Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje korupcijos mastai pasiekė Kamerūno ir Nigerijos lygį

2014 m. Rusija surinko 27 balus kiekvienais metais sudaromame tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Korupcijos suvokimo indekse ir užėmė 136 vietą iš 175 pasaulio šalių. Pirmosiose šio sąrašo vietose besirikiuojančios šalys pasižymi mažiausiu korupcijos lygiu.
Protestas prieš Rusijos valdininkų korupciją
Protestas prieš Rusijos valdininkų korupciją / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Transparency International“ interneto svetainėje esančiame pranešime pažymėta, kad, lyginant su 2013 m., Rusija nukrito iš 127 į 136 vietą ir šiuo metu yra šalia tokių šalių kaip Nigerija, Libanas, Kirgizija, Iranas ir Kamerūnas.

Mažiausiai korumpuotomis šalimis 2014 m. tapo Danija, Naujoji Zelandija ir Suomija. 

Organizacija Rusiją yra priskyrusi Rytų Europos ir Vidurinės Azijos regionui. Mažiausia korupcija iš šio regiono šalių užfiksuota Gruzijoje (52 balai) , o didžiausia Turkmėnijoje (17 balų).

Daugiau negu du trečdaliai iš 175 sąraše esančių šalių surinko mažiau negu 50 balų.

Mažiausiai korumpuotomis šalimis 2014 m. tapo Danija, Naujoji Zelandija ir Suomija. Sąrašo gale velkasi Šiaurės Korėja ir Somalis.

Labiausiai 2014 m. korupcijos lygis padidėjo Kinijoje, Turkijoje ir Angoloje.

JAV yra 17 – oje „Tranparency International“ sudaryto sąrašo vietoje šalia Airijos, Honkongo ir Barbadoso.

Baltarusija sąraše užima 119 vietą, o karo niokojama Ukraina, surinkusi 28 balus, per metus sugebėjo pakilti iš 144 į 142 vietą.

BBC rusų kalba praneša, kad labai dažnai oficiali vyriausybės kova su korupcija Rusijoje tėra parodomasis procesas, o realią kovą su šia problema vykdo tik įvairios nepriklausomos organizacijos.

Patys Rusijos valdžios atstovai tikina, kad kova su korupcija šalyje neva vykdoma intensyviai, tačiau jos rezultatai bus matomi vėliau.

„Supratimas, kad padėtis pasikeitė, akivaizdu, ateis vėliau. Tam reikalinga ne tik (antikorupcinė) kampanija, bet nuolatinis judėjimas šia kryptimi“, – apie kovą su korupciją Rusijoje kalbėjo šalies prezidento žmogaus teisių tarybos atstovas, ekonomistas Leonidas Poliakovas.

Maža to, 2012 m. Rusijos lyderis korupciją pavadino „tradicine rusų problema“, o 2013 m. lapkritį paragino pašalinti „korupcijos užkratą“.

Apie kovos su korupcija būtinybę Rusijos valdžia kalba jau daug metų, tačiau apčiuopiamų rezultatų kol kas nematyti.

Dar 2006 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad korupcijos lygis šalyje yra labai aukštas. 2008 m. vienos spaudos konferencijos metu, V.Putinas tikino, kad korupcija jam įgrįso ir pripažino, kad ši problema nėra sprendžiama nepaisant jai skiriamo didelio dėmesio.

Maža to, 2012 m. Rusijos lyderis korupciją pavadino tradicine rusų problema, o 2013 m. lapkritį paragino pašalinti korupcijos užkratą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius