Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje įsisiautėję miškų gaisrai nusinešė mažiausiai 25 žmonių gyvybes

Mažiausiai 25 žmonės žuvo, o tūkstančiai kitų buvo evakuoti penktadienį dėl daugelį Rusijos europinės dalies regionų siautėjančių miškų gaisrų, kurie įsiplieskė per rekordinius vasaros karščius. Šių metų vasara Rusijoje yra karščiausia per pastaruosius 130 metų.
Milžiniški gaisrai
Milžiniški gaisrai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Smarkių vėjų sparčiai genamos liepsnos nusiaubė miškus ir laukus, išdžiūvusius kaip parakas per kelias savaites trukusią kaitros bangą. Šalyje taip pat supleškėjo šimtai medinių namų.

„Nebežinome, kur eiti“, – aimanavo 52 metų Galina Šibanova, stovėdama prieš degančio jos šeimos namo Maslovkos miestelyje Voronežo regione, už maždaug 500 kilometrų į pietus nuo Maskvos.

„Skambinome gelbėjimo tarnyboms, tačiau niekas netgi neatsiliepė telefonu“, – pridūrė moteris, ant kurios kaklo kabančiame auksiniame kryželyje blyksėjo liepsnų atspindžiai.

Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Tatjana Golikova sakė, kad vien Voronežo srityje per gaisrus buvo sužeisti 439 žmonės, o 43 hospitalizuotų nukentėjusiųjų būklė sunki.

Kaitra, kuri iš Rusijos nesitraukia nuo birželio, sunaikino daug pasėlių,o tūkstančiai ūkininkų atsidūrė prie bankroto ribos.

Dėl sausrų Rusijoje, kuri yra viena svarbiausių kviečius eksportuojančių šalių, pasaulinės kviečių kainos liepą šovė aukštyn, todėl Jungtinių Valstijų ūkininkai gali tikėtis didžiausio vieno mėnesio uždarbio nuo 1973 metų.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad 238 tūkst. žmonių buvo pasiųsti gesinti miškų ir durpynų gaisrų, apėmusių 866 kvadratinius kilometrų teritoriją, pagal plotą prilygstančią Berlynui. Premjeras Vladimiras Putinas atšaukė susitikimus Maskvoje ir išskrido į Žemutinio Naugardo sritį, kurioje liepsnos sunaikino bent 540 namų.

Valstybinė televizija rodė V.Putiną apsupusį būrį moterų, kurios reikalavo atsakyti, ar vyriausybė kompensuos sudegusių namų atstatymą.

„Nesijaudinkit, nesijaudinkit, – ramino vyriausybės vadovas. – Pažadu, kad kaimas bus visiškai atstatytas.. Mes dėlto ir atvykome“.

„Esame labai jums dėkingi“, – sakė viena moteris, o V.Putinas ją apkabino ir pabučiavo į skruostą.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas nurodė kariškiams padėti gesinti gaisrus, o V.Putinas perspėjo, kad su stichija tinkamai nesugebantys kovoti pareigūnai bus nušalinti.

Žemutinio Naugardo gyventojai liepsnas mėgino malšinti, liedami vandenį kibirais.
Valstybinė televizija „Rossija“ pranešė, kad viename šio regiono kaime per 20 minučių supleškėjo 340 namų.

Viena moteris verkė sėdėdama fotelyje, aplink kurį buvo išmėtyti žaislai, stebėdama degantį savo namą, vienas liudininkas pasakojo naujienų agentūrai „Reuters“. Kita sėdėjo ant suolelio, apglėbusi iš liepsnojančio būsto išneštą ikoną.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnai atsisakė nurodyti tikslų žuvusiųjų skaičių, tačiau sakė, kad praeitą naktį Voronežo srityje žuvo penki žmonės, iš jų vienas ugniagesys. Dar devyni žmonės žuvo Žemutinio Naugardo srityje.

Riazanės srities gubernatorius Olegas Kovaliovas sakė valstybinei televizijai, kad jo regione žuvo trys žmonės. Tuo tarpu Maskvos srities generalinės prokuratūros tyrimų skyriaus atstovė pranešė, kad šiame regione gaisrai nusinešė šešias gyvybes.

Evakuoti tūkstančiai gyventojų, tarp jų 900 pacientų iš vienos Voronežo ligoninės ir 1 200 vaikų iš vasaros stovyklų Riazanės srityje, nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Maslovkos gyventoja Aleksandra Jurjeva sukrėsta stovėjo prie pelenų krūva virtusio savo namo, laikydama glėbyje rudą vištą – vienintelį jai likusį turtą.

„Vaikystėje išgyvenau karą. Tai kažkas neįmanoma, kodėl negaliu numirti ramiai?“ – skundėsi 71 metų moteris, o per jos veidą tekėjo ašaros.

Kaip praneša „Interfax“, Rusijos centriniame regione siautėjantys miškų gaisrai nusinešė mažiausiai 25 gyvybes; per naktį pastogės neteko 2178 žmonės, nurodė Nepaprastųjų situacijų ministerija (NSM).

„Dėl gaisrų dviejose federalinėse apygardose sudegė 1170 namų, 2178 žmonės liko be pastogės“, – sakė NSM ministras Sergejus Šoigu per pasitarimą Žemutiniame Naugarde.  

Pasak NSM, iš viso Rusijoje su miškų gaisrais kovoja 238 tūkst. žmonių, pasitelkta 25 tūkst. technikos vienetų. Gynybos ministerija nurodo, kad gaisrus gesinti apie 2 tūkstančiai karių su technika.

Sudėtingiausia padėtis Žemutinio Naugardo srityje, kur Vyksos rajono miškų masyve ugnis siautėja 16120 hektarų plote, sudegė trys gyvenvietės, žuvo 10 žmonių, dar 1300 evakuota.

Prie Voronežo ugnis sutramdyta dviejuose miško gaisrų židiniuose – Maslovkos ir Nikolskojės kaimuose, nurodė agentūrai „Interfax“ NSM vyriausiosios valdybos pareigūnas Voronežo srityje.
Pasak jo, gaisrą pavyko užgesinti panaudojus aviaciją.

Voronežo srityje, pasak gubernatoriaus pareigas einančio Aleksandro Ganovo, liepos 29–30 dienomis nuo gaisrų nukentėjo 15 gyvenviečių. Sudegė 271 namas. Žuvo penki žmonės, tarp jų ir vienas NSM darbuotojas.

Sveikatos apsaugos ir socialinės plėtros ministrė Tatjana Golikova pranešė, kad dėl per gaisrus patirtų nudegimų ir traumų Voronežo srities ligoninėse pagalba buvo suteikta 439 žmonėms, 377 iš kurių jau išrašyti, 43 sunkios būklės asmenys tebegydomi.

Apie sudegusius namus ir gyventojų evakavimą pranešama iš Vladimiro, Maskvos, Riazanės, Ivanovo, Tulos sričių.

NSM vadovas S.Šoigu, atvykęs į Žemutunio Naugardo srities Vyksos rajone, nurodė vietinei valdžiai pasirūpinti, kad sudegusių namų gyventojai iki spalio pabaigos turėtų naujus būstus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius