Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijoje plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas rusų belaisvių sušaudymas: ekspertas aiškina, kas įvyko

Pastarosiomis dienomis Rusijos žiniasklaida aktyviai platina vaizdo įrašus, neva užfiksavusius, kad ukrainiečiai šaltakraujiškai sušaudė keliolika rusų belaisvių. Prokremliška žiniasklaida kaltina Ukrainos kariuomenę pažeidus pasidavimo į nelaisvę procedūrą ir reikalauja Jungtinių Tautų bei kitų organizacijų reakcijos.
Pasiduodantys rusų kariai
Pasiduodantys rusų kariai / Kadras iš vaizdo įrašo

Viename vaizdo įraše, darytame iš drono, matyti keliolika negyvų rusų karių, gulinčių greta apgriautų pastatų.

Kadras iš vaizdo įrašo/Negyvi rusų kariai
Kadras iš vaizdo įrašo/Negyvi rusų kariai

Kitame matyti įvykio priešistorė: kieme stovintys ukrainiečių kariai ir po vieną iš pastato išeinantys bei pasiduodantys rusai. Filmavimas nutrūksta pasipylus šūviams.

Rusų propagandistai nedelsdami ėmė kaltinti Ukrainos karius įvykdžius karo nusikaltimą, tačiau įdėmesnė antrojo vaizdo įrašo peržiūra atskleidžia kitokį istorijos rakursą.

VIDEO: Rusų pasidavimas į nelaisvę baigėsi susišaudymu

Įrašo pabaigoje matyti, kad paskutinis iš pastato išeinantis rusų karys nusprendžia pavaizduoti didvyrį ir ima šaudyti į ukrainiečius, nors jo bendražygiai jau buvo sugulę ant žemės. Ukrainiečiai taip pat žaibiškai atsako ugnimi. Įrašas nutrūksta, nes, matyt, telefonas krenta ukrainiečių kariui iš rankų, kai situacija pakrypsta netikėta linkme ir tenka stoti į kovą.

Karo ekspertas Thomasas C.Theineris išnagrinėjo vaizdo įrašus ir Lenkijos leidiniui rp.pl pateiktame komentare paaiškino, kas iš tikrųjų įvyko. Jo komentarą cituoja UNIAN. Pasak jo, tai, kas įvyko, nėra karo nusikaltimas iš ukrainiečių pusės, nes egzistuoja tam tikra pasidavimo procedūra, o okupantai ją pažeidė.

„Žiūrėjau vaizdo įrašą su žuvusiais rusų kareiviais Makijivkoje („LNR“). Visi, kurie tai, kas įvyko, vadina karo nusikaltimu, nieko nežino apie pasidavimo procedūras. Priešo padalinių, kurie pranoksta skaičiumi, pasidavimas – tai procedūra, kurios mokomasi per pratybas. Ukrainiečių kariai laikėsi šios procedūros ir dėl to liko gyvi“, – paaiškino ekspertas.

Taigi, jei priešas nori pasiduoti, bet yra gausesnis, pasiduodančioji pusė įsako priešo kariams mesti ginklus, pakelti rankas ir išeiti į lauką priešais automatus.

„Jūs liepiate jiems gultis ant žemės, o jei kas nors persigalvoja, jį lengva neutralizuoti. Ginklus atstačiusių karių užduotis – nedelsiant šaudyti, jei priešas staigiai pajuda“, – pabrėžė buvęs Italijos kariškis Th.C.Theineris.

Procedūrą kontroliavusio ukrainiečių kulkosvaidininko užduotis buvo sunaikinti pasiduodančius rusų karius, jei šie persigalvotų ir užsimanytų pulti negausų ukrainiečių dalinį.

„Kai visi kareiviai atsigula, jūs juos vieną po kito pasikviečiate, apieškote, surakinate antrankiais ir vedate už kulkosvaidžio. Patys prie gulinčio priešo nesiartinate, nes galite uždengti kulkosvaidininko šaudymo zoną. Tęskite, kol visus neutralizuosite“, – paaiškino karo ekspertas.

Th.C.Theineris pažymėjo, kad tai yra procedūra, kurios mokomasi per pratybas. Taip kariai užtikrina savo pačių saugumą.

„Ukrainiečiai pastatė kulkosvaidį, įsakė rusams laikytis procedūros. Ir jie visi būtų gyvi, jei paskutinis rusų kareivis nebūtų nusprendęs jų nužudyti atidengdamas ugnį. Kulkosvaidininkas viską darė pagal procedūrą – jis iš karto atidengė ugnį, kad apsaugotų savo padalinį nuo to, kad kas nors iš gulinčių ant žemės taip pat pradės šaudyti“, – sakė ekspertas.

Kai maži daliniai ima į nelaisvę skaitlingesnes priešo pajėgas, visada kyla rizika abiem pusėms. Štai kodėl kariuomenė mokoma tokių dalykų.

„Vienintelį karo nusikaltimą čia įvykdė šaudyti pradėjęs rusų kareivis. Jis su savimi pasiėmė visus savo bendražygius, privertęs ukrainiečių kulkosvaidininką šaudyti. Man gaila pasidavusių rusų, bet tai nėra karo nusikaltimas“, – apibendrino Th.C.Theineris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius