Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje per dieną atidengti du paminklai Stalinui

Rusijos komunistų partija ketvirtadienį pranešė per vieną dieną atidengusi du Stalino paminklus, kas, pasak jos, atspindi augantį jo populiarumą visuomenėje.
Paminklas Stalinui Rusijoje
Paminklas Stalinui Rusijoje / Nuotr. iš „Twitter“

Trečiadienį aktyvistai atidengė buvusio sovietų diktatoriaus statulą Rusijos Federacijos Marių respublikoje ir jo biustą į rytus nuo Maskvos esančioje Penzoje, pranešė partija.

„Nepaisant nesiliaujančios antisovietinės propagandos, Stalino vardas darosi vis populiaresnis tarp rusų, – nurodoma partijos pareiškime. – Visoje Rusijoje paminklų Stalinui skaičius jau artėja prie šimto“.

Anksčiau visur stovėję Stalino paminklai Sovietų Sąjungoje buvo nuversti po to, kai sovietų lyderis Nikita Chruščiovas 1956 metais pasmerkė savo pirmtako nusikaltimus. Istorikai jį apibūdina kaip tironą, atsakingą už milijonų žmonių žūtį ir žmogaus teisių suvaržymus.

Tačiau 2000 metais į valdžią atėjus Vladimirui Putinui, vis daugiau rusų pradėjo teigiamai vertinti Stalino vaidmenį Rusijos istorijoje.

Komunistų partija ėmėsi atgaivinti Stalino kultą, šlovindama jo vaidmenį nugalint nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare ir modernizuojant visą šalį, tačiau nesureikšmindama milijonų žmonių mirčių stovyklose ir vykdant priverstinę kolektyvizaciją.

Trijų metrų Stalino statula trečiadienį buvo atidengta mėsos kombinato teritorijoje Marių respublikoje, maždaug už 600 kilometrų į rytus nuo sostinės.

„Stalinas buvo ir išlieka išskirtinis valstybės vadovas, viena centrinių figūrų pasaulio istorijoje“, – sakė Komunistų partijos atstovas parlamente Dmitrijus Novikovas savo kalboje.

Penzos centre partijos šalininkai taip pat atidengė aukso spalva dažytą Stalino biustą.

Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvavo keli šimtai žmonių, kai kurie jų laikė raudonas vėliavas su Lenino atvaizdu bei pjautuvo ir kūjo emblema.

Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvavo keli šimtai žmonių, kai kurie jų laikė raudonas vėliavas su Lenino atvaizdu bei pjautuvo ir kūjo emblema, nurodė vietos partijos būstinė.

„Viskas, kas Sovietų Sąjungoje buvo didvyriška ir gražu, yra siejama su Stalino vardu“, – kalbėjo Antrojo pasaulinio karo veteranų organizacijos vadovas, užbaigęs savo kalbą šūkių „Šlovė didžiajam Stalinui!“

Anksčiau viename kieme stovėjęs biustas dabar buvo pastatytas priešais Komunistų partijos būstinę.

Šiemet Rusija Kryme pastatė prieštaringai vertinamą paminklą, vaizduojantį Staliną, JAV prezidentą Frankliną Rooseveltą ir britų premjerą Winstoną Churchillį. Jis skirtas paminėti 1945 metų Jaltos konferenciją, kurioje šie lyderiai nusprendė, kaip po karo atrodys Europa.

35 procentai rusų iki šiol gerbia Staliną ir juo žavisi, 20 proc. – jaučia jam neapykantą arba baimę, rodo kovą atlikta nepriklausomos agentūros „Levada“ apklausa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius