Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje įsigaliojo išplėstas „užsienio agentų“ įstatymas

Rusijoje ketvirtadienį įsigaliojo naujas „užsienio agentų“ teisės aktas, kuriuo išplečiami valdžios institucijų įgaliojimai bet kurį žmogų, kuriam daroma „užsienio įtaka“, laikyti kitos šalies agentu.
Valstybės Dūma – žemieji parlamento rūmai
Valstybės Dūma – žemieji parlamento rūmai / „AP“/„Scanpix“

Pagal ankstesnes įstatymo versijas pareigūnai turėjo įrodyti, kad organizacija ar asmuo gavo finansinę ar materialinę pagalbą iš užsienio, kad būtų pripažinti agentais. Naują įstatymo versiją liepos mėnesį pasirašė Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas.

Valstybės Dūmos – žemųjų parlamento rūmų – išplatintame pareiškime teigiama, kad „užsienio įtaka laikoma užsienio šaltinio paramos tiekimas arba poveikis asmeniui, įskaitant prievartą, įtikinėjimą ar kitas priemones“.

Šios priemonės yra naujausias ilgai trunkančio susidorojimo su opozicijos šalininkais, nepriklausoma žiniasklaida ir žmogaus teisių aktyvistais žingsnis.

Pastaraisiais metais „užsienio agentų“ etiketė, primenanti stalinistinį „liaudies priešo“ statusą, Rusijoje plačiai priskiriama Kremliaus režimo oponentams, žurnalistams ir žmogaus teisių aktyvistams, kaltinamiems, kad jų politinė veikla finansuojama užsienio jėgų.

„Užsienio agentais“ paskelbtiems subjektams taikoma daugybė apribojimų ir sudėtingų procedūrų, kurių nesilaikant gresia didelės baudos.

„Užsienio agentais“ vadinami asmenys privalo atskleisti savo finansavimo šaltinius, atlikti auditą ir visus savo tekstus, vaizdo įrašus ir pranešimus socialiniuose tinkluose žymėti atitinkama etikete.

Kritikai mano, kad toks žingsnis yra dar vienas bandymas diskredituoti organizacijas.

Taip pat tokiems asmenims yra draudžiama organizuoti viešus renginius, mokyti vaikus valstybinėse mokyklose ir užsiimti kita veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius