Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje kalinamas verslininkas Chodorkovskis pranašauja maištą prieš sistemą

Rusijoje kalinamas buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis trečiadienį griežtai kritikavo „kriminalinę“ šalies teisingumo sistemą, pranašaudamas kruviną maištą, jeigu korupcija nebus pažabota.
M.Chodorkovskio veide jau galima išvysti šypseną, nors Maskvoje nagrinėjama antroji jo byla.
M.Chodorkovskis / „Scanpix“ nuotr.

„Šio sprogimo detonatoriumi gali tapti bet kas“, – buvęs naftos kompanijos „Jukos“ vadovas ir buvęs turtingiausias žmogus Rusijoje rašo straipsnyje, kurį paskelbė dienraštis „Nezavisimaja Gazeta“.

„Ši nusikalstamo konvejerio sistema bus sunaikinta... šalies aukščiausių politinių lyderių valia ir ryžtingais veiksmais arba ji bus sunaikinta tradiciniu Rusijoje būdu: iš apačios ir krauju“, – pridūrė jis.

Rusijos miliciją, prokurorus, teisėjus ir kalėjimus M.Chodorkovskis savo ilgame straipsnyje vadina milžiniškos sistemos sraigteliais, kuri ignoruoja kaltinamųjų teises ir kuri neretai būdavo naudojama siekiant atimti turtą iš verslininkų.

„Kol nepakliuvote į sistemos girnas, jūs nieko apie tai nežinote, – rašo M.Chodorkovskis. – Ši sistema iš esmės yra bendra įmonė, kurios verslas – įteisintas smurtas.“

Šis straipsnis buvo išspausdintas likus dienai iki Strasbūre veikiančio Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) posėdžio, kuriame bus svarstomas „Jukos“ pateiktas 98 mlrd. JAV dolerių vertės ieškinys Rusijos Vyriausybei.

M.Chodorkovskis šiuo metu atlieka aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę už sukčiavimą ir vengimą mokėti mokesčius. Maskvos teismas taip pat nagrinėja naujus šiam verslininkui pateiktus kaltinimus dėl finansinių nusikaltimų. Jeigu M.Chodorkovskio kaltė būtų įrodyta, jis gali būti nuteistas kalėti dar 22 metus.

Šio verslininko šalininkai sako, kad jis buvo pasiųstas už grotų dėl opozicinių partijų finansavimo ir atsisakymo paklusti Vladimiro Putino politikai. Pastarasis buvo Rusijos prezidentas 2005 metais, kai buvo nuteistas M.Chodorkovskis.

Rusijos Vyriausybė teigia, kad M.Chodorkovskis įvykdė milžiniško masto finansinių nusikaltimų, susijusių su prieštaringai vertinamais įmonių privatizavimo sandoriais praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius