Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijoje iškelta baudžiamoji byla opozicijos aktyvistui I.Jašinui

Rusijos valdžia iškėlė baudžiamąją bylą vienam iš paskutinių šalyje likusių opozicijos veikėjų Iljai Jašinui, kaltinamam melagingos informacijos apie rusų kariuomenę skleidimu, antradienį pranešė jo advokatas.
Ilja Jašinas pristatė ataskaitą „Putinas. Karas“
Ilja Jašinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sulaukiau tyrėjo skambučio – jo namuose pradedamos kratos“, – per „Facebook“ parašė advokatas Vadimas Prochorovas.

Birželį I.Jašinas, kuris yra Maskvos miesto tarybos narys, buvo nuteistas kalėti 15 parų už nepaklusimą policijai. Jis turėjo būti paleistas trečiadienį paryčiais.

I.Jašinas buvo svarbus Rusijos opozicijos veikėjas nuo 2011–2012 metų, kai šalyje vyko masiniai protestai prieš prezidento Vladimiro Putino valdymą. Aktyvistas taip pat pasmerkė Maskvos karinį puolimą prieš Ukrainą.

Jis yra įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sąjungininkas ir buvo artimas opozicijos politikui Borisui Nemcovui, 2015 metais nužudytam netoli Kremliaus.

Vasario 24 dieną V. Putinui pasiuntus karius į Ukrainą, Rusija priėmė teisės aktą, numatantį iki 15 metų nelaisvės už informacijos apie kariuomenę, kurią vyriausybė laiko melaginga, skleidimą.

Anksčiau antradienį I.Jašinas, kuriam kalėjime sukako 39 metai, socialiniuose tinkluose paskelbė, kad jis turėjo būti paleistas naktį į ketvirtadienį.

„Galbūt jie mane išleis. O gal ir ne, – parašė jis. – Kaip manote?“

Pranešimas apie opozicionieriaus baudžiamąjį persekiojimą paskelbtas Rusijoje tęsiantis beprecedenčiam susidorojimui su kitaminčiais. Dauguma opozicijos aktyvistų jau sėdi už grotų arba yra išvykę iš šalies.

Maskva pradėjo aktyviau tildyti kritikus, kai V.Putinas paskelbė apie karinę kampaniją Ukrainoje.

Birželį I.Jašinas teismui sakė, kad jo sulaikymas atrodo tarsi baudžiamojo proceso preliudija.

Jis paminėjo savo draugo ir kolegos opozicijos aktyvisto Vladimiro Kara-Murzos bylą: šis buvo iš pradžių sulaikytas, o vėliau sulaukė baudžiamosios bylos dėl neva melagingos informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimo.

40 metų V.Kara-Murza šiuo metu yra suimtas ir laukia teismo. Balandį jis buvo areštuotas 15 parų už policijos nurodymų nevykdymą.

Nuo Maskvos intervencijos Ukrainoje pradžios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės buvo uždarytos arba sustabdė savo veiklą, o dešimtys tūkstančių Rusijos piliečių išvyko iš šalies.

Prieš karinę kampaniją kaimyninėje valstybėje Rusijos teismas taip pat uždraudė šalies autoritetingiausią teisių gynimo grupę „Memorial“, o A.Navalno politinės organizacijos buvo likviduotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius