2011 12 24 /16:07

Rusijoje nuo Vladivostoko iki Kaliningrado vyko protesto prieš rinkimų rezultatus mitingai

Daugelyje Rusijos miestų šeštadienį vyko protesto mitingai, kuriuos vienijo vienas šūkis – „Už sąžiningus rinkimus“. Mitingo rengėjų tinklalapyje nurodoma jog akcijas planuota surengti daugiau kaip 100 miestų ir gyvenviečių, pranešama BBC tinklalapyje.
Protestas Maskvoje
Protestas Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausio mitingo laukiama Maskvoje Sacharovo prospekte. Su valdžia sutarta, jog jame dalyvaus iki 50 tūkst. žmonių. Socialiniame tinkle „Facebook“ savo dalyvavimą patvirtino jau 20 tūkstančių; dar beveik 10 tūkst. pranešė, jog „galbūt ateis“.

Rusijos Tolimuosiuose Rytuose – Vladivostoke ir Chabarovske – mitingai jau baigėsi.

Vladivostoke krantinėje Korabelnaja, pasak organizatorių, susirinko apie 150 Komunistų partijos, „Jabloko“, visuomeninio judėjimo TIGR aktyvistų. Policija nurodo buvus 30 mitinguotojų. Vienas Rusijos iniciatyvių piliečių draugijos atstovas agentūrai „Interfax“ sakė, jog buvo sulaikytas vienas šio judėjimo narys.

Chabarovske Komsomolskajos aikštėje komunistų surengtas mitingas pritraukė apie 300 žmonių, nors teisėtvarkos tarnyba mini tik 40 dalyvių. Mitinguotojai reikalavo peržiūrėti rinkimų rezultatus ir padaryti atitinkamus pakeitimus įstatymuose.

Šimtai žmonių prieš rinkimų klastojimus protestavo akcijoje Novosibirske, kur susirinko nuo 500 iki 700 dalyvių, atstovaujančių Komunistų partijai, „Jabloko“ ir judėjimui „Solidarumas“.

Dar mitingai vyksta Barnaule, Orenbuge.

Sankt Peterburge Pionerskajos aikštėje protestuoti prieš nesąžiningus rinkimus atėjo jau apie pusantro tūkstančio žmonių.

Atnaujinta 13.26 val. Kaip praneša portalas lenta.ru, Maskvoje į mitingą susirinko 28 tūkstančiai žmonių. Taigi, protestuotojų dar daugiau nei gruodžio 10 dieną, kai čia atėjo 25 tūkstančiai protestuotojų.

Kreipdamasis į surinkusiuosius Borisas Nemcovas teigė, jog kitas mitingas galėtų vykti kitų metų vasario mėnesį. Tiesa, nuskambėjo ir raginimų kitą akciją surengti jau sausio pabaigoje.

Į mitingą atvyko ir buvęs šalies finansų ministras Aleksėjus Kudrinas.

Kol kas apie neramumus Maskvoje nepranešama, nors Rusijos žiniasklaida skelbia apie gausias pareigūnų pajėgas miesto centre. Beje, kuriam laikui buvo uždarytas praėjimas link Sacaharovo prospekto, kur vyksta mitingas, tačiau po penkių minučių žmonėms vėl leista eiti.

Atnaujinta 14.08 val. Nors oficialiai teigiama, jog Maskvos centre susirinko 28 tūkst. žmonių, mitingo organizatoriai tvirtina, jog jų čia atėjo apie 120 tūkst.

Itin ugningą kalbą pasakė įtakingas tinklaraštininkas Aleksėjus Navalnis. Jis teigė, kad valdžia turi atitekti liaudžiai ir tai gali nutikti jau kitais metais. Jis tvirtino, kad į gatves Rusijos sostinėje gali išeiti ir milijonas. Jis sakė, kad susirinkusieji yra taikūs žmonės ir neims valdžios jėga, tačiau politinis elitas turi suprasti, jog atėjo laikas pokyčiams.

Atnaujinta 15.45 val. Buvęs Rusijos finansų ministras A.Kudrinas, šeštadienį atėjęs į opozicijos mitingą Maskvoje, žurnalistams sakė, jog būtina plėtoti politines reformas, kurias siūlo prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

„Aš nemanau, kad pas mus nėra politinio stabilumo, tačiau reikia vykdyti platesnę politinę reformą, negu ta, kurią siūlo Dmitrijus Medvedevas, – sakė A.Kudrinas. – Jeigu mes ją vykdysime, bus galimybė užtikrinti didesnį politinį stabilumą negu dabar“.

Jo nuomone, būtų tikslinga įsteigti naują suvienytą demokratinę partiją. „Aš nesakau, jog sieksiu būtinai jai vadovauti, bet būtinai prie to prisidėsiu“, – pridūrė A.Kudrinas.

Kalbėdamas apie rinkimų rezultatus, jis pažymėjo esąs įsitikinęs, jog maždaug po metų reikia surengti naujus parlamento rinkimus, pakeitus dabartinius įstatymus.

„Reikia surengti pirmalaikius rinkimus, priimti naujus rinkimų įstatymus, užregistruoti tas partija, kurios nebuvo užregistruotos. Visa tai gali užtrukti mažiausiai metus“, – sakė A.Kudrinas žurnalistams.

Įvykusius Valstybės Dūmos rinkimus jis pavadino buvus nesąžiningus, ragino ištirti juos ir patraukti atsakomybėn kaltuosius klastojimu. „Taip pat reikia išsiųsti atsargon (CRK pirmininką Vladimirą) Čiurovą“, – pridūrė jis.

„Čia, žinoma, atsakinga Vieningoji Rusija ir Putinas su Medvedevu, – tie, kurie rengė politinę reformą“, – sakė A.Kudrinas.

Be kita ko jis pažymėjo, jog Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas žino apie jo požiūrį. „Putinas žino apie mano visus pasisakymus, bet aš jam nepranešiau, jog ateisiu čia“, – pridūrė A.Kudrinas.

Vis dėlto, jo nuomone, prezidento rinkimų nereikėtų atidėlioti. „Rinkimai kovo 4 dieną turi tapti etalonu“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat sakė esąs liberaliosios opozicijos konsolidavimo ir vieningos demokratinės partijos steigimo šalininkas.

„Aš padėsiu vienytis Rusijos liberaliosioms demokratinėms jėgoms ir tikiu, kad kol kas esama galimybės be revoliucijos pasiekti sąžiningų rinkimų ir užtikrinti įvairių politinių jėgų atstovavimą parlamente“, – pareiškė A.Kudrinas žurnalistams.

Paklaustas, ar ketinąs balotiruotis į prezidentus, jis atsakė: „ne“. Buvęs ministras pasakė kol kas nekuriąs jokių politinės veiklos planų ateičiai.

„Praėjusiuose rinkimuose į Dūmą aš balsavau prieš Vieningąją Rusiją. Tačiau šiose rinkimuose nebuvo partijos, kuri atitiktų mano pažiūras“, pabrėžė A.Kudrinas.

Atnaujinta 16.07 val. Judėjimo „Solidarumas“ vienas pirmininkų, pasaulio šachmatų čempionas Garis Kasparovas pareiškė, jog mitingas suvienijo daugybę žmonių Rusijoje, pranešama BBC tinklalapyje.

„Valdžia mus įtikinėjo, jog jų yra daug, o mūsų – mažai. Čia mes matome, kad mūsų yra daug, o jų mažai, jie gūžiasi iš baimės už policijos grandinių. Mūsų daug – 100, 120, 130 tūkstančių – mūsų labai daug“, – kalbėjo nuo pakylos Sacharovo prospekte Maskvoje G.Kasparovas.

Jis sakė esąs įsitikinęs, kad 2012 metais opozicija pasieks rimtų permainų.

„Valdžia nuolat mums žada atšilimą. Tokia jau mūsų tradicija. Toks atšilimas paskui virsta šalnomis. Kitais metais, neabejoju, mes sugebėsime pasiekti normalų politinį klimatą, kai po rusiškos žiemos ateis tikras pavasaris – politinis pavasaris“, – kalbėjo G.Kasparovas.

VIDEO: Видео: Митинг на проспекте Академика Сахарова в Москве

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius