Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje – įtariamo sprogdintojo bendrininkų medžioklė

Rusijos tyrėjai ieško galimų sprogdintojo mirtininko – Kirgizijoje gimusio 22 metų vaikino, surengusio keliolika gyvybių nusinešusį išpuolį Sankt Peterburgo metropolitene – bendrininkų, o vietos gyventojai antradienį bandė susidoroti su pirma didele ataka antrame pagal dydį šalies mieste.
Akbardžonas Džalilovas
Akbardžonas Džalilovas

Įtariamas sprogdintojas Akbaržonas Džalilovas Sankt Peterburge gyveno jau kelerius metus; iš pradžių jis remontavo automobilius, o vėliau įsidarbino sušių bare. Išnagrinėjus jo paskyras socialiniuose tinkluose paaiškėjo, kad vaikinas domėjosi radikaliu islamu ir boksu, bet pažįstami tvirtino, kad jis buvo ramus ir draugiškas žmogus.

Rusijos sveikatos apsaugos ministrė nurodė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki 14, įskaitant sprogdintoją. Be to, dar apie 50 žmonių gydomi ligoninėse, o kai kurių iš jų būklė sunki. Nemažai nukentėjusiųjų yra studentai, pirmadienį po paskaitų važiavę namo viena iš judriausių metropoliteno linijų, jungiančių miesto šiaurinę ir pietinę dalis.

Už išpuolį atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė. Tuo metu, kai įvyko sprogdinimas, savo gimtajame Sankt Peterburge viešėjo ir prezidentas Vladimiras Putinas. Dėl to pasirodė versijų, kad išpuolis galėjo būti suplanuotas, kad sutaptų su šalies lyderio vizitu.

Ataka metropolitene buvo surengta po ištisos virtinės išpuolių prieš rusų lėktuvus, traukinius bei transporto įstaigas. Daugelis tų atakų buvo susijusios su radikaliais islamistais.

Rusijos teisėsaugos struktūros atliko kratą įtariamojo A.Džalilovo bute, bet sprogstamųjų įrenginių elementų ten rasta nebuvo, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė su tyrimu susipažinęs šaltinis.

Tai verčia manyti, kad A.Džalilovas turėjo bendrininkų, kurie aprūpino jį savadarbiu sprogstamuoju įtaisu, – sakė šaltinis.

„A.Džalilovo gyvenamojoje vietoje Sankt Peterburgo Piliečių (Graždanskij) prospekte buvo atlikta krata. Nebuvo rasta jokių įtartinų daiktų, taip pat ir sprogstamųjų užtaisų elementų“, – teigė pašnekovas.

„Tai verčia manyti, kad A.Džalilovas turėjo bendrininkų, kurie aprūpino jį savadarbiu sprogstamuoju įtaisu“, – sakė šaltinis.

Prieš įtariamajam atvykstant į Sankt Peterburgą, kur jis galiausiai gavo Rusijos pilietybę, A.Džalilovas su savo šeima gyveno pietiniame Kirgizijos Ošo mieste. 2010 metais Oše per etninių kirgizų ir uzbekų mažumos susirėmimus žuvo per 400 žmonių, o dar keli tūkstančiai buvo sužeisti.

Kirgizijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad A.Džalilovas gavo Rusijos pilietybę 2011-aisiais, kai jam sukako 16 metų, o Kirgizijos pilietybės jis neturėjo.

Sankt Peterburge gyvena daug išeivių iš Kirgizijos bei kitų Centrinės Azijos šalių, anksčiau priklausiusių Sovietų Sąjungai. Tie žmonės atvyko į Rusiją bėgdami nuo etninių konfliktų, skurdo ir nedarbo savo gimtosiose valstybėse. Nors daug Rusijoje įsikūrusių migrantų iš Centrinės Azijos turi laikinus leidimus dirbti ar įsidarbina nelegaliai; tūkstančiai jų pastaraisiais dešimtmečiais gavo Rusijos pilietybę.

Viena A.Džalilovo bendradarbių iš sušių baro teigė, kad jis buvo „labai geras žmogus“.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad A.Džalilovas dirbo su savo tėvu automobilių servise, o vėliau įsidarbino virėju viename Sankt Peterburgo sušių bare. Jo tėvams išvykus atgal į Kirgiziją, vaikinas, kuriam šeštadienį suėjo 22 metai, liko gyventi antrame didžiausiame Rusijos mieste.

Viena A.Džalilovo bendradarbių iš sušių baro teigė, kad jis buvo „labai geras žmogus“.

„Jis buvo nekonfliktiškas žmogus. Nesitikėjome šiandien išgirsti tokių naujienų“, – sakė moteris, kuri nenorėjo prisistatyti, nes baiminosi dėl asmeninio saugumo.

Kaimynai iš Ošo miesto Kirgizijoje taip pat sakė, kad A.Džalilovas buvo geras ir draugiškas vaikinas.

Savo gimtojoje šalyje A.Džalilovas lankėsi maždaug prieš mėnesį, bet kitaip nei per ankstesnes keliones, pastarąjį kartą į Sankt Peterburgą jis grįžo per Maskvą. Tyrėjai aiškinasi, ar Rusijos sostinėje jis susitiko su galimais savo bendrininkais, pranešė šalies žiniasklaida.

Stebėjimo kameros užfiksavo A.Džalilovą metropoliteno stotyje. Jis atrodė ramus, dėvėjo raudoną striukę su kailine apykakle, buvo užsidėjęs mėlyną vilnonę kepurę ir buvo su akiniais. Be to, vaikinas turėjo kuprinę, kurioje, kaip manoma, nešėsi bombą. Sprogmuo buvo prikimštas žalojančių elementų – metalinių šratų ir varžtų – kad būtų padaryta kuo didesnė žala.

Rusijos tyrimų komitetas informavo, kad taip pat rado A.Džalilovo DNR ant kitoje metropoliteno stotyje aptikto krepšio, kuriame buvo paslėpta antroji bomba. Šis užtaisas buvo neutralizuotas tuojau po sprogimo traukinyje.

Saugumo ekspertai tvirtina, kad iš Centrinės Azijos kilę žmonės lengvai pasiduoda radikalių islamistų pamokslininkų vykdomam verbavimui. Pastebėta, kad pastarieji ypač suaktyvėjo socialiniuose tinkluose. A.Džalilovas sekė pranešimus keliuose radikalių islamistų puslapiuose viename Rusijos socialiniame tinkle, o vietos žiniasklaida citavo tyrėjus, kurie sakė, kad įtariamasis buvo susijęs su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

V.Putinas savo ruožtu yra sakęs, kad IS ir kitų grupuočių pusėje Sirijoje kovoja 5 000–7 000 žmonių iš Rusijos ir kitų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų. Pasak Rusijos prezidento, IS grėsmė yra viena iš priežasčių, kodėl jo šalis prisidėjo prie karinės operacijos Sirijoje.

Iš Centrinės Azijos kilę žmonės lengvai pasiduoda radikalių islamistų pamokslininkų vykdomam verbavimui.

Radikalaus islamo ekspertė kirgizė Činara Esengul televizijai „Dožd“ citavo oficialius duomenis, prie IS Sirijoje ir Irake yra prisidėję apie 850 kovotojų iš Kirgizijos.

Rusijos saugumo agentūros tikrina A.Džalilovo kontaktus Sankt Peterburge, o Kirgizijos teisėsaugos agentūros kalbasi su jo tėvais.

Rusijos verslo dienraštis „Kommersant“ rašė, kad saugumo pareigūnai sužinojo apie Sankt Peterburge planuojamą teroro aktą iš vieno iš Sirijos atvykusio ruso, susijusio su IS. Visgi tas vyras neturėjo daugiau informacijos, taigi pareigūnai bando sužinoti daugiau detalių klausydamiesi jo kontaktų pokalbių, nurodė laikraštis.

Kai metropolitene susisprogdino A.Džalilovas, iškart žuvo 10 žmonių, o dar trys asmenys mirė vėliau.

To traukinio mašinistas Aleksandras Kaverinas nugriaudėjus sprogimui nestabdė sąstato ir nuvažiavo iki kitos stoties. Šis jo sprendimas palengvino evakuaciją ir išgelbėjo daug gyvybių. „Tuo metu neturėjau kada galvoti apie baimę“, – sakė jis.

Nors Maskvą ir nemažai kitų Rusijos miestų anksčiau buvo sukrėtusios kelios atakos, siejamos su islamistų kovotojais, muziejais garsėjančiam Sant Peterburgui iki šiol pavykdavo išvengti tokių nelaimių.

Po išpuolio buvo uždarytas ir evakuotas visas metropolitenas, todėl 5 mln. gyventojų turinčiame mieste buvo paralyžiuotas eismas. Šešiomis valandomis vėliau metropoliteno traukiniai vėl pradėjo kursuoti. Visgi antradienio rytą žmonės rinkosi keliones autobusais, o traukiniai piko valandą buvo apytuščiai, nors paprastai tokiu metu juose būna itin daug keleivių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius