimo ir galiausiai išėjusi iš darbo.

T.Isajevas: „Esu tiesiog užsispyręs vyrukas su tiubeteika. Jei pamatysiu nuodėmę, pavojų ar blogį, gresiantį mūsų vaikams, pereisiu visus pragaro ratus kad pasirūpinčiau šia problema.“

T.Isajevas įvairiems valdžios pareigūnams siuntinėjo laiškus vadindamas ją „amoralia moterimi“, kuri „skleidžia pederastų propagandą“. Vienas iš argumentų, nukreiptų prieš M.Šestopalovą, buvo jos auskarai: „Mokyklos mokytojai negali turėti „tunelių“ ausyse ar auskarų lūpose“.

T.Isajevas savo fanatizmą grindė religiniais įsitikinimais: „Esu musulmonas. Mano kelias yra džihadas. Aš kovoju už mūsų vaikų aplinkos tyrumą. Esu tiesiog užsispyręs vyrukas su tiubeteika. Jei pamatysiu nuodėmę, pavojų ar blogį, gresiantį mūsų vaikams, pereisiu visus pragaro ratus, kad pasirūpinčiau ta problema.“

Procedūrinis žurnalistas“

Žurnalistas Maksimas Rumiancevas už savo šlovę skolingas tinklaraštininkui Ruslanui Sokolovskiui, į teisėsaugos akiratį patekusiam dėl vaizdo įrašo, kuriame užfiksuota, kaip jis bažnyčioje Jekaterinburge gaudo pokemonus.

ruslanas-sokolovskis-gaude-pokemonus-cerkveje
ruslanas-sokolovskis-gaude-pokemonus-cerkveje

Tiesa, pats M.Rumiancevas neigia inicijavęs teismo procesą: „Nors man priskiriama atsakomybė, atsiprašau, tačiau ne aš pirmasis padaviau jį į teismą.“

M.Rumiancevas vietinėje televizijoje veda laidą „Rumiancevo byla“ kurioje skatina žiūrovus skųstis apie viską ir visus. Tai jis vadina „procedūrine žurnalistika“.

M.Rumiancevas vietinėje televizijoje veda laidą „Rumiancevo byla“ kurioje skatina žiūrovus skųstis apie viską ir visus. Tai jis vadina „procedūrine žurnalistika“.

Nors R.Sokolovskis – žymiausia M.Rumiancevo auka, vis dėlto ne pati egzotiškiausia. Ši nominacija priklauso vudu meistrui Antonui Simakovui. Jį žurnalistas padavė į teismą remdamasis Baudžiamojo kodekso 148 straipsniu „dėl tikinčiųjų jausmų įžeidimo“.

M.Rumiancevas teigia įsižeidęs tuomet, kai A.Simakovas užmušė gaidį naudodamas medinį nukryžiuotąjį. Tyrimo metu A.Simakovas buvo priverstinai gydomas psichiatrinėje ligoninėje.

Keletas Čeliabinsko miesto nevyriausybinių organizacijų taip pat tapo M.Rumiancevo aukomis. Jis puolė Nadeždos Kutepovos vadovaujamą „Vilties planetą“, ginančią žmogaus teises ir pripažintą „užsienio agente“. N.Kutepova pamena, kaip jis moterį mieste persekiojo su kamera. Ši vaizdo medžiaga buvo reikalinga jo „dokumentiniam filmui“.

Aktyvistė prisimena: „Savo filme jis mane paskelbė Rusijos prieše. Kai kurie jį žiūrėję žmonės netgi reikalavo, kad man būtų įvykdyta mirties bausmė elektros kėdėje.“

N.Kutepova: „Rumiancevas sutrypė viską, dėl ko kovojau, sunaikino mano organizaciją ir privertė mano vaikus kentėti“.

2015-aisiais N.Kutepova su vaikais pabėgo į Prancūziją. Ji pasakojo: „Rumiancevas sutrypė viską, dėl ko kovojau, sunaikino mano organizaciją ir privertė mano vaikus kentėti“.

Tuo tarpu žurnalistas atsakė, kad „negali likti abejingas įstatymų pažeidimams“.

Jis teigė: „Nuoširdžiai tikintieji negali būti papirkti ar įbauginti. Vienintelis būdas juos nutildyti – nužudyti. Jei man taip nutiks, tai bus didžiausia mano gyvenimo pergalė.“

Socialiai atsakingas patriotas“

Maskvos miesto tarybos narys Dmitrijus Zacharovas pradėjo patriotinę kampaniją, kurios metu įskųsdavo nelegalius alkoholio prekeivius. 2012-aisiais jis įkūrė organizaciją, kaip pats teigė, kovojančią prieš „bjaurius šios didžios šalies priešus“.

Jo rengiamos demonstracijos neva rėmė blaivybę, tačiau iš tiesų buvo nukreiptos prieš bet kokią veiklą, prieštaraujančią oficialiam režimui. Taip pat D.Zacharovas reguliariai skundėsi Rusijos elektroninių ryšių stebėjimo tarnybai. Jam nepatiko „homoseksualų propaganda“ seriale „Rezidentai“ ir fotografų Aleksandro Vasiukovičiaus bei Sergejaus Loiko darbai, kuriuose užfiksuoti Rytų Ukrainoje vykstančiame kare žuvę ukrainiečiai.

D.Zacharovas buvo viena pagrindinių jėgų, rengiančių kampaniją prieš Ukrainos literatūros biblioteką Maskvoje ir jos direktorę Nataliją Šariną. D.Zacharovas skundėsi Rusijos tyrimų komitetui apie bibliotekoje laikomą uždraustą „ekstremistinę“ knygą. Šiuo metu N.Šarinai pateikti kaltinimai ekstremizmu ir neteisėtai panaudotomis lėšomis.

„Kaip socialiai atsakingas patriotas, aš kovoju prieš Ukrainos keliamą grėsmę. Rusui patriotui tai ne skundimas, tai – įstatymų stebėjimas“, – sakė D.Zacharovas.

Neprieštarauja įstatymui

Didžiausia bėda yra ta, kad nors patriotiškų „informatorių“ veiksmai – agresyvūs, jie neperžengia įstatymo ribų.

Žurnalistų ir teisininkų asociacijos „Komanda 29“ narė Darija Suchich teigė, kad teoriškai bet kuri auka gali kreiptis į teismą siekdama „apginti garbę, orumą ir verslo reputaciją“. Jei teismas pripažįsta, kad veiksmas ar pareiškimas yra nepagrįstas ir vykdomas iš blogų paskatų, teoriškai sprendimas gali būti priimtas aukos naudai.

Tačiau dėl daugybės Baudžiamojo kodekso įstatymų ir straipsnių neaiškumo yra nepaprastai sudėtinga įrodyti, kad buvo įžeistas žmogaus orumas.

Tačiau dėl daugybės Baudžiamojo kodekso įstatymų ir straipsnių painumo yra nepaprastai sudėtinga įrodyti, kad buvo įžeistas žmogaus orumas.

Pavyzdžiui, sunku nubausti už tikinčiųjų jausmų įžeidimą, jeigu nėra aiškiai apibrėžta, kas tai yra. Todėl nenuostabu, kad tyrėjai dažnai neranda konkrečių nusikaltimo įrodymų.

Vis dėlto valdžios ir teisėsaugos pareigūnai nepraleidžia progos skųstis net ir dėl juokingiausių ar beprasmiškiausių įžeidimų. Tokia pareigūnų motyvacija yra puikiai suprantama, kadangi jie nenori bėdų ir bijo, jog nereaguodami gali netekti savo šilto posto.

Todėl panašu, kad baimė ir toliau išliks Rusijos biurokratijos varomoji jėga. Šalis ir toliau bus rojus melagiams, karjeristams ir žemos moralės čempionams, norintiems išgarsėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius